Oslo bys høyeste utmerkelse tildeles Lars Saabye Christensen

SkjønnlitteraturOslo bys høyeste utmerkelse tildeles Lars Saabye Christensen

Oslo kommune skriver i sin begrunnelse: «Tildelingen av St. Hallvard-medaljen til Lars Saabye Christensen er begrunnet i hans meget produktive forfatterskap i over 40 år. Handlingen i Lars Saabye Christensens mest kjente og kjære bøker er lagt til Oslo, deriblant romanene Amatøren, Beatles og Halvbroren. Flere av bøkene hans er også filmatisert.

[related-post bid=’69’ id=’8204′ button=’Les også’]

Estimert lesetid 2min

Lars Saabye Christensen har mottatt en rekke av de fremste litterære priser og utmerkelser i Norge, samt Nordisk råds litteraturpris. I 1992 mottok han en av Oslo kommunes kunstnerpriser.

En av de store «Osloforfatterne»


Beatles er den store oppvekstromanen for alle i Oslo, spesielt for de som vokste opp på 50- 60- og 70-tallet, men den treffer også yngre generasjoner med sitt budskap om hva det vil si å være ung, å vokse opp. En annen av hans mest kjente bøker, Halvbroren, er solgt i 200.000 eksemplarer og til 22 land. Boken ble belønnet med priser som Brageprisen, Nordisk råds litteraturpris og
Bokhandlerprisen.

Lars Saabye Christensen er en av de store Osloforfatterne. Svært mange vil kunne identifisere seg med hans oppvekstunivers i det sorgmuntre Oslo. Han har også engasjert seg aktivt for å hjelpe frem nye talenter i norsk litteratur.
I sitt forfatterskap har Lars Saabye Christensen med enkle midler og kunstnerisk fantasi maktet å levendegjøre de mennesker han skriver om, på en måte som har gjort det til en stor og gledelig opplevelse å lese hans dikt og romaner. »

St. Hallvard – Oslo bys høyeste utmerkelse


«St. Hallvard-medaljen er hovedstadens spesielle heder til personer som har gjort en verdifull innsats for Oslo kommune eller på annen måte gjort seg fortjent til byens påskjønnelse. Medaljen er Oslo bys høyeste utmerkelse, og navnet er hentet fra byens skytshelgen, St. Hallvard (ca. 1020 – 1048)», skriver Oslo kommune på sine hjemmesider.

St. Hallvard-medaljen 2018 deles ut av ordfører Marianne Borgen i Oslo rådhus på St. Hallvarddagen, tirsdag 15. mai.

Les hele begrunnelsen og Oslo kommunes uttalelse her. 

Les mer om Lars Saabye Christensen her.

«En fortelling som når langt inn i hjerterøttene. Varme, sympati og evne til å leve med er kjennetegn for denne romanen som skildrer livet i Oslo rett etter andre verdenskrig.», skrev Emil Otto Syvertsen i Fædrelandsvennen om denne. Kjøp Byens spor på Cappelendamm.no.
Dette er en munter og vemodig roman om fire Beatles-frelste Oslogutter av årgang 1951, fra de som syvendeklassinger står på spranget inn i voksenverdenen. Kjøp Beatles på Cappelendamm.no.
Halvbroren
For Halvbroren fikk Lars Saabye Christensen Brageprisen og Nordisk råds litteraturpris. Kjøp den på Cappelendamm.no.