Kroppen vår: Alle har en bakside

Barn 6-8 årUkategorisertKroppen vår: Alle har en bakside

Har du tenkt på det? At alle har det, alle har en bakside, alle har en forside? Alle mennesker har en kropp og den kroppen du har er det bare du som har.

Estimert lesetid 3min
Bilde fra boken Alle har en bakside

Selv husker jeg da kroppen min var bitte liten, altfor lav til å nå opp til håndtaket på kjøleskapet, der den gode skinken og grønnsakene var. Men plutselig en dag hadde jeg vokst og fingrene mine kunne ta tak og åpne opp, finne frem til den gode saftige agurken inni der.
Så vokste jeg og vokste og ble ungdom, vokste og vokste helt til jeg ble voksen og ikke vokste på lengden mer. Slik er det for alle oss mennesker, en gang var vi små babyer, det er fint å tenke på synes jeg at voksne folk sånn som hun i kassa på butikken, som sier 263 og 50, takk!, han som så alvorlig leser opp nyhetene, og statsministeren som blir intervjuet, en gang var små babyer.

Og alt det der håret vi har da, og hvor er det vi har hår? Kan det vokse hår på tennene, på tunga, i armhulen? Både damer og menn kan kjenne på hvor herlig det er når det stormer og blåser i håret, men vi som er damer kan aldri kjenne hvordan det er når det blåser i skjegget, det er det bare menn som kan.


Noen ganger kan det være slitsomt med kropp, som å gå opp med hele kroppen en lang, lang bakke som aldri virker som om den skal ta slutt, men så er det plutselig morsomt igjen å løpe hele veien ned og stupe ut i havet, svømme med armene og dykke med hodet under vann. Det er mye morsomt vi kan finne på med kroppen, beina, armene og hodet . Med armene kan vi klemme rundt en vi er glad i, det er koselig det!


Det kan også være et styr å stelle og ordne med den der kroppen vi har. Vaske, sjamponere, skylle, tørke, gre, Puh! Men det er verdt det, hvis vi ikke gjør alt det der kan vi jo begynne å lukte vondt og det er jo ikke morsomt for noen.


Den kroppen som bare du har er bare din, ingen har lov å ta på kroppen din hvis du ikke vil. Men hvor er det egentlig lov å ta på kroppen uten å spørre om lov? På hendene, på ryggen, på puppene? Og når og hvor kan vi være nakne, på bussen, i badekaret? Og kan vi tisse på en vei, i en papirkurv eller bak et tre i skogen? Det er virkelig mye å lure på med den der fine kroppen vi har.


Hvis vi er nakne alle sammen ser vi ganske så like ut, men når vi tar på oss klær kan vi se veldig forskjellige ut, med klærne kan vi vise hvem vi er og voksne hva vi jobber med.


Noen ganger viser hele kroppen vår hvordan vi har det, som når vi er triste og kroppen henger tungt, eller når vi er glade, hopper rundt og flakser med armer og bein. Da kan vi trøste noen som er lei seg, eller hoppe sammen med noen som er glad.


Vi tenker ikke på at vi har en kropp hele dagen lang, alt som oftest henger den med på alt vi gjør. Lurt at vi har en bakside, lurt at vi har en kropp. Fint at akkurat du er hele fine deg!