Terningkast seks til ny Karin Fossum: «Ingen andre skriver krim som hun gjør»

KrimbøkerPsykologisk krimTerningkast seks til ny Karin Fossum: «Ingen andre skriver krim som hun gjør»
Estimert lesetid 4min

Da er krim-bokhøsten i gang, og den begynner med et brak med en ny krim av dronningen av psykologisk krim: Karin Fossum. Hennes nye nye Konrad Sejer-krim Formørkelsen fikk de første, strålende anmeldelsene i helgen. Her har vi samlet noen klipp fra anmeldelsene:

Kjøp Formørkelsen på cappelendamm.no

«Ingen andre skriver krim som hun gjør»


Stavanger Aftenblads anmelder er over seg – triller terningkast seks, og skriver: «Karin Fossum skriver krim som ingen andre. Hun er mer interessert i menneskene enn forbrytelsen. Derfor er hun mer spennende å følge enn noen annen norsk krimforfatter.(…) Og snart er dette et drama som på typisk fossumsk vis er større enn en krimgåte – igjen dykker hun dypt inn i menneskene hun løfter framfra fantasien sin og inn i en realisme vi tror på, føler på, har medlidenhet med, rystes over.»

Karin Fossum skriver krim som ingen andre. Hun er mer interessert i menneskene enn forbrytelsen. Derfor er hun mer spennende å følge enn noen annen norsk krimforfatter.

«Som årgangsvin»


Turid Larsen i Dagsavisen var over seg av begeistring på fredag og skrev blant annet: «Karin Fossum er som årgangsvin, hun blir bare bedre med alderen. Høstens roman, Formørkelsen, står fram som en av Karin Fossums beste. Igjen serverer hun ubehag og katastrofer innpakket i skarpslipt språk, og med vidåpne sanser for psykologiske finesser.»

«En strålende forfatter»


 Fredrik Wandrup i Dagbladet var ikke snauere med sin ros: «Etter den briljante thrilleren Hviskeren, kommer Karin Fossum med en ny roman, Formørkelsen, der hun med kirurgisk presisjon borer seg inn i menneskesinnets mørkeste avkroker. (…)

Karin Fossum viser seg nok en gang som en strålende forfatter, med en sterk evne til å forsøke å forstå hva livet er. Og døden.»

«Norges fremste forfatter»

Ole Jacob Hoel i Adresseavisen er også en svoren Fossum-fan: «Egentlig er det Karin Fossum som er Norges fremste krimforfatter. Hun lager ikke overdådige spenningstablåer som Jo Nesbø, hun skaper ikke krim som er en flukt fra virkeligheten, hun skaper krim som reflekterer virkeligheten. Ikke til forkleinelse for Nesbøs underholdningskrim, men jeg er enda litt mer stolt over at Fossum er norsk. Hun har skapt sin helt særegne sjanger, der fokuset er mekanismene som kan gjør hver og en av oss til forbryter, hver og en av oss til mordere.»Norsk svar på Gillian Flynns Flink pike

Elin Brend Bjørhei i VG var også begeistret: «Karin Fossum har skrevet et slags norsk svar på Gillian Flynns Flink Pike. Formørkelsen er historien om ekteskapets skyggesider. (…) Rent litterært har boken flere glimrende og tankevekkende passasjer. Fossum er dyktig på å skildre store, mektige følelser med få, treffende og poetiske ord. Hennes evne til å skildre menneskelige skjebner på en troverdig og dyptpløyende måte er tydelig i denne boken også.


Psykologisk kammerspill


Handlingen i Formørkelsen starter med en grusom forbrytelse. Et ektepar og deres femten måneder gamle sønn Elias sjekker inn på Hotell Annabelle. Før et døgn er gått, er familien ødelagt: På fortauet nedenfor hotellrommets balkong ligger den lille gutten død. Både moren og faren blir utpekt som mistenkte. Versjonene deres stemmer ikke overens. Begge to er sterkt preget av tapet av sønnen. Begge to har noe å skjule.

Hvem forteller sannheten? Hvem har sett hva? Hva vil det si å miste barnet sitt?

Se hele serien om Konrad Sejer av Karin Fossum her!

«Høstens roman, Formørkelsen, står fram som en av Karin Fossums beste.» – Dagsavisen