Har sjakkspillere ekstremt god hukommelse?

Dokumentar og samfunnPopulærvitenskapHar sjakkspillere ekstremt god hukommelse?

Noen minner er brent inn i langtidshukommelsen vår, og er der for alltid, mens andre minner forsvinner ut av hjernen nesten før vi rekker å registrere at det skjer. Poenget er at det er forskjell på langtidshukommelse og det vi kaller arbeidsminne, og samarbeidet mellom disse er viktig når vi lærer og opplever nye ting.

Estimert lesetid 2min

Å dykke etter sjøhester er en unik og minneverdig bok om hukommelsen, som viser oss hvordan hjernen på nesten magisk vis henter fram informasjon og gjenskaper øyeblikk for oss, og hvordan minner danner et nødvendig grunnlag for vår evne til å forestille oss framtiden.
Men like mye handler boken om at hukommelsen er en svært upålitelig venn som følger noen helt egne regler, og at noen minner er aller best glemt.

Aa dykke etter sjoehester hjernen
Hilde og Ylva Østby har skrevet boken»Å dykke etter sjøhester» Les mer og kjøp boken på cappelendamm.no.

En forrykende rundreise i hukommelsen

I Å dykke etter sjøhester drar nevropsykolog Ylva Østby og søsteren hennes, journalist og forfatter Hilde Østby, ut på en forrykende rundreise i hukommelsen, fra oppdagelsen av hukommelsen på nevronnivå til moderne tankelesing ved hjelp av MR-maskiner.

Boka handler om falske minner, glemsel, hukommelsesteknikker og minnehoper, og de to forfatterne snakker med en mann som har mistet all hukommelse, en Utøya-overlevende, ti dykkere, fire stormestre i sjakk, en kriminaletterforsker, en operasanger, en hukommelsesmester, en quizdronning, forfatter Linn Ullmann, Nobelpris-vinner Edvard Moser, Snøhetta-arkitekt Kjetil Trædal Torsen, klimaforsker Chris Field, blogger Ida Jackson, samt at de sender sin egen søster ut av et fly i fallskjerm for å høre hvordan det er når livet passerer revy.

Sjakk-VM 2018: Les historien om sjakkgeniene

Sjekket hukommelsen til tre av Norges beste sjakkspillere

For kan vi stole på hukommelsen vår? Hvordan er barns hukommelse annerledes enn eldre folks minner? Hvordan kan vi bli bedre til å lære? Hvordan leve med traumatiske minner, og hvordan leve uten minner i det hele tatt? Dette er bare noen av spørsmålene de to søstrene undersøker.

I boken gjenskaper de også et eksperiment som første gang ble gjennomført på 1940-tallet med nederlandske stormestre i sjakk. Det var designet for å vise at sjakkspillere har utviklet en nærmest intuitiv hukommelse for spillet.

For NRK skole har Ylva Østby testet hukommelsen til tre av Norges beste sjakkspillere. De får se på forskjellige sjakkbrett i fem sekunder, og etterpå skal de prøve å gjenskape brikkenes plassering. Noen av brettene er hentet fra reelle sjakkpartier, mens andre brett har helt tilfeldig plasserte brikker.

Se hvordan det gikk med dem her.