Fem skeive bøker i anledning Pride

Denne uka markeres Pride i Oslo. Vi har samlet fem bøker som på ulike måter tar opp kjønnsnormer, seksualitet, kjærlighet og familierelasjoner.

Pride-flagg som illustrerer sak om skeiv litteratur
Pride fyller bybildet i Oslo om dagen. Vil du benytte anledningen til å lese deg opp på skeiv litteratur har vi fem boktips til deg. (Foto: Peter Hershey/Unsplash)

Juni er Pride-måned, og denne uka arrangeres Oslo Pride, Norges største feiring av skeiv kjærlighet og mangfold. Festivalen byr på konserter, debatter, samtaler og fester, med Pride-paraden på lørdag som høydepunkt. Benytt anledningen til å lese deg opp på skeiv litteratur. Her er fem fine titler.

En historie fra et Dublin som syder av religiøs, seksuell og politisk dobbeltmoral

John Boyne, Hjertets usynlige stormer (oversatt av Morten Hansen)

Hjertets usynlige stormer er historien om Cyril Avery, fortalt gjennom 70 år. Det er også en fortelling om et Irland i rivende forandring fra et samfunn der den katolske kirken bestemmer nær sagt alt, til et moderne europeisk land.

Cyrils mor blir gravid utenfor ekteskap som 16-åring, bortvist fra landsbyen sin, og adopterer bort sønnen til et velhavende, lettere eksentrisk ektepar i Dublin. Introverte Cyril møter storsjarmøren Julian, og begynner å ta de første skrittene i jakten på hvem han egentlig er.

VG skrev om boka: «Julian fører an i guttenes utagerende virksomhet i en by som syder av religiøs, seksuell og politisk dobbeltmoral. Her ligger romanens sterkeste partier, med malende skildringer av det konforme irske samfunnets skyggesider, befolket av homofile menn, pedofile prester, korrupte politikere, brutaliserte fedre og ulykkelige alenemødre: En politisk-religiøs trykkoker. Og i midten: Den unge, kåte trykkokeren Cyril, på stadig nattejakt etter forbudt kjærlighet.»

Intelligente betraktninger om kjærlighet, familierelasjoner og kjønnsnormer

Maggie Nelson, Argonautene (oversatt av Anne Arneberg)

«Maggie Nelson har spenst nok til å rokke ved hva vi forstår som radikalt,» skrev Morgenbladet da Argonautene kom i 2017. Nelson skriver om sitt eget ekteskap med den transkjønnede kunstneren Harry Dodge, i en form som ligger mellom teori og poesi, essay og fortelling, og er like vanskelig å kategorisere som tematikken hun skriver om. Hun bruker eget liv som utgangspunkt for observante og intelligente betraktninger om temaer som kjærlighet, familierelasjoner og kjønnsnormer.

Samtidig snur Nelson alle disse kategoriene fullstendig på hodet. Hun har et eksepsjonelt udogmatisk blikk og klarer å belyse kjente tema fra nye sider i et språk som flyter utvunget mellom en rekke tema.

Brutalt om kjærlighet og selvforakt

Hanya Yanagihara, Et lite liv (oversatt av John Erik Frydenlund)

Et lite liv er den massive, hjerteskjærende historien om fire venner og livet deres i New York. JB, Malcolm, Willem og Jude. Historien spenner over flere tiår, og veksler mellom lys og mørke. Gjennom årene settes vennskapet på prøve. Den som holder det sammen er alltid Jude – Jude St Francis, som forblir en gåte, selv for dem som står ham nærmest. 

Jude er framgangsrik advokat, med en traumatisk barndom som preger livet hans på en altoverskyggende måte. I kontrast til den mørke oppveksten står vennskapet til, framfor alt, skuespilleren Willem, og det er Willems trofasthet og kjærlighet som holder Jude i live når dagene blir ulevelige. Gjennom årene kommer Jude til å bli dratt mellom selvforakten, som styrer tilværelsen hans, og kjærligheten, som han ikke kan tillate seg.

LHBT-klassiker satt til 30-tallets sørstatene

Alice Walker, Fargen bortenfor

Fargen bortenfor (The Color Purple) er en klassiker innen skeiv litteratur. Boka mottok Pulitzer-prisen i 1983 og har både blitt filmatisert og adaptert for musikalscenen. Walker tar for seg temaer som rase, kjønn, familie og seksualitet i Georgia, USA, rundt 1930.

Romanen er bygd opp av brev og gir et innblikk i to søstres ulike tilværelser gjennom 30 år. Celie blir misbrukt av sin far og føder to barn som straks blir tatt fra henne og adoptert bort. Siden overlater han henne til Mister, en herskesyk mann som sørger for at Celie ikke får brevene den yngre søsteren Nettie sender henne. De to søstrene er uvanlig sterkt knyttet til hverandre. Celie får etter hvert et godt forhold til Shug, Misters store kjærlighet, som hjelper og støtter henne.

Fargen bortenfor er, til tross for sin mørke handling, en roman full av håp, lys og kjærlighet mellom kvinner.

Absurd historie om eldre homofile menn i Bergen

Per Knutsen, Gamle menns elskov

”Brutalt og absurd, men overbevisende om eldre menns seksualitet,» skrev Morgenbladet da Gamle menns elskov kom ut i 2010. «[…] Per Knutsen skriver godt og overbevisende, streker opp en tidvis absurd historie med et dypt alvor og innslag av dyster humor.”

Gamle menns elskov handler blant annet to gravferder og et bryllup i en krets av eldre homofile menn i Bergen. Hovedpersonen er Jan Radem, pensjonert dosent i litteratur. Vi møter også en voldelig, prostituert utlending, en gallerieier, en operettesjarmør som har mistet sangstemmen og en kortvokst kroppsbygger kalt Hestebiffen, som hevder at han kan samtale med de døde.