Påskens beste krimromaner 2017

KrimbøkerKlassisk krimPåskens beste krimromaner 2017

Er du usikker på hva du skal lese denne påsken? Her er Knut Gørvells liste med ti krimromaner alle burde lese denne påsken.

Estimert lesetid 15min

Hva er vel en påske uten en god kriminalroman? Her er de ti beste oversatte krimromanene som jeg har lest i år. Dette er påskekrimmens ti på topp med bl.a. krim fra Arne Dahl, Clare Mackintosh og Jussi Adler-Olsen.

Siden jeg er sjef for Krimfestivalen er jeg så heldig at jeg har fått lest mange av årets krimbøker. Her har jeg laget mitt eget utvalg av de ti beste oversatte krimbøkene hittil i år, og her er det mange strålende bøker. Jeg har med bøker fra flere forlag, men selvsagt er utvalget preget av at jeg har lest flest Cappelen Damm-bøker (og kanskje skyldes det også at vi er Norges ledende krimforlag). Mandag kommer det her en oversikt over de beste norske krimromanene, og på tirsdag en oversikt over årets beste krimromaner i pocket.

«KONSPIRER SOM STIEG LARSSON, SKRIVER SOM HENNING MANKELL»


Arne Dahl: Utmarker. Oversatt av Einar Blomgren

Kjøp den nå på cappelendamm.no!Utmarker av Arne Dahl er den krimromanen som har fått best kritikk hittil i år. Sydsvenskan skrev at den var «den beste svenske krimromanen noensinne», og mottakelsen her i landet har vært like overveldende. Under tittelen «Arne Dahl: Konspirerer som Stieg Larsson, skriver som Henning Mankell» skrev Aslak Nore en lang hyllest på krimbloggen OP 5 og kalte den «en briljant thriller». Ole Jacob Hoel i Adresseavisen var like begeistret, ga den terningkast seks og skrev bl.a. at Utmarker var en «mesterlig spenningsbok». Norges beste krimblogger Geir Tangen ga den også terningkast seks og kalte den «en innertier».

Arne Dahl er et pseudonym for forfatteren, redaktøren og litteraturkritikeren Jan Arnald, Han har tidligere utgitt ti bøker om Paul Hjelm og A-gruppen. Utmarker er første bok i en ny serie om etterforskerne Sam Berger og Molly Blom, og viser en ny og mørkere side av den allerede kritikerroste og anerkjente forfatteren. Ellen Savinger er 15 år, og hun har vært forsvunnet i tre uker. Sam Berger frykter at hun har blitt offer for en seriemorder, men kollegaene i Stockholmspolitiet vil ikke lytte: Ingen kropp, ingen forbrytelse. Så kommer Sam i kontakt med mystiske Nathalie Fredén, som viser seg å ha uventet innsikt i saken. En historie med uhyggelige forgreininger til Sams eget liv toner frem, og plutselig er det jegeren selv som blir jaget. Og i utmarkene venter en sannhet som altfor mange har interesse av å skjule.

 

DEN NYE STORE STJERNEN I BRITISK KRIM

Jeg ser deg
Kjøp den nå på cappelendamm.no!Clare Mackintosh: Jeg ser deg. Oversatt av Ulrik Farestad

Britiske Clare Mackintosh er frilansjournalist, blogger og forfatter. Hun jobbet tolv år i politiet, før hun 2011 begynt å skrive på heltid. Det var en tragisk sak fra tiden i politiet som inspirerte henne til å skrive gjennombruddsromanen Jeg lar deg gå, som har fått overveldende mottakelse internasjonalt. Romanen er solgt til over 24 land. Clare Mackintosh vant den prestisjefylte Theakston Crime Novel of the Year på krimfestivalen i Harrogate i fjor, og debutboka Jeg lar deg gå var den raskest selgende krimmen i 2015 utgitt av en debutant og fikk strålende kritikk her hjemme. Årets roman Jeg ser deg har også fått svært gode anmeldelser. Tom Egeland for eksempel ga den terningkast fem i VG og skrev: «Jeg ser deg er en velskrevet, vellykket og intenst spennende oppfølger til den tidligere politietterforskeren Clare Macintoshs debutroman Jeg lar deg gå

Hver morgen tar Zoe Walker samme rute til jernbanestasjonen, venter på et bestemt sted på plattformen og finner sitt favorittsete i vognen. Men på vei hjem fra jobben en dag blar hun gjennom lokalavisen. Da ser Zoe sitt eget ansikt stirre tilbake på henne fra en annonse i avisen, et kornete bilde sammen med et telefonnummer og en nettadresse. Dagen etter er det bilde av en annen kvinne i samme annonse, og det samme skjer neste dag. Zoe oppdager til sitt sjokk at disse kvinnene er ofre for voldelige forbrytelser. Med hjelp av en politimann avdekker hun annonsens formål … en oppdagelse som snur paranoiaen hennes til fullstendig panikk. For nå er Zoe helt sikker på at hun er det neste offeret. Tar du samme buss hver dag? Kjøper du stadig kaffe på den samme kaffebaren? Ikke etter å ha lest Jeg ser deg!

La meg konkludere med det Sunday Times skrev om Jeg ser deg: «En fullendt roman … fengslende … genial».

Svensk kvalitet

Omslag av boken Evas siste vitne

Tove Alsterdal: Evas siste vitneOversatt av Egil Halmøy

Tove Alsterdal er en av Sveriges mest anerkjente krimforfattere. Hun har også skrevet dramatikk for scene, film, radio, TV og opera, og hun arbeidet i mange år som journalist. Alle hennes bøker er hyllet av kritikerne, og Ingen vei tilbake ble kåret til beste svenske krimroman i 2014, og den fikk strålende kritikk da den kom på norsk i fjor med blant annet 6 på terningen i VG. Tove Alsterdal besøkte Krimfestivalen for andre gang i år, og hun er en av mine nye favoritt-krimforfattere.

En gang var Beckomberga et av Europas største mentalsykehus. Nå har sporene etter det som foregikk der blitt visket bort, og eksklusive boliger bygges i den samme parken. Svante Levander er en av dem som flytter inn i idyllen, sammen med sin nye kjæreste. På vei hjem fra butikken en kveld blir han knivstukket til døde. Hans ekskone Eva, som har fulgt etter ham den kvelden, arresteres, mistenkt for mord. Bare én person kan vitne om hva som egentlig skjedde, og det er en utenlandsk kvinne som satt utenfor butikken og tigget. Men hun er sporløst forsvunnet. Når noen smågutter finner rester av menneskekropper i nærheten av mordstedet, eksploderer redselen i villaforstaden. Fortidens redsler er nærmere enn noen kunne tro.

EN RUMENSK SENSASJONSKRIM

E.O. Chirovici Speilenes bok. Oversatt av John Erik Bøe Lindgren

Speilens bok ny
Kjøp den nå på cappelendamm.no!Speilenes bok som er oversatt av John Erik Bøe Lindgren, er det flere lag, og også her er det et manus som heter Speilenes bok. Stjerneagenten Peter Katz får et uferdig manus som heter Speilenes bok mellom hendene og klarer ikke å legge det fra seg da han først begynner å lese. Forfatteren skriver om sin tid som student ved Princeton-universitetet i slutten av åttiåra og forteller om forholdet han hadde til protesjéen til den berømte professoren Joseph Wieder, yndige og lunefulle Laura Baines. Rett før jul i 1987 blir Wieder brutalt myrdet i sitt eget hjem. Mordet blir aldri oppklart. Nå, tjuefem år seinere har Katz mistanke om at Flynn bruker anledningen til i boks form å tilstå mordet eller å avsløre en morder.

Men manuset er ikke komplett, og da Katz oppsøker forfatteren kommer han akkurat for seint. Flynn er død av sykdom og kona hans har ingen anelse om hvor resten av manuset kan befinne seg. Men nå har Katz fått blod på tann, han leier en gravejournalist til å forsøke å finne ut hva som egentlig skjedde, nå skal det ble en true crime utgave av manuskriptet. Journalisten finner frem til politimannen som etterforsket saken. Roy Freeman gjorde en dårlig jobb for 25 år siden. Det vet han. Han var full og deprimert under hele etterforskningen, og nå har han akkurat fått vite at han er i ferd med å utvikle Alzheimer. Dermed bestemmer Freeman seg for å komme til bunns i saken før han blir for syk, og når han begynner å stille spørsmål nærmer han seg raskt sannheten på en historie som har vært begravd i nær på en mannsalder, eller gjør han egentlig det?

Speilenes bok er en nervepirrende thriller, en litterær prestasjon og en snedig whodunnit i ett. De første anmeldelsene er svært gode, verden over. Fredrik Wandrup ga den for eksempel terningkast fem i Dagbladet og mente den var en «whodunnit av høy klasse … suveren skildring av gåtefullt mord». I England er også responsen overveldende. For eksempel skrev Daily Mail: «fantastisk velformulert og delikat thriller», mens også Lee Child ville være med på hyllesten: «Intelligent og raffinert – en krim fortalt som et Picasso-maleri. Varmt anbefalt.»

«Danskernes yndlingsforfatter»

Omslag av boken Selfies

Jussi Adler-Olsen: SelfiesOversatt av Erik Krogstad.

Jussi Adler-Olsen er kåret av leserne til «Danskernes Yndlingsforfatter» i 2011, i 2012 og i 2013. Adler-Olsen er tidligere forlagsdirektør og sjefredaktør. Bøkene om Avdeling Q er Danmarks mest leste krimserie, og de er internasjonalt solgt i mer enn 12 millioner eksemplarer. Selfies er den 7. boken i serien om Avdeling Q.

Avdelingen står i fare for å legges ned på grunn av lav oppklaringsprosent. Rose er sunket ned i en dypt psykotisk tilstand, knyttet til en mørk fortid. Men snart hoper nye og intrikate saker seg opp for Carl, Assad og Gordon: Tre unge jenter som lever på sosialstøtte, bestemmer seg for å rane en nattklubb når pengene de får fra det offentlige ikke strekker til. Saksbehandleren deres er ensom, bitter og alvorlig syk. Hun hater de kravstore klientene sine, og legger en djevelsk plan for hvordan hun skal hevne seg på dem.En eldre kvinne blir funnet drept i Kongens Have. Tilsynelatende er disse hendelsene helt uavhengige av hverandre, men etter hvert skal det vise seg å være en sammenheng mellom dem.
 

«ÅRETS PÅSKEKRIM FOR VENNER AV CRIME NOIR»

Joseph Knox: Sirene. Oversatt av Stian Omland

Kjøp den nå på cappelendamm.noJoseph Knox er hoved innkjøper av krim for bokkjeden Waterstones i England, og i kaffepausene på jobben, i helger og ferier har han skrevet den første boken i det han selv sier skal bli en serie om politietterforskeren Aidan Waits i Manchester. Første bok ut er Sirenene, og den har også fått en svært god mottakelse. Fredrik Wandrup for eksempel ga den fem i Dagbladet og beskrev den slik: «Dette er årets påskekrim for venner av crime noir.» Også andre stjerneforfattere er begeistret. Val McDermid har uttalt følgende om den: «Sirenene er en noir kraftpakke. Joseph Knox eier Manchester og maler byen i alle dens grimmeste farger,» og Lee Child var også svært begeistret: «Knivskarp urban noir – noe helt for seg selv.»

Isabelle Rossiter har stukket hjemmefra igjen. Når Aidan Waitts, politietterforsker i trøbbel, blir innkalt til å møte Isabelles far i den luksuriøse takleiligheten hans treffer han en manipulerende mann med mektige venner. Men når han følger sporene etter Isabelle gjennom Manchesters mørke underverden finner han noe uventet. En livredd gatesmart søttenåring som ikke vil hjem for noen pris. Og mens han etterforsker Isabelles sak, og den uoppklarte ti år gamle forsvinningssaken til en annen jente, en jente som Isabelle, går det opp for ham at hun gjorde rett i å rømme. Det tar ikke lang tid før Waits er uønsket hos sine overordnede, forfulgt av en ukjent morder og farlig tiltrukket av en kvinne han burde holde seg langt unna. Han er på dypt vann og tiden er i ferd med å renne ut for ham. Hvordan kan han redde jenta når han selv må sloss for livet?

«Får Morgan Kane til å virke som en søndagsskolelærer»

Lee Child: Den åttende mann. Oversatt av Kurt Hanssen

Lee Child er en av verdens mestselgende og mest prisvinnende forfattere. Han har toppet bestselgerlistene i prestisjetunge publikasjoner som New York Times, Wall Street Journal, Publishers Weekly, Washington Post, Los Angeles Times og Sunday Times. Bøkene hans utkommer i over 90 land, og hvert femte sekund kjøpes det en Lee Child-bok et eller annet sted i verden. Gert Nygårdshaug har uttalt noe treffende om Lee Childs helt: «Lee Childs litterære helt Jack Reacher får Morgan Kane til å virke som en søndagsskolelærer.»

Det kan sies at Child-romanene likner på hverandre, men liker du en av dem, så liker du også alle. Jack Reacher har denne gangen ikke noe bestemt mål, så en ubetydelig småby på prærien med det merkelige nevnet «Mother’s rest» ser ut som det perfekte sted å overnatte. Hvorfor heter denne byen «Mother’s Rest»? Det er alt Reacher ønsker å vite. Men ingen vil fortelle ham det. Det er et lite sted, midt i tusenvis av mål med dyrket mark, med en jernbanestasjon og tause, mistenksomme mennesker. Og en bekymret kvinne ved navn Michelle Chang, som først tror at Reacher er den savnede partneren hennes. De holdt på med en etterforskning som hun frykter har endt med hans død. Reacher skal ingen steder, så han tilbyr seg å hjelpe henne, og begynner å spørre seg for, men han får ingen svar. Snart farer han desperat mellom USAs storbyer og det hemmelige, mørke internettet. Overalt støter han på bøller og mordere. Hvorfor?

Jack Reacher vender tilbake til Mother’s Rest, hvor han møter et mareritt han aldri kunne ha forestilt seg. Det beste ville ha vært å dra videre. Men det er ikke Reachers stil.

SVERIGES MESTSELGENDE KRIM I 2015


Sofie Sarenbrant: Visning. Oversatt av Henning J. Gundersen

Kjøp den nå på cappelendamm.no!Sofie Sarenbrant er den nye store kvinnelige krimforfatteren i Sverige. Visning kom i pocket i 2016 og ble den mestselgende krimromanen i Sverige i 2015. Hun har allerede solgt over en million bøker i Sverige, og er nå klar for å overta hegemoniet fra Camilla Läckberg og Viveca Sten.

Morgenen etter at familien Göransson har visning i idylliske Bromma i Stockholm, finner den seks år gamle Astrid pappaen sin brutalt drept i gjesterommet. Ingenting tyder på innbrudd, og drapsvåpenet er en av familiens egne kjøkkenkniver. Kan noen ha gjemt seg i huset etter visningen? Det eneste som kan tyde på det, er at Astrid påstår at en fremmed klappet henne på kinnet i løpet av natten. Kriminalinspektør Emma Sköld får saken. Hun tror at den avdødes kone kan stå bak drapet, og flere avsløringen forsterker mistankene hennes. Men da flere drap rammer familier som har visning i det ellers fredelige boligområdet, snus alle teorier på hodet. Hva er det egentlig som foregår? Og hva er koblingen mellom ofrene?

Stieg Larssons arvtager


Stefan Ahnhem: Atten grader minusOversatt av Henning Kolstad.

Stefan Ahnhem har vært manusforfatter innen film og TV i mer enn 20 år. Han har blant annet skrevet manus til noen av Sveriges mest populære krimserier, som Wallander og Irene Huss. Ahnhems bøker utgis i 20 land, og Nordisk Film har kjøpt tv-rettigheter til bøkene. I Sverige er det flere som ser ham som Stieg Larssons arvtager. Også Stefan Ahnhem gjorde et meget godt inntrykk på Krimfestivalen.

Fabian Risk og teamet hans kjemper mot klokken i en etterforskning der ingenting viser seg å være slik det skal. Han begynner å tvile på sine egne vurderinger, og finner de ikke løsningen kommer snart neste offer til å havne i fryseren. En bil kjører over kaikanten i Helsingborgs havn etter en voldsom biljakt. Alt tyder på at det var en ulykke, men når føreren, en it-entreprenør som har blitt steinrik på mobilspill, obduseres, viser det seg at han alt har vært død i to måneder, i nedfryst tilstand. Det er vår og nesten to år har gått siden hendelsene i Offer uten ansikt. I Helsingborgs kriminalavdeling har det vært uvanlig stille. Fabian Risk har kunnet bruke det meste av tiden sin på å lappe sammen familien. Selv om verken han eller kollegene neppe ville sagt det høyt så begynner de å kjede seg. Når den merkelige saken med den nedfryste millionæren havner på bordet deres kjenner alle det samme: Endelig skjer det noe.Like over sundet har Dunja Hougaard blitt nødt til å ta på seg uniformen igjen, i sin nye jobb som ordenspoliti i Helsingør. Når en hjemløs blir mishandlet til døde klarer hun ikke å la være å sette i gang en egen etterforskning. Sporene leder snart til Helsingborg.

«EN SVENSK GILLIAN FLYNN»


Caroline Eriksson: De forsvunne. Oversatt av Heidi Grinde

Kjøp den nå på cappelendamm.no!Caroline Eriksson er enda en av de kvinnelige svenske krimforfatterne som har slått gjennom internasjonalt. I Tyskland gikk De forsvunne rett inn på bestselgerlisten, og i USA ble den utvalgt til eksklusiv Kindle First-lansering og tilgjengelig som e-bok en måned før den trykte boken ble utgitt. Den havnet rett på Amazons topp 5-liste og har fått veldig gode leservurderinger der. De forsvunne ble dessuten årets mest solgte e-bok i Sverige i 2016. Flere anmeldere har sammenlignet Caroline Eriksson med Gillian Flynns Flink pike, og hennes bakgrunn som sosialpsykolog er et godt utgangspunkt for å observere andre mennesker og vurdere relasjonene dem imellom.

En sommerkveld tar Greta, Alex og datteren Smilla båten fra sommerhuset ved den sagnomsuste innsjøen Maran ut til øya. Greta blir i båten mens de andre går i land. De kommer ikke tilbake. Greta går også i land, hun roper og leter, men finner ikke Alex og Smilla noe sted. Den mystiske forsvinningen fører Greta skritt for skritt ned i en avgrunn av forvirring og mørke … Det blir snart klart at Alex og Gretas forhold ikke har vært av de beste. I tillegg har en katastrofal hendelse i barndommen satt dype spor i Greta. Er det en sammenheng mellom forsvinningen og det som skjedde den kvelden for mange år siden, da Gretas far døde? Kan legenden om innsjøen Marans onde krefter virkelig stemme? Og hva har egentlig skjedd med Alex og Smilla?

Les også: