Kongens Fortjenstmedalje til Frid Ingulstad

Frid Ingulstad er mottaker av H.M. Kongens fortjenstmedalje. Ingulstad har gjennom sitt forfatterskap skapt interesse for norsk historie, og hun har skapt leseglede som få andre.– Det var fantastisk å få denne prisen, og det føles helt uvirkelig. Jeg hadde aldri drømt om å oppnå noe slikt, sier en veldig glad Frid Ingulstad.

Kongens Fortjenstmedalje er en utmerkelse som ble innstiftet 1. februar 1908 av kong Haakon VII «til belønning for fortjenester av kunst, vitenskap og næringsliv samt for utmerket forhold i offentlig tjeneste».

Administrerende direktør i Cappelen Damm, Tom Harald Jenssen, hyller forfatterskapet til Ingulstad:

– Vi gratulerer Frid! Ingulstad er Norges mestselgende forfatter i mer enn ti år. I tillegg til Kongens Fortjenestemedalje burde Frid utnevnes til æresprofessor i leseglede! sier Jenssen.

Frid Ingulstad mottar Kongens fortjenstemedalje
Frid Ingulstad mottok den gjeve utmerkelsen 8.mars på Theatercaféen. Her holder administrerende direktør i Cappelen Damm, Tom Harald Jenssen, tale til Ingulstad (Foto: Tomas Algard).

Cappelen Damm har trykket og utgitt ca 11 millioner Frid-bøker i løpet av de 20 siste årene

En folkekjær forfatter


Her er et utdrag fra søknaden fra Tomas Algard, som lå til grunn for tildelingen:

«Frid Ingulstad har et langt virke som folkekjær forfatter. Hun har godt over 200 bokutgivelser i ulike sjangere bak seg. Hun har det siste tiåret vært Norges mestselgende og kanskje mest folkekjære historieforteller. Hun har holdt hundrevis av foredrag og møtt sine lesere på en personlig og folkelig måte. Hun har gjennom sitt forfatterskap skapt interesse for norsk historie, og hun har skapt leseglede som få andre skrivende nordmenn.

Frid Ingulstads evne til å skape leseglede blant tusener på tusener, hennes evne til å skape glade lesere av dyslektikere, hennes smittende fortellerglede


Frid Ingulstad
Frid Ingulstad har det siste tiåret vært Norges mestselgende og kanskje mest folkekjære historieforteller. Her er Ingulstad med Kongens Fortjenstmedalje (Foto: Tomas Algard).

Det har til nå kommet ut 250 bøker forfattet av Frid Ingulstad. Atskillige av dem har også kommet ut i Sverige, Danmark, Polen og USA. Det er umulig å fastslå et totalt opplag for alle Frid Ingulstads bøker, siden de er utgitt av mange ulike forlag i løpet av nærmere 50 år. Cappelen Damm har trykket og utgitt ca 11 millioner Frid-bøker i løpet av de siste 20 årene.

Tall i all ære – det er Frid Ingulstads evne til å skape leseglede blant tusener på tusener, hennes evne til å skape glade lesere av dyslektikere, hennes smittende fortellerglede, og hennes uegennyttige arbeid for å spre interesse for norsk historie, som gjør henne fortjent til en utmerkelse og en stor takk fra det norske folk.»

Sønnavind


Frid Ingulstad er en av Norges mest leste forfattere. Hun ble født i Oslo i 1935 og er fortsatt aktiv som forfatter. Ingulstad har skrevet hele 200 bøker – alt fra barnelitteratur, nissebøker, faktabøker og historiske romaner, både serier og enkeltstående verk. I tillegg til Sønnavind, som kanskje er serien hun er mest kjent for, har hun skrevet serier som Ingebjørg OlavsdatterIldkorset og Kongsdøtrene.

Les mer om Frid Ingulstad og hennes bøker her.