Utmarker er en mesterlig spenningsbok

KrimbøkerUtmarker er en mesterlig spenningsbok

Arne Dahl fortsetter å håve inn strålende kritikker for sin nyeste roman, Utmarker. Forfatteren av «den beste svenske kriminalromanen noen sinne» sammenlignes fordelaktig med både Henning Mankell og Stieg Larsson og spås en virkelig stor karriere.

Estimert lesetid 2min

Terningkast 6

I går, på Krimfestivalens første dag, ga Geir Tangen boka et høythengende terningkast 6, og skrev at «Utmarker» er en spinnvill kriminalfortelling, så mørk og creepy både når det gjelder indre og ytre spenning, at det er vanskelig å slippe bokens suspense når siste side er lest. Vi vil ha mer, og vi vil ha det nå.»

Vi vil ha mer, og vi vil ha det nå

Bør bli pensum

«Arne Dahl [klarer] mesterstykket å formulere seg så språklig litterært at boken i seg selv bør være et studie for ambisiøse kommende krimforfattere. Om det finnes en mastergrad i krimlitteratur, bør Utmarker bli pensum», skriver Tangen i sin anmeldelse, og presiserer at Dahl klarer mesterstykket å la språket bli et virkemiddel, ikke bare et verktøy: « I Utmarker strekkes språklige og litterære virkemidler til ytterpunktene for å skape en dirrende suspense. En krypende, kravlende nerve som ligger i selve teksten. I måten setningene blir formulert på. I hvilke ord som er valgt. I hva som skildres og hva som utelates. I måten menneskene snakker til hverandre på. Uhyggen smyger seg inn under skjorta di og nekter å slippe taket selv når ‘handlings-uhyggen’ opphører eller tar en pause i fortellingen.»

Kjøp den nå på cappelendamm.no!

Høyt over gjengs krimstandard

I dag er det Ole Jacob Hoel i Adresseavisa som har anmeldt boken. Han er heller ikke beskjeden i sin ros, og spår at Utmarker «vil innebære Dahls helt store internasjonale gjennombrudd». Også Hoel trekker frem den litterære kvaliteten: «Utmarker byr på alt du måtte begjære av tradisjonell spenning, kløktige intriger og intrikate drapsvåpen og torturinstrumenter, men i tillegg har den en litterær kvalitet som løfter den høyt over gjengs krimstardard.»

Svensk krims tungvektbelte

Asbjørn Slettmark og Aslak Nore i OP-5 har for lengst rost Utmarker opp i skyene: «I den skandinaviske krimfloraen skiller Arne Dahls nye krim Utmarker seg ut, med et stort, positivt fortegn […] I Utmarker tar Arne Dahl opp kampen om svensk krims tungvektsbelte.»