Gjør seg klar for brutal hevn

KrimbøkerGjør seg klar for brutal hevn

Camilla Läckbergs nye krim gikk rett til topps i hjemlandet. Nå tar krimdronningen turen til Norge for å lansere Gullburet, den første boken i en ny serie.

Estimert lesetid 3min

Året startet med en gladnyhet for alle Camilla Läckbergfans: 1. januar kunne den svenske krimdronningen fortelle at hun kommer med ny bok.

– Gjennom 2018 har jeglevd nær en kvinne som har påvirket meg i stor grad. Hennes navn er Faye. Hun er
en kvinne jeg beundrer og elsker, men hun er også komplisert. Hun har et mørke i seg som kvinner ikke alltid får lov til å vise – jeg ser deler av alle kvinner jeg har kjent i henne, skrev Läckberg på Instagram like over nyttår.

Omslag for Camilla Läckbergs Gullburet
Kjøp Gullburet på Nordli.no

Sommerfugler i magen

Faye er hovedpersonen i hennes nye bok, som har fått tittelen Gullburet.

– Jeg er full av forventninger, men jeg er også litt redd for hva leserne skal synes om boken. Aldri har jeg utfordret meg så mye som forfatter, og Faye og Gullburet ligner ikke på noe jeg har skrevet før. Denne boken er ikke en del av Fjällbackaserien, og Faye er – tro meg – på ingen måte noen Erica Falck, sier forfatteren som har ti romaner om nettopp Erica Falck bak seg.

Den siste i serien, Heksen, ble lansert til strålende anmeldelser høsten 2017. Men så var altså Läckberg klar for noe nytt.

– Gullburet er en spenningsroman om svik, hevn og oppreisning. Den handler også om kamp og søsterskap, sier krimforfatteren i sin beskrivelse av boken.

Gullburet har ettydelig feministisk budskap. Oppreisning og søsterskap er sentrale elementer i boken.

Det perfekte liv

På overflaten kan det se ut som om Faye har alt. En perfekt mann, en elsket datter og en luksuriøs leilighet i den fineste delen av Stockholm. Men mørke minner fra oppveksten jager henne, og hun føler seg stadig mer som fange i et gullbur. En gang var hun en sterk kvinne med ambisjoner, men for Jacks skyld har hun gitt opp alt. Verden raser sammen da ektemannen sviker henne. Først er hun rådvill, men så bestemmer hun seg for å ta igjen og begynner å planlegge en grusom hevn. Og er det slik at Faye får den hevnen hun ønsker? Läckberg vil ikke avsløre for mye, men kan bekrefte følgende:

– 2019 er Fayes år, sier forfatteren med et smil.

Tårene rant

Det kokte i sosiale medier da Läckberg offentliggjorde at hun skal gi ut en ny bok. Begeistringen var så stor at Gullburet gikk til topps på listen over svenske bokhandleres forhåndsbestilte bøker. I skrivende stund ligger boken fortsatt på førsteplass hos både AdLibris og Bokus.

– Jeg er overveldet, finner ingen ord og ja, tårene renner litt. Feller en tåre her og der for all kjærlighet jeg har fått og for at dere har likt boken min, Gullburet. Jeg har vært nervøs i så lang tid, skrev forfatteren i sosiale medier da hun fikk den hyggelige nyheten om at boken hadde nådd topplasseringen i Sverige. Camilla Läckberg kommer til Oslo i forbindelse med Krimfestivalen, og da vil hun gjerne introdusere sitt nye univers for publikum.

– Det blir fantastisk å møte mine norske lesere og fortelle om Faye og Gullburet. Kanskje noen allerede har lest boken når jeg skal på scenen? Det blir spennende å se. Jeg gleder meg allerede!