Vi gjør arrangement-comeback med Boktips-lørdag og Boktips LIVE

RomanerRomanerVi gjør arrangement-comeback med Boktips-lørdag og Boktips LIVE

Vi feirer en snart koronafri bokhøst med nye Boktips LIVE-kvelder og et helt nytt konsept. Lars Saabye Christensen, Snorre Valen, Marta Breen og Jenny Jordahl er blant forfatterne du kan oppleve.

Estimert lesetid 5min
Portrett av Lars Saabye Christensen
Lars Saabye Christensen er gjest når Boktips LIVE gjør comeback som publikumsarrangement torsdag 9. september. (Foto: Maja Hattvang)

Bokhøsten er fylt med et mangfoldig utvalg av bøker. Nå åpnes det igjen for spennende forfattermøter i bokkaféen Halvbroren i Cappelen Damm-huset, når Boktips LIVE returnerer, og det nye konseptet Boktips-lørdag lanseres.

I flere år har mini-litteraturfestivalen Boktips LIVE vært et av Cappelen Damms mest vellykkete arrangementer. Kjente og helt nye forfattere fra mange forskjellige sjangre møtes på scenen, avrundet med en liten konsert. Boktips LIVE vil i høst bli arrangert som publikumsarrangement ca. hver tredje torsdag, med startskudd torsdag 9. september.

I høst åpnes også bokkaféen hver lørdag, og den første lørdagen i måneden blir det Boktips-lørdag med forfatterintervjuer, musikk og opplesninger. Første Boktips-lørdag finner sted lørdag 4. september.

Boktips-lørdag 4. september

På premieren for Boktips-lørdag kommer Snorre Valen, Emely Benedicte Kahrs og impro-skuespillerne Helén Vikstvedt, Kim Haugen og Jan-Paul Brekke.

Du møter Snorre Valen i samtale med Anders Heger om Valens bok Utøyakortet. I boken tar Snorre Valen et oppgjør med den kalde skulderen AUF møtte så snart de begynte å snakke om politikk, og med naiviteten vi utviser i møte med vår tids ytre høyre. Utøya-kortet er et personlig og politisk anklageskrift mot den norske offentlighetens manglende evne til å ta tak i de ubehagelige følgene av 22. juli. Og en appell om å gjøre det bedre i årene som kommer.

Emely Benedicte Kahrs vil lese fra romanen Du husker ikke dette og ha en samtale om den med redaktør Kari Joynt. Du husker ikke dette er en roman om fire kvinner som deler et hus en sommer, der tre av dem kommer rett fra samlivsbrudd og to har med seg barna sine. Kvinnene deler mat, vin, erfaringer og frustrasjoner om menn og samliv. Hovedpersonen håper at den lille jenta hennes en dag skal forstå hvorfor hun forlot faren hennes.

Det blir også et skråblikk på bokhøsten med teatersport av tre av Norges ledende impro-skuespillere: Helén Vikstvedt, Kim Haugen og Jan-Paul Brekke.

Meld deg på Boktips-lørdag på Facebook her.

Boktips LIVE torsdag 9. september

Høstens første Boktips LIVE er med Lars Saabye Christensen, Penelope Lea, Marta Breen, Jenny Jordahl, Synne Sun Løes og Eystein Hellstrøm Hoddevik.

En av høstens bokbomber er at Lars Saabye Christensen har skrevet et nytt bind i mesterverket Byens spor som alle – også han selv – trodde var avsluttet. Denne gang utspiller handlingen seg i 1982. Vi er på vei inn i en ny tid, en tid som forandrer byen og landet for alltid. Vi kan kanskje si det er slutt på etterkrigstiden?

Penelope Lea har allerede vært klimaaktivist i mange år. Som 16-åring ble hun UNICEF-ambassadør. I sin nye bok I hverandres verden setter Penelope Lea oss inn i hva klimasaken egentlig dreier seg om på en lett forståelig måte. Den er skrevet for alle miljøengasjerte fra 12 år og oppover. Penelope Lea mener at klimasaken er helt avgjørende for de unge: «For min generasjon handler klimasaken om alt, det handler om hele livsgrunnlaget vårt. Om samtlige barnerettigheter. Det handler også om krig og fred og sikkerhetssituasjonen i verden.»

Marta Breen og illustratør Jenny Jordahl tar med Patriarkatet faller leseren med seg på en heisatur gjennom patriarkatets kulturhistorie. Men en god porsjon humor forteller de om hvordan menn fra Aristoteles til Woody Allen har beskrevet verden gjennom sitt mannlige blikk. De viser hvordan historiens kvinner har kjempet imot undertrykkelsen – og kårer tidenes verste sexist. Kanskje avslører de hvem det er også på Boktips LIVE?

Synne Sun Løes’ Sinnapsykologen kan bli en av bokhøstens fenomener. VGs anmelder mente det var «frydefullt å se noen klikke», mens Nettavisens kritiker mente at romanen var «hysterisk morsom».Sinnapsykologen handler om en rasende kvinne midt i livet. Hovedpersonen er psykologspesialist på DPS (Distrikts psykiatrisk senter) og er sinna på alt som ikke er slik det burde være, og det er mye.

Eystein Hellstrøm Hoddevik jobber som lege ved Oslo universitetssykehus. Han har doktorgrad innen molekylærbiologi og nevrovitenskap og har skrevet boken Virus på reisefot. Det er en fantastisk spennende populærvitenskapelig historie bokstavelig talt skapt for oss i denne corona-tiden. Virus er som en usynlig fiende og kan stenge ned en hel verden. De er avlet for å spre seg og legger ut på langferd som reiselystne blindpassasjerer. Vi blir her kjent med både vanlige, utspekulerte og svært farlige virus. Reisen går gjennom biologisk evolusjon, vår egen kropp, historiske hendelser og storpolitikk. Virusviten kan hjelpe deg både med å overleve og unngå sykdommer.

På Boktips LIVE er det alltid et musikalsk innslag. Denne kvelden er den musikalske gjesten Mathias Eick. Han er en av Europas ledende jazzmusikere. Han er en multi-instrumentalist, men mest kjent for sin trompet. På piano har han med seg en annen strålende musiker og komponist: Andreas Ulvo.

Programleder for Boktips LIVE er Knut Gørvell, salgs- og markedsdirektør i Cappelen Damm.

Meld deg på Boktips LIVE på Facebook her.