Merk deg dette navnet først som sist

RomanerUkategorisertMerk deg dette navnet først som sist
Estimert lesetid 3min

Hvis du ikke kjenner denne forfatteren, så merk deg navnet først som sist: Moshin Hamid. I høst ble han nominert for andre gang til Manbooker-prisen. Denne gangen for sin nye roman Exit Vest. Nå er den klar i norsk oversettelse.

Exit Vest er en usedvanlig roman. Hamids norske redaktør, Anne Fløtaker, er svært imponert: 

«Enkel, krystallklar prosa som blander realisme og surrealisme og bruker magien fra eventyrene» skriver New York Times om Exit Vest

– Exit Vest er en kjærlighetshistorie for vår tid, en rå beskrivelse av krig og flukt, en fortelling som bruker det virkningsfulle grepet magisk realisme i fullt monn, sier Fløtaker.

– Det er en bok som sier noe om hvordan det er å miste det livet man elsker, å tvinges på flukt og å være hatet og fryktet dit man kommer for å søke ly, fortsetter hun.

I 2007 ga Cappelen Damm ut romanen Den motvillige fundamentalist. Denne ble senere både nominert til Manbooker-prisen og også filmatisert.

– Den var et tydelig varsel om hvordan verden bringer frem fundamentalismen også i dem som aldri ville trodd at de skulle gå den veien. Akkurat som med årets bok er det et viktig stykke litteratur som listig får oss til å se verden med den andres øyne, sier Fløtaker.

Kjærlighetens kår i krig

I Exit Vest møter vi to unge mennesker i et land på randen av borgerkrig. De forelsker seg, og gjennom deres historie tegnes et bilde av hvordan vi lever i dag. Det er en historie om en verden i krise, og to mennesker på flukt.

Da boken kom ut i USA, fikk den strålende anmeldelser:

“Det var som om Hamid visste hva som ville skje med Amerika og med verden, og gav oss et veikart over vår fremtid … På samme tid skrekkinnjagende og … merkverdig forhåpningsfull» skrev Ayelet Waldman i The New York Times.

Har du ikke lest Hamid før?
Da kan du starte med «Den motvillige fundamentalist». Romanen ble filmatisert i 2012. Den ble også nominert til Manbooker-prisen.

Bøkene hans er oversatt til mer enn tredve språk og har vært nominert til mange høythengende priser. Han er født i Lahore og har tilbrakt halve livet der, ellers bor han i London, New York og California.

Anne Fløtaker er redaktør for Mohsin Hamid i Norge.