Eventyrlig god historie om norske slaver

RomanerRomanerEventyrlig god historie om norske slaver
Estimert lesetid 3min
Vetle Lid Larssen
Foto: Siv-Elin Nærø

Vetle Lid Larssen har fått fantastiske anmeldelser for sin dokumentarroman 1001 natt og det er fullt fortjent. I tillegg til å være en eventyrlig historie om norske slaver i Afrika, er 1001 natt også en spennende beretning om Vetle Lid Larssens jakt på kildene og hvordan han skulle få fram denne ukjente historien. For dette er en sann historie om faktiske mennesker som ble viklet inn i dramatiske begivenheter som de fleste av oss ikke har hørt om. Fortellingen følger det som faktisk skjedde, og den er basert på flere tusen sider med dagbokopptegnelser, brev, notater og upublisert arkivmateriale.

Vetle Lid Larssen har skapt en dokumentarroman av dette stoffet som er spennende som en thriller, og som maner fram stemninger og historiske skikkelser som vil være med deg som leser i lang tid. Det er kanskje særlig den formen som Lid Larssen har gitt stoffet, som gjør dette til et mesterverk, og det var nettopp det Cathrine Krøger i Dagbladet fremhevet i sin svært begeistrete anmeldelse:

«Det har blitt en forbilledlig dokumentarroman, med en imponerende skikkelighet når det gjelder forholdet mellom fakta og fiksjon. Der bokas driv ikke går på spekulative dikteriske friheter, men komposisjon, stil og språk — og de mest fantastiske fakta som overgår den mest den spekulative historiske roman.»

1001 natt er historien om trønderen Niels Moss og bergenseren Christian Brørs. De to seilte ut fra Norge i 1769 uten å ane hva som ventet dem: et liv som hvite slaver i Afrika. Utenfor Portugal ble nemlig skipet deres angrepet av slavehandlere. Den gang var Algerie en røverstat som blant annet livnærte seg på kapring av europeiske handelsskip. Millioner av europeere og nærmere fire tusen dansker og nordmenn ble solgt på disse slavemarkedene. Moss og Brørs fikk svært forskjellige skjebner. Moss ble kastet i de beryktede slavefengselene, og livet hans besto i dager med umenneskelig slit og grusomme avstraffelser. Børs derimot endte opp som en privilegert slave, og han ble keiserens personlige kaffesjenker. De norske slavene satte sin lit til at myndighetene hjemme i Danmark-Norge ville redde dem, men styresmaktene i København var usikre på om de skulle reagere med dialog eller konfrontasjon med de algeriske myndighetene. Beslutningen de tok, ble fatal for de to nordmennene.

1001 natt er en dramatisk og storslagen dokumentarroman med forbløffende paralleller til i dag. Det er uten tvil en av høstens mest spennende bøker. Jon Michelet troner fortjent på toppen av bestselgerlisten med sitt drømmeprosjekt om den norske sjømannen, men jeg håper at han snart får konkurranse av Vetle Lid Larssens prosjekt om andre norske sjømenn. For dette er et rotekte norsk eventyr – selv om historien nesten er så utrolig at du ikke tror det får du får lest den.