Det franske presidentvalget – et valg mellom pest og kolera?

RomanerUkategorisertDet franske presidentvalget – et valg mellom pest og kolera?
Estimert lesetid 4min

På søndag er det et svært avgjørende valg i Frankrike med to meget ulike kandidater, men i Michel Houllebecqs Underkastelse har presidentvalget enda større konsekvenser.

Søndag går franskmennene til valgurnene for å velge ny president. Valget står mellom Nasjonal Fronts leder Marine Le Pen og sentrums-liberalisten Emmanuel Macron. I følge Dagbladet i dag opplever mange franskmenn presidentvalget som et valg mellom pest eller kolera. I Michel Houllebecqs roman Underkastelse som kom ut dagen før attentatet mot satiremagasinet Charlie Hebdo, er det virkelig et slikt valg som får dramatiske konsekvenser – riktignok skjer det i 2022.

Les mer og kjøp «Underkastelse» på cappelendamm.no nå!

En islamofob eller frankofob?

Underkastelse kom altså ut dagen før attentatet mot satiremagasinet Charlie Hebdo, 6. januar 2015, og en karrikatur av Michel Houellebecq var den uken på forsiden av Charlie Hebdo. På mange måter ble Underkastelse trukket inn i reaksjonene etter massakren, og den ble stemplet som islamofobisk. Kritikken mot Houellebecq kom fra høyeste politiske hold, blant annet fra statsminister Manuel Valls som selv har en liten rolle i romanen: «Frankrike er ikke underkastelse, det er ikke Houllebecq. Det er ikke intoleranse, hat.» Mens en del franskmenn undret seg over om Michel Houellebecq er islamofob, eller frankofob eller hater de intellektuelle, opplevde mange andre ham både i og utenfor Frankrike som en viktig og tankevekkende satiriker som setter ord på det ingen andre tør.

«Frankrike er ikke underkastelse, det er ikke Houllebecq. Det er ikke intoleranse, hat.»

En profeti?

Michel Houellebecq er elsket og hatet, og hans «Underkastelse» vekket store reaksjoner. Foto: Philippe Matsas © Flammarion

Da Underkastelse kom ut, opplevde mange franskmenn det som usannsynlig at andre valgomgang i et presidentvalg i Frankrike kunne stå mellom Nasjonal Fronts leder Marine le Pen og en person som ikke kom fra ett av de to store personene. Nå står vi allerede der fem år før handlingen i Underkastelse foregår, selv om Emmanuel Macron virker som en mindre dramatisk figur enn Houellebecqs andre president kandidat; det muslimske brorskaps Mohammed Ben Abbes. Noen har likevel  har spurt seg om boken kan ses på som en profeti for det neste valget.

Et valg mellom Nasjonal Front og Det muslimske brorskap

Handlingen i Underkastelse foregår rett før og etter presidentvalget i Frankrike i 2022. Hovedpersonen François er en 44 år gammel, desillusjonert litteraturprofessor. Hans sexlyst er avtagende selv om han fortsatt nedlegger studiner og bruker prostituerte. François foreldre er døde og hans livslange akademiske arbeid leder ham ingensteds. Han har et ganske uengasjert blikk på et Frankrike som før valget plages av en slags borgerkriglignende tilstand mellom det ekstreme høyre og ekstreme muslimer.

Dermed står kampen mellom høyreekstreme Marine Le Pen og Det muslimske brorskap og deres kandidat Mohammed Ben Abbes.

Så kommer presidentvalget, og sosialisten Hollande taper første valgrunde. Dermed står kampen mellom høyreekstreme Marine Le Pen og Det muslimske brorskap og deres kandidat Mohammed Ben Abbes. Venstresiden samler seg mot Le Pen og inngår allianse med det som virker som et moderat muslimsk parti. Og så er sensasjonen et faktum. Frankrike får sin første muslimske president, og hele landet endres raskt. Barnetrygden heves betraktelig, og svært mange kvinner trekker seg tilbake til hjemmene. Dermed går også den registrerte arbeidsløsheten dramatisk ned. Polygami blir ikke bare lovlig, men oppmuntres til, og for å gjøre karriere i statsforvaltningen og i det akademiske liv må man konvertere til islam. All denne dramatiske endringen skildres av den lakoniske François som driver med uten særlig stillingstagen, som de fleste andre franskmenn.

Den feige, intellektuelle hovedpersonen

Det er en underlig og særdeles interessant opplevelse å lese Underkastelse. Det er lett å identifisere seg med den relativt feige, intellektuelle hovedpersonen, og romanen kan også leses som et skremmende og sant fremtidsbilde. Romanen er et angrep på et Frankrike der konsum kan sies å være den nye religionen. Den kan nøre opp under islamofobi, men den er først og fremst et angrep på de intellektuelles unnfallenhet og på en tid der mange ikke forholder seg til viktige politiske spørsmål. Michel Houellebecq er en satiriker som elsker å provosere. Han har selv sagt at han skildrer et Europa som har begått selvmord, og der islam blir en paradoksal løsning på en allerede utviklet sivilisasjonskrise.

Vil du ha en bok til valgnatta som kanskje til og med overgår dramaet på søndag, er Underkastelse det perfekte valget.