Den uendelige historie

FantasyFantasyDen uendelige historie
Estimert lesetid 3min

Michael Endes Den uendelige historie er en moderne klassiker. Boken er utgitt i utallige utgaver og opplag i mange land, og er også filmatisert. Historien kommer nå i ny, illustrert utgave i to bind.

«A fantasy about fantasy»

Michael Endes Den uendelige historie har fascinert barn – og voksne, i snart to generasjoner.

Den uendelige historie handler om Bastian, en tykk, kortvokst gutt som ofte har det trist og vanskelig. Men Bastian har funnet sin måte å overleve på. Når dagene blir for vonde, flykter han inn i fantasiens verden. En dag finner han en bok i et antikvariat: Den uendelige historie. Bastian blir fengslet av fortellingen og gjemmer seg bort på et loft og begynner å lese.

Landet Fantásia


I boken føres Bastian til landet Fantásia, der man får en medaljong med inskripsjonen: Gjør hva du vil. Bastian tolker dette som at han nå kan gjøre akkurat det han har lyst til. Dermed virvles han inn i eventyrlige begivenheter skapt av egen uhemmede fantasi. Motsetninger settes skarpt opp mot hverandre; Det vakre og det stygge, det glade og det triste, det modige og det feige – alt som gjør livet spennende! Mot slutten «reddes» Bastian av vennen Atréju, som hjelper ham med å finne veien tilbake fra det uendelige fantasiriket.

Filmen – også en suksess


Den uendelige historie ble første gang utgitt på tysk i 1979 med tittelen Die unendliche Geschichte. Filmen, The Neverending Story, er en engelskspråklig tysk fantasy- og eventyrfilm fra 1984, basert på Michael Endes ungdomsroman, regissert av Wolfgang Petersen. De ledende rollene spilles av Noah Hathaway, Barret Oliver,  Tami Stronach, Patricia Hayes. Filmens tittelmelodi fremføres av den britiske popartisten Limahl. Filmen ble svært godt mottatt av kritikerne og ble en stor publikumssuksess. Den regnes som 1980-tallets største tyske internasjonale filmsuksess. Oppfølgerne derimot, fikk hard medfart av kritikerne og oppnådde ikke samme popularitet som den første filmen.

Michael Ende – tysk suksessforfatter

Michael Ende: Den uendelige historie
Michael Ende var en suksessrik, tysk forfatter. Den uendelige historie er kanskje den internasjonalt mest kjente. Foto: Youtube

Michael Ende (1929-1995) var en tysk suksessforfatter. Han er mest kjent for bøkene Momo, eller Kampen om tiden og Den uendelige historie. Ende var sønn av en kunstmaler, Edgar Ende, og vokste opp blandt malere, billedhuggere og forfattere i München. Som voksen bodde han mange år i Roma. I 1960-61 utkom hans første eventyrbok; Jim Knapp og Lukas Lokomotivfører, som fikk Deutcher Jugendbuchpreis og H.C. Andersenprisen. I 1974 kom Momo – eller kampen om tiden og høsten 1979 kom altså Den uendelige historie.

Mottok over 40 litterære priser


Michael Ende mottok over 40 litterære priser for sitt forfatterskap. Han uttalte selv at han ikke skrev bøkene sine for en bestemt målgruppe, og oppnådde å bli folkelesning.