Sommerens beste krimbøker 2019

KrimbøkerPolitikrimSommerens beste krimbøker 2019

Her er en guide til sommerens beste krimromaner med krim av bl.a. Jo Nesbø, Tom Egeland og Sigbjørn Mostue.

Estimert lesetid 8min
To skitne hender som holder fast ved en klippe over havet

Siden jeg er sjef for Krimfestivalen er jeg så heldig at jeg har fått lest mange av årets krimbøker. Derfor har jeg laget mitt eget utvalg av det jeg mener er sommerens beste krimromaner.

Listen inneholder bøker fra mange forlag, men selvsagt er utvalget preget av at jeg har lest flest Cappelen Damm-bøker (og kanskje skyldes det også at vi er Norges ledende krimforlag). Alle disse bøkene kan gi deg en spennende sommer!

Harry Hole er tilbake på D-dagen

Jo Nesbø: Kniv. I salg fra 6. juni

Det er ikke tilfeldig at den store internasjonale lanseringen av Jo Nesbøs nye Harry Hole-roman skjer på D-dagen 6. juni. Det er som vanlig enorme forventninger til den nye Nesbø-romanen, og han har virkelig klart å skrive en roman på høyde med det beste han har gjort tidligere.

Harry Hole har mistet alt. Han har begynt å drikke igjen, Rakel har kastet ham ut, han har mistet jobben på Politihøgskolen, men får, som avdanket legende, aller nådigst jobbe som papirflytter på Politihuset. Når han tror det ikke er mer å tape, starter han en ensom jakt på en gammel fiende. Harry stilles overfor to valg: å gå under med en gang. Eller å reise seg og gå under senere. Kan hevntørsten redde Harry?

Thriller-reise av de sjeldne

Sigbjørn Mostue: Himmelen skal gråte blod

Den som ikke får høyere puls av Himmelen skal gråte blod bør umiddelbart ta kontakt med fastlegen!

Hva har Glenn Close, Willem Dafoe, Noomi Rapace og Jeremy Renner til felles med Sigbjørn Mostue? Svaret er Tommy Wirkola. For opsjonen på Himmelen skal gråte blod er allerede solgt, og den norske Hollywood-regissøren Tommy Wirkola skal regissere.

Himmelen skal gråte blod er en thriller-reise av de sjeldne. Den kreftsyke, tidligere spesialsoldaten Even Stubberud skal på sitt siste oppdrag: en enkel eskortetjeneste av en terrorist til Somalia. Flyet fra Oslo blir tatt over av kaprere, og terroristen satt fri. Pilotene er drept og den eneste som kan redde 245 passasjerer fra den visse død er en ubevæpnet, syk mann uten noen kunnskap om det å fly.

 «Årets nifseste»

Leila Slimani: Vuggesang. Oversatt av Thomas Lundbo.

«Babyen var død. Det tok bare noen få sekunder.» Slik begynner det VG kalte «Årets nifseste» roman. Vuggesang har fått strålende kritikker i en lang rekke aviser, bl.a. terningkast 6 i VG.

Boka har uten tvil vært den mest omtalte og mest omdiskuterte romanen fra Frankrike de siste par årene. Den har solgt over 700 000 eksemplarer i hjemlandet, og er nå på vei ut i verden gjennom oversettelser til 35 språk.

Juristen Myriam og musikkprodusenten Paul vil være det perfekte paret. De vil ha kontroll over karrieren, kunne invitere venner på mat- og vinkvelder, gi barna en god oppvekst. Og de har funnet den perfekte barnepiken som kan virkeliggjøre drømmen. Men hvor godt kan man egentlig stole på en fremmed, og hva kan hun gjøre med det kjæreste de eier?

Actionfylt trikkethriller

Tom Egeland: Falken

I år har Tom Egeland latt sin helt Bjørn Beltø hvile, og i stedet skrevet en actionfylt trikke-thriller. I Falken blir 19-trikken mellom Majorstuen og Ljabru kapret av en gruppe utenlandske terrorister. 

De stripser fast ti gisler før trikken fortsetter sin skjebnesvangre ferd gjennom Oslos gater – fulgt av en lang kolonne med politibiler, ambulanser og brannbiler. I tillegg blir en jente på ti år kidnappet fra trikken. 

Men hvem er kaprerne? Er de IS-terrorister, slik de gir inntrykk av? Eller er de skruppelløse gangstere som er ute etter løsepenger? For politiets Delta-tropp og operative stab står spørsmålene i kø.

Samtidig utløser kapringen både et innenrikspolitisk og et utenrikspolitisk drama som skaper rystelser langt inn i den norske regjeringen. For hva er egentlig bakgrunnen for kapringen?

«Fullblods politiromanforfatter»

Terje Bjøranger: Business 

Business er en medrivende krimroman med et realistisk blikk på Norge i dag. Terje Bjøranger er politiadvokat i Kripos – ikke rart han kan skrive det Frederik Wandrup har kalt «fullblods politiromaner».

En mann kommer inn i en blomsterbutikk på Aker Brygge. Han drar fram en pistol og skyter kvinnen som ekspederer, setter bevisst fingeravtrykk, skriver en hilsen på innpakningspapiret og vinker til overvåknings-kameraet.

Mannen forsvinner, men politiet har tydelige spor. Alt tyder på at en profesjonell leiemorder er på banen, men verken fingeravtrykk eller DNA finnes i noen databaser. Under press vender Oslo politidistrikt seg til en av sine tidligere ansatte, Charlie Robertsen, som har sluttet og flyttet til Island.

Første krim som er nominert til Bookerprisen

Belinda Bauer: Bristepunktet

Belinda Bauer har i mange år vært en kritikerfavoritt. Årets bok har ikke bare fått seksere, men er den er også den aller første krimromanen som er nominert til Bookerprisen.

Bristepunktet begynner med en familietragedie. En kveldende varm sommerkveld sitter tre søsken alene igjen i en havarert bil. Moren har gått for å ringe etter hjelp. Hun har overlatt ansvaret til eldstemann Jack, som kun er elleve år. Men moren kommer aldri tilbake. Og det livet barna har kjent, endres for alltid.

Tre år etter gjør de traumatiserte barna sitt beste for å overleve uten foreldre. Den eldste gutten, Jack, forsøker fortsatt å beskytte søstrene og holde familien samlet. Da kniven han tror drepte moren, dukker opp, risikerer de å miste alt hvis de går til politiet.

Den nye krimstjernen

Øistein Borge: Jeg er nummer 13

Høsten 1960 kommer et barn til verden på Bulovka–hospitalet i Praha. Jordmora husker ham som «en gutt med blekblå øyne, kalde som skaresnø i måneskinn». Åtte år senere invaderes Tsjekkoslovakia av sovjetiske styrker, og gutten blir foreldreløs. Dette blir starten på et fordervet liv, et liv som skal komme til å koste mange andre mennesker dyrt.

I september 2017 blir en norsk utvekslingsstudent funnet drept i en park utenfor Amsterdam, tatt av dage med en boltpistol. Kriminaletterforsker Bogart Bull sendes sørover med første fly. I den nederlandske hovedstaden befinner også gutten fra Praha seg, en mann som nå kaller seg Rezník og betrakter seg selv som en grensesprengende kunstner.

Og Rezník har så vidt begynt. Et nytt drap finner sted, denne gangen med et våpen som forbløffer politiet…

Kamp om krimtronen blant Bergens-forfatterne

Jørgen Jæger: Judasskuddet

I årevis har Gunnar Staalesen tronet på krimtronen i Bergen, men de siste årene har han møtte stadig tøffere kamp om tronen fra Chris Tvedt og Jørgen Jæger. Nå er Jørgen Jæger ute med enda en krimroman som leserne hans vil elske.

Da Rema-kjøpmannen i Fjellberghavn, Arne Holm, kontakter Ole Vik for å få hjelp med sin narkomane datter, befinner Ole Vik seg plutselig i en situasjon hvor hans egen fortid kommer nærmere enn på lenge. Han har i alle år bebreidet seg selv for det som skjedde da han mistet sin datter Maria i en overdose. I Judasskuddet får han endelig mulighet til å ta et oppgjør med datterens død. Og det han alltid har trodd om det som skjedde den gang, viser seg å ikke være hele sannheten.

Ny krim fra forfatteren av «Den beste svenske kriminalroman noensinne» 

Arne Dahl: Åpen sjø. Oversatt av Einar Blomgren.

Arne Dahls forfatterskap har fått en ny renessanse med serien om Sam Berger og Molly Blom. Sydsvenskan kalte førsteboka Utmarker «Den beste svenske kriminalromanen noensinne.» Åpen sjø er bok 3 i serien. Den ble lansert i Sverige, Danmark og Tyskland i sommer, og har gjort kjempesuksess rundt om i Europa, med høye listeplasseringer og gode anmeldelser.

Sam Berger er mistenkt for et drap han ikke har begått, og Molly Blom ligger i koma. Berger flykter ut i skjærgården, der han venter på ordre fra Säpos øverste sjef. Men det er umulig å vite hvem han kan stole på, og hvem som har skjulte agendaer. Samtidig trues Stockholm av terror, og en ettersøkt drapsmann ser ut til å ha kidnappet enda en jente.

Bergman på nye eventyr

Hjorth Rosenfeldt: En høyere rettferdighet. Oversatt av Lene Stokseth.

Kriminalpsykolog Sebastian Bergman har innsett at hans dager på Riksmord er over. Nå holder han forelesninger og skrive bøker. Den eneste han har sporadisk kontakt med, er Ursula. Datteren Vanja har han ikke hørt fra på fire måneder.

Vanja har en midlertidig jobb som etterforsker i Uppsala. Nå jobber hun med en serie overfallsvoldtekter der gjerningsmannen smyger seg på ofrene bakfra, bedøver dem med en sprøyte og trekker en sekk over hodet deres før han fullbyrder overgrepet. Når et av ofrene dør, kobles Riksmord inn, og snart også Sebastian Bergman.