Frustrerte fruer på femtitallet

SkjønnlitteraturFrustrerte fruer på femtitallet
Estimert lesetid 3min
Jordbærdamene 1

Ny, forfriskende serie fra 1950-tallet Jordbærdamene: En perfekt fasade – et hav av intriger

Serieromaner er Norges mest populære lesestoff. En halv million nordmenn følger fast én eller flere av romanseriene til NorskeSerier. I år feirer NorskeSerier sitt 20-årsjubileum. På 20 år har vi sendt ut 75 millioner bøker til det norske folk. Legger du alle bøkene i en stabel, får du et boktårn som vil utgjøre 128 Mount Everest oppå hverandre. Det kan også sies på en annen måte: Hvert niende sekund gjennom 20 år har vi sendt ut et eksemplar av en serieroman.

Nå har vi akkurat lansert en ny jubileumsserie med handling fra femtitallet: Jordbærdamene. I serien følger vi fire kvinner og deres familier i den nybygde forstaden Jordbæråsen. Handlingen i serien begynner i 1956 da Gerhardsen var statsminister i Norge, mennene skaffet pengene, og kvinnene regjerte hjemme. På Jordbæråsen er lykken vaskemaskin, kjøleskap, telefon og et støvfritt hjem. Skilsmisse er et skjellsord, og hemmeligheter og lengsler blir holdt i tømme bak trygge fasader. Men hva skjer når idyllen slår sprekker? For en dag flytter en ny kvinne inn, en mor uten giftering. Og ikke nok med det, hun går i strekkbusker og likner på Sophia Loren. Da er det duket for intriger og avsløringer av uante dimensjoner.

Jordbærdamene er skrevet av Synnøve Eriksen. Hun er langt fra ny i denne sjangeren. Hun har skrevet fem romanserier tidligere blant annet Østenfor sol og Syvende sans. Til NTB beskriver hun bakgrunnen til serien: «Jeg har lenge ønsket å skrive med handling til 50-tallet. Det er vår nære fortid, men fordi jeg ikke var født da, føles det litt fjernt og eksotisk likevel.» Synnøve Eriksen beskriver Jordbærdamene som et Jante der det er et voldsomt krav til en plettfri fasade. Samtidig får hun fram andre sider ved femtitallet: «Men jeg har også villet beskrive gleden over alle nyvinningene og fremtidsoptimisme. Et kjøleskap og en vaskemaskin, det var store greier.».

Jordbærdamene 2 bildet

Serieromanene har sine faste lesere, og mange andre har ikke prøvd seg på denne sjangeren. Men hvis du er glad i å se på dramatiske tv-serier eller lese underholdende romaner med intriger, hemmeligheter og svik, så kan dette være noe for deg. Jordbærdamene en svært god inngangsbillett til serieromanene, for det er morsomt og fascinerende å følge disse kvinne som vel så godt kan beskrives med den direkte oversettelsen til tv-serien Frustrerte fruer: Desperate husmødre. Når du er ferdig med bok nummer en, Lykkeland, så kan det hende at du føler som de faste leserne og ikke kan vente på neste bok. Da er det deilig at det bare er uker mellom utgivelsen av bøkene i serieromaner.