Nobelprisen i litteratur går til …

SkjønnlitteraturNobelprisen i litteratur går til …
Estimert lesetid 6min

I morgen blir det offentliggjort hvem som får Nobelprisen i litteratur. Her er en guide for deg som ønsker å kunne si: «Hva sa jeg?» i morgen. Mitt tips er Ngugi Wa Thiong’o», skriver vår salgs- og markedsdirektør Knut Gørvell i dette innlegget.


De siste årene har jeg dagen før utdelingen av Nobelprisen i litteratur skrevet et blogginnlegg om favorittene. Ideen har vært at jeg og flere med meg kan ha behov for å brife litt med kunnskap om vinneren, og det har man sjelden kunnet gjøre når prisen har gått til et relativt ukjent navn. Det var særdeles lite vellykket i fjor da Svenska Akademien lurte alle boookmakere og eksperter og ga prisen til Bob Dylan.

Ngugi Wa Thiong’o
Kenyanske Ngugi Wa Thiong’o er mitt tips til vinner av Nobelprisen i litteratur 2017. Foto: Wikipedia

VERDENS VIKTIGSTE LITTERATURPRIS


Nobels litteraturpris er den viktigste litteraturutmerkelsen i verden, både hva gjelder anseelse og pengebeløp. Ifølge Nobels testamente skal prisen gå til «den som innenfor litteraturen har produsert det mest utmerkede i idealistisk retning». Overraskende ofte har Svenska Akademien funnet en forfatter vi andre ikke har hørt om. I forlagsbransjen lærte vi oss derfor et standard svar når noen spurte oss hva vi mente om prisvinneren: «En høyst fortjent og ikke helt uventet valg,» selv om vi ofte ikke vet noe om forfatterskapet.

«ÄNTLIGEN»


Da «juryen» i Svenska Akademien, de såkalte «De Aderton», i år 2000 på høytidelig vis deklamerte hvem som fikk Nobels litteraturpris, ropte den svenske skuespilleren og journalisten Gert Fylking ut: «Äntligen!» Ropet gjallet i den ærbødige stillheten, og det etablerte svenske miljøet var rystet. Slikt gjorde man bare ikke på Sveriges nest mest høytidelige dag – på dagen for bekjentgjøringen av nobelprisvinneren i litteratur. Fylkings utrop var en ironisk kommentar til stadige tildelinger til forfattere folk ikke hadde hørt om, og den er blitt brukt i mange år siden.

Jon Fosse
Jon Fosse er nr seks på bookmakernes liste. Han ville bli Norges første prisvinner siden Sigrid Undset fikk den i 1928. Foto: Samlaget

JON FOSSE EN AV FAVORITTENE


For fem år siden gikk jeg tøft ut her på bloggen og hevdet at Jon Fosse kunne få Nobelprisen, for han hadde han hoppet oppover blant favorittene på bookmakernes lister. Den gang var det flere som svarte meg litt lattermildt at det var helt usannsynlig og at grunnen til at han lå så høyt oppe, var at mange nordmenn la inn veddemål hos bookmakerne.

Men Fosse forblir på listen over favoritter. I fjor var han på 6. plass på bookmakernes lister, mens i år har han falt litt ned til 11. plass. Jon Fosse er den klart yngste av favorittene, men passer godt til stereotypen av en Nobelprisvinner: en hvit, europeisk mannlig forfatter i 60 årene. Fosse mangler noen år på å komme opp i den aldersklassen, så kanskje får han prisen først om noen år?

MITT TIPS I ÅR: NGUGI WA THIONG’O


I år som i fjor er Haruki Murakami bookmakernes favoritt. Jeg tror fortsatt ikke at Murakami vinner prisen, og tenker at Svenska Akademien trenger å velge en sterk vinner som ikke flørter med populærlitteratur i år.

Cappelen Damm er Bob Dylans norske forlegger, så vi var selvsagt lykkelige i fjor. I år har vi også en av favorittene i albanske Ismail Kadare. Det hadde selvsagt vært stor stas for oss om han vant. Jeg har likevel mer tro på mitt tips fra i fjor Adonis. Gambleren i meg sier likevel at Svenska Akademien velger kenyanske Ngugi Wa Thiong’o, et valg som altså vil være «høyst fortjent og ikke helt uventet».

I år er jeg rimelig sikker på at vinneren finnes blant en bookmakernes favoritter.

HER ER BOOKMAKERNES TI FAVORITTER:


1 Haruki Murakami
Haruki Murakami (f. 1949) har vært en av favorittene i mange år. Han er en av de mest leste blant favorittene her i landet, og mange med hans norske forlag Pax i spissen ville bli svært lykkelige om han endelig får prisen. Den meste kjente og kanskje mest populære romanen hans her til lands er naturlig nok Norwegian Wood.

2 Ngugi Wa Thiong’o
Ngugi Wa Thiong’o (f. 1938) er en kenyansk forfatter, dramatiker og essayist. Han levde sine første år mens Kenya fremdeles var koloni. Han opplevde frigjøringskampene til Mau Mau i 1950-årene, og deretter ble kampen for kulturell og intellektuell frigjøring vik­tig for ham. Det kommer sterkt til uttrykk i hans romaner og essays. Bokvennen ga i forfjor ut Hvetekornet, som nettopp handler om den tiden da Kenya ble frigjort.

3 Amos Oz
Amons Oz (1939) er regnet som Israels ledende forfatter. Han er professor i litteratur og har også arbeidet som journalist. Øyvind Arneberg i Arneberg forlag har gitt ut Oz på norsk i mange år, og den siste boken som er ute, er Judas.

4 Margaret Atwood
Kandadiske Margaret Atwood har også vært en av favorittene i mange år, og hennes bøker er også mye lest her i landet. For mange er hun blitt en mye mer kjent navn nå etter at HBO har hatt enorm suksess med serien som bygger på hennes roman The Handmaid’s Tale

5 Adonis
Ali Ahmad Said Asbar (f. 1930) er mest kjent under pseudonymet Adonis eller Adunis. Han er en syrisk poet og essayist som har virket hovedsakelig i Libanon og Frankrike. Adonis er regnet som en pioner i moderne arabisk poesi, og han har selv sagt at «alle lærebøkene i Syria påstår at jeg har ødelagt poesien». Adonis ble utgitt av Gordon Hølmebakk i Gyldendal i 1985.

6 Yan Lianke
Yan Lianke er en av de kinesisk forfatterne som er mest oversatt. Han har også tjenestegjort i Folkets frigjøringshær i Kina. Tre av hans mest kjente verker er Tjen folket, Landsbyens blod og Lenins kyss.

7 Claudio Magris
Claudio Magris (f. 1939) er en italiensk forfatter og oversetter. Han skriver også essays og er professor i moderne tyskspråklig litteratur. Hans bøker er godt kjent i Norge, og den kanskje mest leste er reiseklassikeren Donau.

8 Ko Un
Ko Un (f. 1933) er en sør-koreansk poet. På 80-tallet ble han fengslet etter å ha vært kritisk til millitærregime i Sør-Korea. Solum forlag ga i 2007 ut Uns diktsamling Hva som er en samling zen-buddhistiske dikt.

9 Ismail Kadare
Ismail Kadare (f. 1936) er en albansk forfatter som har vært utgitt på norsk siden tidlig 70-tall. Han er «vår», altså Cappelen Damms kandidat, og hans siste bok Den uønskete middagen kom ut på norsk i 2013.

10 Javiar Marias
Javiar Marias (f. 1951) er en av Spanias ledende romanforfattere og han er oversatt til store deler av verden.