– Jeg savnet Fredrika Bergman

Krimbøker– Jeg savnet Fredrika Bergman

Etter noen års opphold vender Kristina Ohlsson tilbake til Fredrika Bergman i «Syndflod». Krimmagasinet har tatt en prat med forfatteren i forkant av Krimfestivalen.

Estimert lesetid 3min

Det er fire år siden den forrige Fredrika Bergman-boken kom. Det er ganske lang tid. Hva skyldes det?

Jeg tror at alle forfattere har forskjellige rutiner og forskjellige måter å forholde seg til skrivingen på. Jeg har skrevet siden jeg var syv. Mange fortellinger med mange forskjellige karakterer. Og det vil jeg fortsette med selv nå som jeg er blitt forfatter og ikke bare har skrivingen som hobby. Etter at jeg hadde skrevet Papirgutten (den forrige boken om Fredrika), ville jeg skrive noe annet, så da kom bøkene om advokaten Martin Brenner og deretter skrekkromanen Sjuka själar (ikke oversatt til norsk). Og flere barnebøker. Først på slutten av 2015 begynte jeg for alvor å savne Fredrika Bergman igjen og skrev Syndflod.

Er det viktig å savne en fortsettelse? Du sier jo at du skriver så fort. Kunne du ikke bare kommet med en ny historie om Fredrika raskere?

Jeg tenker at forfatteren må savne fortsettelsen like mye som leserne. Slik er det i hvert fall for meg. Savnet etter en fortsettelse vekker energi, fantasi og skrivelyst. Alle disse elementene må til for at jeg skal kunne skape en god fortelling som holder på leseren.

Jeg tenker at forfatteren må savne fortsettelsen like mye som leserne.

Hva har skjedd i livet til Fredrika og Alex siden sist?


Alt og ingenting. Saken de jobbet med i Papirgutten, den som begynte med at en jødisk førskolelærer ble drept samtidig som to unge jødiske gutter ble kidnappet, har satt sitt preg på begge to. De har hatt behov for ro og fred i årene etterpå, og det har de fått. I hvert fall Alex. Fredrika har det dessverre ikke gått fullt så bra for. Ektemannen Spencer har det ikke bra, og det får store konsekvenser for Fredrikas privatliv.

Kristina Ohlsson


Kristina Ohlsson (f. 1979) kommer opprinnelig fra Kristianstad, men har nå bodd i Stockholm i mange år. Ohlsson er på kort tid blitt en av de mest suksessrike krimforfatterne i Sverige. Siden krimdebuten Askepott i 2009, har hun skrevet 17 bøker i ulike sjangre. Hun er også nominert til en rekke gjeve priser, og bøkene hennes er oversatt til 25 språk.

I Syndflod er det glimt tilbake til alle de tidligere bøkene om Fredrika Bergman. Hvorfor det?


Jeg ville gi Fredrika en verdig avslutning. Handlingen i Syndflod knytter sammen alle trådene fra de tidligere bøkene. Jeg syntes det var viktig. Det er også en slags hyllest til de av leserne mine som har lest alle bøkene om Fredrika. De får en ekstra dimensjon i lesningen, en liten bonus, samtidig som nye lesere ønskes velkommen og ikke trenger å føle seg presset til å begynne fra begynnelsen. Det er helt opp til den enkelte.

Jeg ville gi Fredrika en verdig avslutning

Vil det si at det ikke kommer flere bøker om Fredrika Bergman?


Jeg vet ikke. Man skal aldri si aldri, men svaret mitt i dag er at Syndflod er den siste.

Til slutt – er det noe mer du vil si til leserne dine?


Ja! At jeg lover å skrive mange flere spennende bøker selv om jeg ikke fortsetter med Fredrika Bergman-serien! Det blir mer krim, mer skrekk, flere barnebøker og sikkert noe fakta også. Å skrive er det beste jeg vet. Så det kommer mer!

Saken er skrevet for Krimmagasinet av Siren Marøy Myklebust.