Bok gjør klok

SkjønnlitteraturBok gjør klok
Estimert lesetid 4min

«Hvis en bok og et hode støter sammen og det klinger hult, kan man da alltid være sikker på at det er i boken?» spurte den tyske forfatteren Georg Christoph Lichtenberg på 1700-tallet. For deg som lurer på om hodet ditt er litt i huleste laget nå ved inngangen til sommerferien, anbefaler jeg i dag fem av sommerens viktigste bøker. Jeg har kost meg med dem alle sammen, men dette er bøker som gir mer enn kos. Når du er ferdig med disse, har du den gode følelsen av at du er blitt litt mer reflektert, for bok gjør klok.


«DEN NYE FRANZEN»

Jeffrey Eugenides: Formål ekteskap

Jeffrey Eugenides er en av de store amerikanske forfatterne. Her til lands nådde han et stort publikum med Middlesex i 2003. Den var blant annet hovedbok i Bokklubben Nye Bøker, og viktigere: Den fikk den høythengende Pulitzerprisen. Årets roman, Formål ekteskap, har fått like overstrømmende mottakelse i de landene den har kommet ut.

Mange har spurt seg om de store kjærlighetsfortellingene fra 1800-tallsromanen er avleggs, eller kan det finnes en ny historie, skrevet for samtiden og oppdatert på de nye realitetene med feminisme, seksuell frigjøring og skilsmisser? Jeffrey Eugenides beviser at det finnes nye historier som viser at denne tradisjonen er høyst levedyktig. Han skriver med troverdighet, innlevelse og humor og så knakende godt at dette for meg er årets «Franzen-opplevelse».



ÅRETS BOOKER-PRISVINNER

Julian Barnes: Fornemmelsen for slutten

Julian Barnes (1946) hadde skrevet ti romaner før han med Fornemmelsen for slutten mottok Booker-prisen for 2011. Det er en stor roman på svært få sider. Tony Webster er nå pensjonist. Han har gjort karriere, giftet seg én gang, hatt en avbalansert skilsmisse, men han har mange minner fra kostskoletiden da han og vennene hans var sultne på sex og på bøker. Minner er flyktige og upresise, og de kan ha overraskende virkninger. Fornemmelse for slutten er fort les, men det er en roman som ikke slutter å virke på deg.

LIDENSKAP, ISLAMISME OG KATASTROFE

 Ayad Akhtar: Begynnelsen på et farvel       

            
Ayad Akthar er født i Amerika av pakistanske foreldre og er oppvokst i Milwaukee. Begynnelsen på et farvel er hans første roman, og den har til nå kommet ut i 17 land. Den er en underholdende episk roman om en muslimsk families kamp for tilhørighet i post 9/11-Amerika. En pakistansk familie i Midtvesten står i sentrum.Det handler om å forsøke å tilpasse seg, og også om hvordan en uttstøtning kan føre til ekstremisme og katastrofe.  Det er lett å se paralleller til norske forhold. Ulrik Imtiaz Rolfsen har for eksempel skrevet følgende om romanen: «Jeg ble betatt, sjarmert og berørt av boken, kjente meg igjen på flere måter enn én; spenningen på det emosjonelle planet er allmenngyldig.»



 «EN INTELLEKTUELL DOWNTON ABBEY»

 Alan Hollinghurst: Den fremmedes barn

Alan Hollinghurst er en av Englands mest kritikerroste forfattere og har blant annet fått Bookerprisen. Den fremmedes barn er en stor og rystende god roman i beste britiske fortellertradisjon. Handlingen i strekker seg fra 1.verdenskrig og frem til i dag, og romanen kan beskrives som en slags «intellektuell Downton Abbey».

Alle stemmene og karakterene i Den fremmedes barn kretser rund den unge poeten Cecil Valance. Før han døde som krigshelt i 1. verdenskrig, satte han mange hjerter i brann og store følelser i spill. Her er det snakk om en udødelig kjærlighet og ikke minst et uvanlig trekantdrama.



EN INDISK AMBJØRNSEN

Aravind Adiga: SISTE MANN I TÅRNET         

Aravind Adiga har siden Hvit tiger kom ut i 2008 blitt et kjent navn for norske lesere. Han skriver ærlige, humoristiske, samfunnskritiske romaner fra dagens India – ikke om krydder og sterke farger, men om følelser, økonomi og uoverstigelige klasseskiller.

Handlingen utspiller seg i Mumbai. Byfornyelsen kommer til en boligblokk, det vil si: Egentlig er det vel bolighaiene som kommer. I denne blokka bor en samling borgere av alle slag, alle religioner og yrkesretninger. Problemene har vært små: Vannet virker bare et par timer om dagen, og taket står i stadig fare for å blåse av, men alt i alt er det et fredelig og lykkelig hjørne av Mumbai. Men idyllen varer ikke, for blokka skal jevnes med jorda for å bygge et slags Shanghai i Mumbai. Den eneste som tar opp kampen er blokkas ubestridte leder en pensjonert lærer.

Også Aravind Adiga  er Booker-prisvinner, og han skriver med humor og lidenskap som en slags «indisk Ambjørnsen».