10 krimromaner du ikke vil klare å legge fra deg

Krimbøker10 krimromaner du ikke vil klare å legge fra deg

I ferien kan man endelig få tatt i gjen, og lest alle de bøkene man ennå ikke har hatt tid til. Her er en guide til noen av sommerens heteste krimromaner.

Estimert lesetid 13min

Siden jeg er sjef for Krimfestivalen er jeg så heldig at jeg har fått lest mange av årets krimbøker. Her har jeg laget en guide til sommerens krimromaner. Jeg har med bøker fra flere forlag, men selvsagt er utvalget preget av at jeg har lest flest Cappelen Damm-bøker, og at vi er Norges ledende krimforlag.

ROMANEN ALLE SNAKKER OM I SOMMER

Malin Persson Giolito: Størst av alt  Oversatt av Monica Carlsen

Størst av alt gjorde furore i Sverige i fjor, og mange av de begeistrete leserne var frustrert over at den betegnes som en kriminalroman fordi den er så mangefasettert at den også bør leses av dem som ikke leser krim til vanlig. I Sverige ble den likevel kåret til fjorårets beste krimroman, og her hjemme fikk den bl.a. seks på terningen i Bok 365 og femmere i både VG og Dagbladet. Ved inngangen til ferien er den blitt romanen alle snakker om, og det er nå bare Jo Nesbø som er foran henne på bestselgerlistene for voksenbøker.

Størst av alt åpner i stillheten etter en skoleskyting. Første kapittel avsluttes slik: «Det stinker råtne egg. Luften er grå og dim av kruttrøyk. Alle er blitt skutt bortsett fra meg. Jeg har ikke så mye som et blåmerke.» Fortelleren i romanen er Maja Nordberg. Hun er 18 år og resten av romanen handler om rettsaken mot henne. Hun er tiltalt for skoleskyting av mange av hennes medelever inkludert hennes kjæreste og hennes bestevenninne. Det gjennomgående spørsmålet er om Maja er et uskyldig offer eller en kaldblodig morder.Det som gjør romanen så unik, er møtet mellom det unge, sarkastiske blikket til Maja og det virkelighetsnære og gysende dramaet. Fortellingen blir som om «Skam» møter John Grishams rettsalsdramaer – noe veldig gjenkjennelig og spennende og en ung stemme som både er nær og fremmed.

SOMMERKRIMMEN DU IKKE MÅ 
LESE HVIS BARNA DINE SKAL PÅ SOMMERLEIR

Viveca Sten: I sannhetens navn Oversatt av Kari Engen

Det er sol og sommer i Sandhamn. Havet glitrer, og ute på Løkholmen er årets seilerleir i gang. Men det som skal være en uke med seiling og kameratskap, blir i stedet et mareritt for elleve år gamle Benjamin. Han er hakkekyllingen ingen bryr seg om, og mobbes av de eldre barna. Leirlederne har det altfor travelt. De får ikke med seg det som skjer. Samtidig lurer noen i skyggene, noen som overvåker hvert skritt barna tar. En dag kommer ikke Benjamin til frokost. Han er sporløst borte.

Viveca Sten har solgt over fem millioner bøker, og er en av de svenske krimforfatterne som selger best utenfor Sverige. Dagens Nyheter skriver om I sannhetens navn: «I denne boken er Viveca Sten bedre enn noen gang: hun briljerer med ulike muligheter, vendinger og vrier, slik at leseren hjelpeløst blir borte i alle slags ledetråder, og hun leverer overraskelser til siste side.»

Over 300 000 i førsteopplag

Jo Nesbø: Tørst

Med et rekordstort førsteopplag på over 300 000 har det ikke vært lett å unngå Jo Nesbøs nye Harry Holes-krim. Den frontes overalt også i nærbutikkene over hele landet. Så er det da også en begivenhet at Norges klart mest leste krimforfatter er tilbake med det han kan best: Harry Hole. Omslaget illustrerer også at mange kritikere fortsatt er overmåte begeistret. Etter to noe forvirrende romaner for Hole-fansen, er Jo Nesbø tilbake med en typisk Harry Hole-roman med alt som det innebærer av vanvidd, korrupsjon, maktbegjær og bestialske drapsmetoder, samt en etterforsker som aldri unnslipper med skinnet i behold. Denne gangen har Nesbø gått løs på nett-dating, for unge kvinner som har vært aktive på Tinder, blir myrdet, og da er det kun Harry Hole som er god nok til å løse mysteriet.

AUSTRALSK BRAKDEBUT

Jane Harper: Tørke Oversatt av Tore Aurstad

Jane Harpers er en av de første krimromanene som virkelig har satt Australia på krimkartet også her hjemme. Hun er den amerikanske krimstjernen John Harts nye favoritt. Han konkluderte sin omtale av den slik: «Jeg elsket hvert minutt av det. Takk, Jane Harper.»

Handlingen i Tørke utspiller seg i den lille byen Kiewarra i Australia, der den verste tørken i manns minne herjer. Det har ikke regnet på to år. Spenningen blant innbyggerne er på bristepunktet, og den blir uutholdelig etter dødsfallene til tre medlemmer av Hadler-familien. Alle tror Luke Hadler, som begikk selvmord etter å drept sin kone og seks år gamle sønn, er skyldig. Politimann Aaron Falk har vokst opp i Kiewarra og reiser hjem for å delta i begravelsen til Luke, bestevennen fra barndommen. Falk prøver å gjøre besøket så kort som mulig, men han blir ufrivillig trukket inn i etterforskningen. Spørsmål og mistenksomhet spres som ild i tørt gress blant innbyggerne i den tørkerammede byen. For Falk og Luke Hadler delte en hemmelighet, en som står i fare for å avsløres i kjølvannet av Lukes død. Og idet Falk går dypere inn i drapene, bobler flere og flere hemmeligheter fra fortiden opp til overflaten.

«KONSPIRER SOM STIEG LARSSON, SKRIVER SOM HENNING MANKELL»

Arne Dahl: Utmarker. Oversatt av Einar Blomgren

Utmarker av Arne Dahl er den krimromanen som har fått best kritikk hittil i år. Sydsvenskan skrev at den var «den beste svenske krimromanen noensinne» , og mottakelsen her i landet har vært like overveldende. Under tittelen «Arne Dahl: Konspirerer som Stieg Larsson, skriver som Henning Mankell» skrev Aslak Nore en lang hyllest på krimbloggen OP 5 og kalte den «en briljant thriller». Ole Jacob Hoel i Adresseavisen var like begeistret, ga den terningkast seks og skrev bl.a. at Utmarker var en «mesterlig spenningsbok». Norges beste krimblogger Geir Tangen ga den også terningkast seks og kalte den «en innertier».

Arne Dahl er et pseudonym for forfatteren, redaktøren og litteraturkritikeren Jan Arnald, Han har tidligere utgitt ti bøker om Paul Hjelm og A-gruppen. Utmarker er første bok i en ny serie om etterforskerne Sam Berger og Molly Blom, og viser en ny og mørkere side av den allerede kritikerroste og anerkjente forfatteren. Ellen Savinger er 15 år, og hun har vært forsvunnet i tre uker. Sam Berger frykter at hun har blitt offer for en seriemorder, men kollegaene i Stockholmspolitiet vil ikke lytte: Ingen kropp, ingen forbrytelse. Så kommer Sam i kontakt med mystiske Nathalie Fredén, som viser seg å ha uventet innsikt i saken. En historie med uhyggelige forgreininger til Sams eget liv toner frem, og plutselig er det jegeren selv som blir jaget. Og i utmarkene venter en sannhet som altfor mange har interesse av å skjule.

«EN FULLBLODS POLITIROMANFORFATTER»

Terje Bjøranger: Barcode 

Terje Bjøranger debuterte med Den tredje søsteren. Den handler om tvangsekteskap og æresdrap i et norsk-pakistansk miljø. Til tross for at det er en kriminalroman brukes den i undervisning i politiet og i barnevernet. Bjøranger er selv politi og blant annet ekspert på tvangsekteskap og æresdrap. Barcode kom ut i januar og har fått en strålende mottakelse med bl.a. fem på terningen i Dagbladet og Adresseavisen. I Dagbladet skrev Fredrik Wandrup: «I sin andre roman trer Terje Bjøranger frem som en fullblods politiromanforfatter». Ole Jacob Hoel var like overbevist i Adresseavisen: «Solid, og overraskende god norsk politikrim som godt kan ende som en av årets sterkeste spenningsromaner».

I Barcode blir en ung kvinne funnet brutalt drept ved Sognsvann, hun er kledd i politiuniform og har en påfallende tatovering på brystet. Dagen etter hopper en toppolitiker fra Arbeiderpartiet foran toget på Lillestrøm stasjon. Etter hvert som politietterforsker Charlie Robertsen dykker ned i disse sakene ser han sammenhenger ingen andre er villige til å se. Robertsen og teamet hans vikler seg inn i et beksvart Oslo hvor narkotikaen flyter, og prostitusjon og menneskehandel er dagligdags.

Storytels mest populære krimforfatter

Eystein Hanssen: Jaget 

Eystein Hanssen debuterte som forfatter i 2010 med krimromanen De ingen savner. Jaget er den sjette boken om Elisabeth Sunee Rathke eller Elli som hun kalles. Alle de fem tidligere bøkene om Elli var på strømmetjenesten Storytels topp ti-liste over de bøkene som var mest lyttet på i 2016. Flere anmeldere mener at Jaget er den beste Elli-romanen til nå, for eksempel Elin Brend Bjørhei i VG som ga den terningkast fem: «Eystein Hanssen viser at krim fortsatt kan være samfunnskritisk i sin sjette og beste bok til nå».

Liket av en mann driver til overflaten i Bjørvika. Elli og hennes nye kollega, Sverre Brenner, finner kun ett spor: krypterte mobilmeldinger. Samtidig, i Libya, kjemper flyktningen Basma og hennes to barn for en plass på båtene over Middelhavet. Ellis etterforskning peker mot en mann beredskapstroppen Delta allerede har anholdt, Jonathan Smith. USA og PST har spilt en rolle i saken. Når Basma og hennes to barn endelig entrer den skrøpelige båten over Middelhavet, er Elli på sporet av morderen i Oslo. Men PST, E-tjenesten og CIA synes å gjøre det de kan for å hindre at hun løser saken. Først når Basma ankommer Norge, faller brikkene på plass. Noen har forferdelige planer i Oslo. Elli, Brenner og Jan Nereng er byens eneste håp.

Svensk kvalitet

Tove Alsterdal: Evas siste vitneOversatt av Egil Halmøy

Tove Alsterdal er en av Sveriges mest anerkjente krimforfattere. Hun har også skrevet dramatikk for scene, film, radio, TV og opera, og hun arbeidet i mange år som journalist. Alle hennes bøker er hyllet av kritikerne, og Ingen vei tilbake ble kåret til beste svenske krimroman i 2014, og den fikk strålende kritikk da den kom på norsk i fjor med blant annet 6 på terningen i VG. Tove Alsterdal besøkte Krimfestivalen for andre gang i år, og hun er en av mine nye favoritt-krimforfattere.

En gang var Beckomberga et av Europas største mentalsykehus. Nå har sporene etter det som foregikk der blitt visket bort, og eksklusive boliger bygges i den samme parken. Svante Levander er en av dem som flytter inn i idyllen, sammen med sin nye kjæreste. På vei hjem fra butikken en kveld blir han knivstukket til døde. Hans ekskone Eva, som har fulgt etter ham den kvelden, arresteres, mistenkt for mord. Bare én person kan vitne om hva som egentlig skjedde, og det er en utenlandsk kvinne som satt utenfor butikken og tigget. Men hun er sporløst forsvunnet. Når noen smågutter finner rester av menneskekropper i nærheten av mordstedet, eksploderer redselen i villaforstaden. Fortidens redsler er nærmere enn noen kunne tro.

HYPERAKTUELL, REALISTISK OG NERVEPIRRENDE THRILLER

Mostue & Brenna: Operasjon Hades 

Operasjon Hades er  Mostue & Brennas fjerde krimroman. Den har fått strålende kritikk og flere femmere på terningen fra kritikerne, for eksempel i Tvedestrandsposten der Svein Gjeruldsen mente at den er «(…) meget spennende og underholdende». Mostue & Brenna har siden deres første bok rettet søkelyset mot saker som har vist seg å bli meget aktuelle: utenlandske organiserte ligaer som styrer narkotrafikken i Norge, tidligere ransligaer som samler seg for det siste, historiske kuppet og terrormot sivilbefolkningen. Det skorter da heller ikke på aktualitet i deres siste utgivelse, Operasjon Hades, der det bl.a. handler om hvordan russisk mafia inntar Norge – en rystende aktuell thriller.

Hades er navnet på dødsguden og det underjordiske dødsriket han ifølge gresk mytologi hersket over. Det er ikke tilfeldig at tittel på denne romanen har hentet navnet herfra. De to spanerkollegaene Axel og Tobben står denne gang overfor nettopp «underverdenens» aller mektigste: bratva, russisk mafia – en hensynsløs organisasjon som har tatt over det kriminelle landskapet hvor enn de har etablert seg. Nå står Norge for tur. Klarer de å få fotfeste, vil alt endre seg i vårt tross alt fredelige, skandinaviske velferdssamfunn. I denneneglebitende thrilleren trekkes vi med i et plot som spenner seg fra den tsjetsjenske borgerkrigen, via avsidesliggende bygder på Østlandet og en dyreverngruppe som ikke skyr noen midler for å sette dyrs velferd på dagsordenen, til flyktningkrisen i Midtøsten styrt av kyniske og pengegriske bakmenn. Oppi det hele blir ikke bare Tobbens familie hardt rammet, men han selv blir utsatt for en karriereknusende mistanke. Axel Th. Munthe må ikke bare kjempe for sitt eget liv denne gang, men også for kollegaens – og det norske samfunnet!

FORFATTER FRA POLITVAKTA

 Eirik Husby Sæther: Det blå barnet 

Det er en trend at politifolk skriver krim, og Eirik Husby Sæther er den tredje politimannen blant forfatterne på denne listen. Han debuterte med Judaskysset. Det blå barnet er litterært sterk og viser et talent norsk krim vil ha glede av i mange år fremover. Husby Sæther jobber i politivakta i Oslo, og er ofte blant dem som blir utkalt til et åsted. Denne dystre virkeligheten gjør at han skriver med en helt egen autensitet. I tillegg har han et strålende litterært talent og en historisk interesse noe som har ført til en høyst uvanlig og interessant krimroman.

Kristiania 1900: en alkoholisert vaktmester fra spinneriet finner et spedbarn i Akerselva, Leanora.

Oslo 2016: Politibetjenten Mikael og hans dopavhengige fetter William følger Mikaels mor til et aldershjem. Moren har startende demens og mener det er skjedd et mord på rommet hun overtar. På elegant vis har Sæther snekret sammen en historie som foregår på to plan, gamle Oslo og fabrikklivets åk, og Oslo per i dag med dets liknende problemer. Det er både en vakker og hensynsløs beskrivelse av disse to verdener og deres tangerende historier.