«Speilenes bok» – en rumensk sensasjonskrim

KrimbøkerThriller«Speilenes bok» – en rumensk sensasjonskrim

Den rumenske forfatteren E.O. Chirovici har tatt hele forlagsverdenen med storm med Speilenes bok. La det være sagt med en gang: Skal du lese en rumensk krim én gang i livet, er det denne!

Estimert lesetid 3min
Speilenes bok av E.O. Chirovici

E.O. Chirovici er født i Transylvania. Han har tre doktorgrader, i økonomi, kommunikasjon og historie, og han solgte mer enn 100.000 eks av debutromanen sin i Romania. Der er han en kjent størrelse, men da han flyttet med kona som jobber som finansanalytiker til London bestemt han seg for å skrive på full tid, og Speilenes bok er resultatet. Den har han skrevet på engelsk. Manuset ble refusert av seks amerikanske agenter, men da han sendte det til et lite engelsk forlag tok forleggeren kontakt og sa at dette var altfor bra for hans lille forlag, Chirovici måtte få seg en agent. Det tok to dager, så hadde han en engelsk agent, og etter ytterligere sju dager var manus solgt til ti land. Nå utgis Speilenes bok omtrent samtidig i 38 land, og den har allerede gjort seg gjeldende på bestselgerlisten i bl.a. Frankrike.

Et manus som heter Speilenes bok

Omslag Speilenes bok av E.O. Chirovici.

I Speilenes bok, som er oversatt av John Erik Bøe Lindgren, er det flere lag, og også her er det et manus som heter Speilenes bok. Stjerneagenten Peter Katz får et uferdig manus som heter Speilenes bok mellom hendene og klarer ikke å legge det fra seg da han først begynner å lese. Forfatteren skriver om sin tid som student ved Princeton-universitetet i slutten av åttiåra og forteller om forholdet han hadde til protesjéen til den berømte professoren Joseph Wieder, yndige og lunefulle Laura Baines. Rett før jul i 1987 blir Wieder brutalt myrdet i sitt eget hjem. Mordet blir aldri oppklart. Nå, tjuefem år seinere har Katz mistanke om at Flynn bruker anledningen til i boks form å tilstå mordet eller å avsløre en morder.

Men manuset er ikke komplett, og da Katz oppsøker forfatteren kommer han akkurat for seint. Flynn er død av sykdom og kona hans har ingen anelse om hvor resten av manuset kan befinne seg. Men nå har Katz fått blod på tann, han leier en gravejournalist til å forsøke å finne ut hva som egentlig skjedde, nå skal det ble en true crime utgave av manuskriptet. Journalisten finner frem til politimannen som etterforsket saken. Roy Freeman gjorde en dårlig jobb for 25 år siden. Det vet han. Han var full og deprimert under hele etterforskningen, og nå har han akkurat fått vite at han er i ferd med å utvikle Alzheimer. Dermed bestemmer Freeman seg for å komme til bunns i saken før han blir for syk, og når han begynner å stille spørsmål nærmer han seg raskt sannheten på en historie som har vært begravd i nær på en mannsalder, eller gjør han egentlig det?

EO Chirovici

Kritikerne jubler

Speilenes bok er en nervepirrende thriller, en litterær prestasjon og en snedig whodunnit i ett. De første anmeldelsene er svært gode, verden over. Fredrik Wandrup ga den for eksempel terningkast 5 i Dagbladet og mente den var en «whodunnit av høy klasse … suveren skildring av gåtefullt mord». I England er også responsen overveldende. For eksempel skrev Daily Mail: «fantastisk velformulert og delikat thriller», mens også Lee Child ville være med på hyllesten: «Intelligent og raffinert – en krim fortalt som et Picasso-maleri. Varmt anbefalt.»