Du skal ikke tro du forstår Janteloven bedre enn oss

KlassikereKlassikereDu skal ikke tro du forstår Janteloven bedre enn oss

I går var det 80 år siden Aksel Sandemose ga oss Janteloven ved å utgi roman En flyktning krysser sitt spor. Nå er det flere dansker som mener at Janteloven er undervurdert.

Estimert lesetid 3min
Aksel Sandemose

En flyktning krysser sitt spor kom ut den 25. oktober 1933. Den er ikke bare en av de betydeligste romanene i norsk 1900-talls litteratur, den ga hele verden Janteloven. Aksel Sandemose vokste opp i den danske småbyen Nykøbing Mors. Der vokste han opp i et konformistisk underklassemiljø, og han følte seg fort som en outsider. Det inspirert ham til å skrive romaner som beskrev hvordan samfunnet undertrykket og underkuet individene.

Janteloven viser essensen i denne uformelle undertrykkelsen. Her er Sandemoses ti bud:

  1. Du skal ikke tro at du er noe.
  2. Du skal ikke tro at du er like så meget som oss.
  3. Du skal ikke tro du er klokere enn oss.
  4. Du skal ikke innbille deg du er bedre enn oss.
  5. Du skal ikke tro du vet mere enn oss.
  6. Du skal ikke tro du er mere enn oss.
  7. Du skal ikke tro at du duger til noe.
  8. Du skal ikke le av oss.
  9. Du skal ikke tro at noen bryr seg om deg.
  10. Du skal ikke tro at du kan lære oss noe.
En flyktning krysser sitt spor

Mens de fleste nordmenn tenker at Jante er norsk, er man like sikre i Danmark på at det er dansk. Men Jante er ikke et geografisk sted, men en beskrivelse av en konformt samfunn der gruppens forsvarsmekanisme er voldsom.  I går kunne Morten Mikkelsen og Lars Henriksen i Kristeligt Dagblad vise til bekymring i det danske samfunn over at oppgjøret med Janteloven har fått for langt. I vår tid blir barna proppet fulle med at de alle sammen er vidunderlige, at de alle sammen skal være verdensmestere, og dermed reagerer de ved å tenke på meg, meg, meg. Så noen hevder at Janteloven blir byttet ut med X-factor-loven. Disse skeptikerne har rett i at det er en hårfin grense mellom selvtillit og selvovervurdering. Dessverre kan vi ikke alle sammen bli nummer én. Hvis det er forventningen, kan dette nye verdensmesterpresset føre til stress, angst og depresjon.

Selv har jeg arbeidet med Sandemoses verk i mange år. Jeg skrev min magistergradavhandling om Aksel Sandemoses andre hovedverk, Det svundne er en drøm. Jeg anbefaler alle å lese disse fantastiske romanene, og finner du dem ikke i bokhandelen er de fortsatt på bibliotekene.  Fortsatt tror jeg at Janteloven er et større problem enn X-factor loven. Da er det viktig å huske at når en som jeg hevder det, skal ikke du tro du forstår Janteloven bedre enn meg!