Påskens beste krimromaner

KrimbøkerPåskens beste krimromaner
Estimert lesetid 9min

Påskekrim 2018


Siden jeg er sjef for Krimfestivalen er jeg så heldig at jeg har fått lest mange av årets krimbøker. Baser på dette har jeg laget mitt eget utvalg av det jeg mener er de ti beste krimromanene hittil i år. Jeg har med bøker fra flere forlag, men selvsagt er utvalget preget av at jeg har lest flest Cappelen Damm-bøker (og kanskje skyldes det også at vi er Norges ledende krimforlag). Leser du en av disse bøkene, er du garantert en spennende påske!

DEN NYE BRITISKE KRIMDRONNINGEN

Kjøp La meg være på cappelendamm.no.

Clare Mackintosh: La meg væreOversatt av Ulrik Farestad.

Clare Mackintosh har hatt enorm suksess med sine to første krimromaner: Jeg lar deg gå og Jeg ser deg. Nå er den nye dronningen av psykologisk thrillere tilbake. La meg være ble lansert samtidig i England og Norge, og her skjedde det på Krimfestivalen.

For et år siden valgte Caroline Johnson å avslutte livet sitt – et sjokkerende selvmord som utspilte seg nøyaktig likt ektemannens selvmord bare måneder tidligere. Datteren deres, Anna, har siden da slitt seg ut med å forholde seg til foreldrenes død. Nå har hun et spedbarn selv, og Anna føler på morens nærvær. Hun er fast bestemt på å finne ut hva som virkelig skjedde. Men ved å grave i fortiden setter hun i gang noe som ikke kan stoppes. Anna kommer snart til å oppdage at det i noen tilfeller er tryggere å la ting ligge …

ÅRETS STORE GJENNOMBRUDD

Kjøp Krittmannen på cappelendamm.no.

C.J. Tudor: Krittmannen. Oversatt av Guro Dimmen.

Krittmannen er årets store krimsensasjon i bokverdenen. Den var solgt til 39 land før den kom ut i januar.  Krittmannen er C.J. Tudors krimdebut. Det er bare å legge merke til navnet, for fra henne vil det komme flere gode krimromaner.

I begynnelsen av Krittmannen møter vi 12 år gamle Eddie. Han og vennene bruker krittfigurer til å overlevere hemmelige beskjeder med. Og det var gøy til å begynne med, helt til figurene førte dem til liket av en ung jente … Tretti år senere trodde Ed at fortiden lå bak ham. En dag mottar han et brev som inneholder to ting: et stykke kritt og en tegning av en krittmann. Da historien begynner å gjenta seg, skjønner Ed at leken aldri var over.

NESBØS NYSKRIVING AV SHAKESPEARE


Jo Nesbø: Macbeth

Jo Nesbø Macbeth
Kjøp Macbeth på ark.no.

I går var det lansering av Jo Nesbøs nyskriving av Macbeth. Både Dagbladet og VG ga den terningkast 5. Jeg har bare begynt på den, men dette virker som en herlig kombinasjon av Shakespeare og Harry Hole.

Handlingen i Macbeth foregår i den fiktive byen Capitol en gang på 70-tallet. Jo Nesbø fortalte i går på lanseringen at byen er inspirert av flere byer: Bergen, Newcastle og Glasgow. Den korrupte politimesteren som har styrt denne industribyen ned i en hengemyr av korrupsjon, kriminalitet og kaos, er endelig død. Med dette er folkets håp tent, og maktkampen i gang. Førstebetjentene Macbeth og Duff, tidligere bestevenner fra barnehjemmet de vokste opp på, har begge markert seg i kampen mot byens to rivaliserende narkotikabander. Nå slåss de om samme høyere stilling i politiet. Imens legger Lady, byens mektige kasinoeier, ambisiøse og morderiske planer for seg og elskeren sin, Macbeth.

SVENSKENES SVAR PÅ JO NESBØ


Arne Dahl: Innland. Oversatt av Einar Blomgren

Kjøp Innland på cappelendamm.no.

Utmarker ble en av fjorårets mest kritikerroste krimromaner, bl.a. kalt Sydvenskan den for «tidenes beste svenske krimroman». I vinter er Arne Dahl tilbake med den knallsterke oppfølgeren. Innland er en besettende reise inn mot mørkets iskalde hjerte.

Idet den tidligere politimannen Sam Berger slår opp øynene, har han ingen anelse om hvor han befinner seg. Alt rundt ham er hvitt. Men da Molly Blom dukker opp ved hans side, husker han at de to er på flukt fra en rettferdighet som sluttet å være rettferdig. Sam og Molly får et uventet oppdrag. De må stoppe en utilregnelig morder. De oppdager snart at saken har mange likheter med en ubehagelig sak fra Sams fortid.

DEN NY COBEN ELLER HITCHCOCK


Peter Swanson: Hennes største frykt. Oversatt av Kari Engen

Peter Swanson er en av kritikernes favoritter. Ingvar Ambjørnsen ga hans første bok på norsk, De som fortjener detterningkast 6 i VG da den kom ut i 2016. Flere kritikere har sammenlignet Swanson med Harlan Coben og Hitchcock. Også Hennes største frykt er en psykologisk thriller som kryper under huden på deg, om en ung kvinne fanget i en spiral av svik, manipulering og mord.

Å bytte leilighet med Boston-fetteren, Corbin Dell, virker som en god idé for Kate. Et miljøskifte kan kanskje jage bort marerittene som har hjemsøkt henne den siste tiden. Da hun kommer til Boston, oppdager hun at kvinnen i leiligheten ved siden av har blitt brutalt drept. Politiet mistenker at fetteren er morderen. Langt hjemmefra og følelsesmessig ustabil, hvem kan egentlig Kate stole på?

SVENSK KRIMS NESTOR


Håkan Nesser: Eugen Kallmanns øyne

Håkan Nesser
Kjøp Eugen Kallmans øyne på ark.no.

Håkan Nesser er en av Sveriges fremste forfattere uavhengig av sjanger. Han har hatt stor suksess med bøkene om Van Veeteren som også ble til en populær TV-serie i hele Norden. Nesser skriver gjerne krimromaner som utvider sjangeren. Så også med årets roman.

Leon har mistet sin kone og datter i en båtulykke utenfor østkysten av Afrika, der de var på ferie. For å få en ny start i livet, flytter han til den lille byen «K-». Der blir han lektor på den videregående skolen. Han overtar stillingen etter lektor Kallmann som har lidd en mistenkelig død. Var dødsfallet en ulykke? Hvordan går det med etterforskningen?

Det er en tid med fremmedfrykt og fiendtlighet. Hakekors tegnes på skolens vegger. Det skrives hatbrev, og i en skrivebordsskuff finner noen lektor Kallmanns etterlatte dagbøker.

SPENNENDE JOURNALISTKRIM FRA BERGEN


Monika N. Yndestad: Graven

Monika N. Yndestad fikk Nytt blod – Maurits Hansen-prisen for sin krimdebut Jentene fra balletten i 2013. Gapestokk kom året etter og var andre bok i serien om BA-journalist Alice Bratt. Yndestad har selv lang erfaring fra krimjournalistikken i BA, og er en anerkjent journalist og forfatter på Vestlandet. Graven er den tredje krimromanen med Alice Bratt i hovedrollen.

Gjennom Alice Bratt danner forfatter Monika Yndestad et levende bilde av det tøffe og til tider kyniske miljøet i nyhetsredaksjonen i BA. Sentralt i romanen står forsvinningen av femten år gamle Pia Espeland. Sytten år etter har fremdeles ikke foreldrene gitt opp håpet om at hun fortsatt er i live. Før hun forsvant, oppsøkte Pia barnevernet. Hva som skjedde med Pia, er fortsatt en ubesvart gåte. BA-journalisten Alice Bratt, som akkurat har vært gjennom et vanskelig samlivsbrudd, kommer over levningene av en kvinne. Det ser ut som noen har tent gravlys utenfor funnstedet. Kan det være den savnede Pias grav hun har funnet? Og hvem har visst om henne i alle disse årene?

SYKEHUSSKREKK

Kjøp Avdeling 73 på cappelendamm.no.

Sofie Sarenbrant: Avdeling 73

Sofie Sarenbrant er en av de krimforfatterne som selger mest i Sverige. I fjor utga hun Visning på norsk som var Sveriges mestselgende krim i 2015. Avdeling 73 er hennes andre bok på norsk.Politietterforsker Emma Sköld våkner opp på intensivavdelingen etter fem måneder i koma. Det siste hun husker, er at hun leverte sin fire uker gamle datter og dro til stallen for å ri. I Emmas fravær har samboerens tidligere kjæreste tatt på seg rollen som reservemamma. En rolle hun ser ut til å trives litt for godt i. Når Emma febrilsk forsker å tvinge fram minnene fra rideulykken, blir hun mer og mer sikker på at hun var offer for en forbrytelse. Men hvem ville skade henne? På intensivavdelingen er hun i alle fall trygg. Men da Emma flyttes til avdeling 73, kan hvem som helst nærme seg …


ENESTÅENDE PSYKOLOGISK SPENNING


Fiona Barton: Barnet. Oversatt av Carina Westberg.

Fiona Barton fikk et stort internasjonalt gjennombrudd med Enken. Her hjemme fikk den også strålende kritikker og godt salg da den kom ut sommeren 2016.

Da et gammelt hus rives i et boligområde i London oppdager en av bygningsarbeiderne et barne-skjelett, begravet mange år tidligere. Funnet nevnes så vidt i lokalavisen. Men for tre kvinner, som aldri har møtt hverandre, er funnet umulig å ignorere. For en kvinne er det en påminnelse om det aller verste som noen gang har skjedd henne. For den andre kvinnen vekkes en frykt for at hennes mørkeste hemmelighet skal avsløres. Og for den tredje, journalist Kate Waters, er det starten på en jakt etter sannheten. Hvem var barnet? Hva skjedde? Hvem kjente til det? Kate finner forbindelser til en forbrytelse som oppskaket byen flere tiår tidligere. Bit for bit avdekker Kate den spektakulære historien.

BYGDEKRIM FRA FAGERNES


Jaran Damman: Dødstimen 

Dødstimen er en norsk krimroman som virkelig skiller seg ut. Handlingen foregår i den norske fjellheimen. Forfatteren Jaran Dammann er utdannet tømrer og økonom. Han har tidligere skrevet en spenningsroman, Mørkets ansikt, og fem humorbøker. Vi har stor tro på at Dødstimen blir hans gjennombrudd hos det store lesende publikum.

Claus, en forfyllet boms som har bodd i skogen og i fjellene i årevis, blir beskyldt for drap han ikke har begått, tror vi. Georg som har ansvaret for lensmannskontoret i Fagernes og omegn, får nesten en umulig oppgave å løse både fordi Claus er umulig å fakke da han gjemmer seg i fjellheimen, som han kjenner ut og inn, og fordi Georg blir motarbeidet internt. Et kjent sagn om Hulabaken skal også vise seg å få konsekvenser, at slektninger til de som lynsjet ham for 400 år siden får en forbannelse over seg.