Blogger og forfatter Flora Wiström: – Lesesirkler äger!

SkjønnlitteraturBlogger og forfatter Flora Wiström: – Lesesirkler <em>äger</em>!

Svenske Flora Wiström blogger hver måned for 85 000 lesere, og i fjor ga hun ut sin første roman, «Stanna». I lesesirkelen Book Club Babes får hun både rutine i lesingen og sosial stimulans.

Estimert lesetid 4min

Fortell hvordan lesesirkelen du er med i, Book Club Babes, vokste fram?

– Venninnen min Alexandra startet Book Club Babes ved å invitere inn noen av sine relativt nye venner. Så inviterte de noen av sine venner igjen. Vi er mellom 6 og 8 personer i BCB, avhengig av hvem som bor i Stockholm, og nesten alle har blitt kjent med hverandre via blogg og Instagram. SÅ fint.

Flora Wiström
Det sosiale er nesten like viktig som det litterære for jentene i Book Club Babes. De lager gjerne middag, drikker øl og drar på turer sammen. (Foto: Flora Wiström)

Hvordan ser en typisk lesesirkelkveld ut?

– Første året gikk det mest ut på at vi møttes en gang i måneden og diskuterte lesesirkelboka. Men med tiden begynte vi også å treffes iblant for å drikke øl, og nå har vi i tillegg dratt på en del turer sammen. Vi trives veldig godt sammen, og alle liker å drikke vin, lage mat og danse til Markus Krunegård og Destiny’s Child.

På en vanlig lesesirkelkveld får hvert medlem gi karakter til boka. Det pleier å være et bra utgangspunkt for diskusjon, spesielt hvis én har gittt 1 og en annen 5. Så prater vi om bokas karakterer, ting vi ikke skjønner, dramaturgi og annet som kan komme opp under samtalens gang. På slutten av hvert møte stemmer vi fram en ny bok, og så sitter vi igjen rundt bordet/i sofaen/på baren og snackar skit.

– Det beste med lesesirkler er å få inn en rutine i lesingen og lære seg masse av å diskutere bøkene. Men kanskje først og fremst: å ha en grunn til å drikke vin med vennene sine en vanlig mandag.

Hva er bra med lesesirkel?

– Å få inn en rutine i lesingen og lære seg masse av å diskutere bøkene. Men kanskje først og fremst: å ha en grunn til å drikke vin med vennene sine en vanlig mandag. Det er virkelig en fantastisk måte å bli kjent med nye personer på.

Har du noen tips til hvordan man klarer å gjennomføre lesesirkeltreffene?

– Å bruke poll er definitivt den beste måten å gjøre det på, ellers blir det så mange unødvendige diskusjoner hit og dit. I pollen kan alle legge inn hvilke datoer man kan, og stemme på andres datoer. Ellers kan man såklart ha en Facebook-gruppe der man chatter og blir enige om neste treff.

Flora Wiström
«Det er virkelig en fantastisk måte å bli kjent med nye personer på,» sier Flora om lesesirkler. (Foto: Flora Wiström)

Hvordan velger dere ut neste bok?

– Vi skriver opp alles ønsker på en liste, og så får hver person stemme på tre bøker hver. Den boken som får flest stemmer vinner! Vi forsøker også å ha bredde blant bøkene vi leser, så hvis vi har lest mange hvite, vestlige forfattere prøver vi å få inn andre.

Hva er det ideelle antall mennesker i en lesesirkel tror du?

– Seks personer kanskje? Da får alle taletid og det gjør ikke så mye om en person ikke har rukket å lese ferdig boka.

BCB ser ut til å ha inspirert andre unge til å starte lignende gjenger rundt omkring i Sverige, er lesesirkler det nye?

– Jeg håper det! Lesesirkler äger.

Lina Wolff vant svensk litteraturs mest høythengende pris, August-prisen, for «De polylotta älskarna».

Har du noen boktips som passer for ferske lesesirkler?

– Ja! Vi leste nettopp De polyglotta älskarna av Lina Wolff og det var en brilliant lesesirkelbok, for det var så mye å gruble over. Les den!

Kjøp De polyglotta älskarna her!