Eivind Hofstad Evjemo om sin vemodige hyllest til den norske bonden

«Vakker roman om hverdagsheroisme», «et høydepunkt i bokhøsten». Med kritikerroste «Den nye årstiden» vil Evjemo løfte blikket vårt for bondens arbeid, slit og kjærlighet.

Estimert lesetid 4min

«Det som skjer i landbruket sier noe om det norske samfunnet. Hvordan er det vi behandler de som kjenner jorda og kan gi oss kunnskap om å ta vare på den, og som kjenner værfenomener «by heart» og med kroppen, med sansene sine?», spør Eivind Hofstad Evjemo fra Boktips LIVE-scenen.

Evjemo kommer selv fra Levanger, men bor nå i Oslo. For sin debutroman Vekk meg hvis jeg sover (2009) mottok han Tarjei Vesaas’ debutantpris. Han har gjennom hele forfatterskapet vært en stor kritikerfavoritt, og ble for noen år siden kåret av Morgenbladet som en av de ti mest lovende norske forfatterne under 35 år.

Se hele Boktips LIVE-intervjuet med Eivind Hofstad Evjemo i videoen over.

Hardt arbeid og ensomhet

I høstens roste roman, den både realistiske og apokalyptiske Den nye årstiden, har han villet skrive fram en hyllest til den norske bonden.

Vi møter Hans Junior, som er bonde på en liten, avsidesliggende og ganske tradisjonell gård, som han driver sammen med sin far. Melkebilen kommer. Gresset vokser og fôret høstes. Vintrer går over i vår. Men da faren dør, blir Junior brått stående alene om ansvaret for gården.

En dag kjører Sylvi opp på tunet. Hun er inspektør fra Mattilsynet. Noen har sendt et anonymt varsel, og Sylvi er kommet for å gjennomføre inspeksjon i fjøset. Hans Junior blir engstelig, Sylvi er skeptisk. Men så skjer det noe mellom dem. Hun får kaffe med i koppen når hun skal kjøre videre, og Hans Junior inviterer henne til å komme tilbake.

Anmelderne om «Den nye årstiden»

Hva sier anmelderne?

Foto av boka "Den nye årstiden"
(Foto: Maria Kleppe Vihovde)

«Vakker og gripende roman om hverdagsheroisme.» Jan Askelund, Stavanger Aftenblad, terningkast 5

«… et høydepunkt i bokhøsten, og vil bli stående som en av årets beste norske romaner.» Ørjan Greiff Johnsen, Adresseavisen, terningkast 5

«… skriver godt om en tagal og introvert melkebonde, om generasjoners slit, og om natur i endring.» Mia Bull-Gundersen, BOK365, terningkast 5

«… et vemodig farvel til tradisjonelt bondeliv.» Turid Larsen, Dagsavisen

«… nærmer seg den samme slående uhyggen som man finner i romanene til Cormac McCarthy» Carina Elisabeth Beddari, Morgenbladet

Den nye årstiden kan bestilles hjem her.
Kjøp Den nye årstiden som e-bok her.

Et umulig par?

– Det er jo noe med å få tilsyn på gården sin, da. Det kan ligne litt på barnevernet og den type ting. Du sitter i ditt eget hjem, og så kommer det folk fra utsiden som representerer myndighetene og som skal se hvordan du driver gården og hvordan du oppfører deg overfor dyra. Det kan være ganske krevende og ydmykende, konstaterer Eivind Hofstad Evjemo.

– Jeg har snakket med en del matinspektører mens jeg har skrevet romanen, og mange av dem snakker om dette trykket som oppstår når de kommer inn på gården og møter en bonde som ikke vet hvorfor de er der.

På tross av dette oppstår det altså en kjærlighetsrelasjon mellom Hans Junior og Sylvi.

En sosiolog som hadde lest boka fortalte Evjemo at relasjonen mellom en matinspektør og en bonde faktisk er en fullstendig umulig kjærlighetsrelasjon. De befinner seg på så ulike steder i hierarkiet og i helt forskjellige kulturer.

– Derfor var det jo ekstra gøy, da, å forsøke å krysse disse to kulturene, sier Evjemo.

Skriver seg hjem

Forfatteren forteller at han med Den nye årstiden skriver seg «hjem». Hans mor vokste opp på en gård på Helgelands-kysten, og han var alltid veldig knyttet til mormoren og morfaren. Hans egen forståelse av «gård» er ofte morfarens gård, som onkelen overtok, selv om han jo skjønner at gårdsdrift ikke er slik i dag.

– Han var egentlig en topp moderne bonde, forteller han om onkelen.

– Han hadde, som han har sagt selv, verdens beste jobb, da han tok over på slutten av 80-tallet. Så tok det ikke så lang tid før verdens beste jobb ble verdens mest slitsomme jobb. Fordi det hele tiden er politikk, strukturer som endrer seg, som gjør at bonden ikke kan drive på den måten som gavner en litt mindre bruksform.

Å finne kjærligheten

Evjemo peker på det at bøndene og nabogårder i dag ikke er koblet sammen på samme måte som de var før. Tidligere samarbeidet de om onna. Nå ser han en tendens til at det er flere og flere av arbeidsoppgavene man må gjøre alene, det vil si sammen med maskinene sine. Og av det blir det ikke noen god arbeidsplass i det lange løp.

– Også det å finne kjærligheten blir vanskeligere når man ikke har noe sosialt fellesskap og slutter å gå på bar. Da er det matinspektøren igjen, da, sier Evjemo til latter fra publikum.

Han er fremdeles veldig knyttet til familiegården, og ville syntes det var vemodig om den ble solgt ut av familien. Men om han vil eller kan ta over, det er han usikker på. Men, hvis spørsmålet dukker opp, kan det hende han sier ja.

Se hele Boktips LIVE-intervjuet med Eivind Hofstad Evjemo i videoen over.