Redaktøren anbefaler: – stilsikkert og klokt om hvor lett påvirkelige unge er

RomanerUkategorisertRedaktøren anbefaler: – stilsikkert og klokt om hvor lett påvirkelige unge er

Anne Fløtaker er redaktør for en rekke romaner hos Cappelen Damm. En av romanene som har gjort sterkest inntrykk i år, er Emma Clines debutroman Jentene, oversatt av Trude Marstein.

Estimert lesetid 2min

I romanen blir vi med tilbake til sommeren 1969, og vi møter 14 år gamle Evie som kjeder seg. Hun er trist fordi foreldrene skal skilles, og hjemme er ikke noe hyggelig sted å være. Hun henger rundt i de glohete gatene i Marine County da hun ser tre overlegne jenter som blåser i alle regler og oppfører seg utfordrende.

Evie blir fullstendig betatt av denne jentegjengen, og er villig til å gjøre hva som helst for de. Før hun vet ordet av det, er hun en del av en kult, styrt av en gal mann som snart skal bli beryktet for ubegripelig vold.

Jentene i Charles Mansons kult

Mannen det handler om er Charles Manson, og snart skal han medvirke til flere drap i Los Angeles. Men det er ikke han denne romanen handler om, det er jentene rundt ham.

emma Cline Jenter
«Emma Clines «Jentene» holder det hypen lover, den kjente historien om Charles Manson får en feministisk vri i nydelig skrevet debut. » skrev Aftenposten i sin anmeldelse av romanen.

Er du på jakt etter god lesning i sommer, bør du definitivt lese denne, sier Clines norske redaktør, Anne Fløtaker:

-Emma Cline skriver stilsikkert og godt om en formbar jentes vei inn i motkulturen ved slutten av en æra.

-Med klinisk presisjon forteller Cline om hvor kraftløs man blir ved å søke sin egen styrke hos andre og hvor skremmende lett man kan forme et åpent og ufullstendig sinn. Dessuten hvor langt en kan gå for å bli sett som et selv, å finne en identitet.

Forsøker å forstå det meningsløse

Jentene er en roman som forsøker å forstå hendelser som fremstod som meningsløse og sensasjonelle tragedier i sin tid. I ettertidens harde lys kan vi se tydeligere og kanskje forstå bedre, ikke bare menneskene dette handler om, men også noe i oss selv.

Det er ikke bare redaktøren som har latt seg imponere, Lars Kepler utroper også Jentene som en av sine absolutte favoritt-bøker!

[insert-embed]