Redaksjonens leseliste: Bøkene vi gleder oss til

SkjønnlitteraturRedaksjonens leseliste: Bøkene vi gleder oss til

Få en sniktitt inn i Boktips-redaksjonens leselister og oppdag noen av bøkene du kan glede deg til denne bokvåren.

Estimert lesetid 7min
Foto av Boktips-redaksjonen med teksten «Redaksjonens leseliste»
Vi i Boktips-redaksjonen gir deg en sniktitt inn i hva som venter bokvåren 2023.

Nytt år betyr ny bokvår. Og denne våren er spekkfull av lovende bøker i alle sjangre. Superparet Ronny Brede Aase og Tuva Fellman debuterer som barnebokforfattere, Michel Houellebecq er på’n igjen, og det kommer i tillegg en rekke bøker for deg som vil få det litt bedre i 2023, enten det gjelder trening, kosthold eller sparing.

I Boktips-redaksjonen er vi så heldige å få jobbe tett på en hel haug av bøker, og attpåtil få lese flere før de kommer ut i bokhandlene. Her gir vi en liten sniktitt inn i hva vi ser frem til og hva du kan glede deg til i vår. Mange knallgode bøker er ikke nevnt her (har du fått med deg den nye boka til forfatteren bak braksuksessen Å vanne blomster om kvelden?), så om du er du nysgjerrig på hva annet vi har i vente denne våren, får du enda større oversikt her:

Redaksjonens leseliste:

Turid Oline Hepsø

Turid Oline Hepsø er innholdsprodusent og jobber med skjønnlitteratur. (Foto: Lina Hindrum)

Alt som er ødelagt av John Boyne

John Boynes store internasjonale suksess, Gutten i den stripete pyjamasenble utgitt som ungdomsbok, men har nok vunnet minst like mange leserhjerter blant voksne. Endelig kommer forfatteren med en bok fra samme univers, en frittstående oppfølger om storesøster Gretel.

Historien veksler mellom å foregå i etterkrigstidens Paris – dit tyske Gretel og moren flyktet under dekke av å være franske – og i nåtidens London, hvor 91 år gamle Gretel i tiår etter tiår har holdt sin skambelagte nazist-bakgrunn skjult for alle.

Men én dag flytter en liten familie inn i den fasjonable bygården, i leiligheten like under den aldrende damen. Hun blir motvillig kjent med den 9 år gamle sønnen, som minner henne om hennes dypt savnede lillebror Bruno, og skjønner at han ikke har det godt. Gretel tvinges til å se sin egen fortid i øynene.

I salg fra 11. februar.


Kjære bror, lille søster av Sophia Saenger

Da Sophia Saenger i fjor debuterte med romanen Ingenting her tilhører meg, fikk hun kritikerros for hvordan hun «fanger følelsene og lar det hele utvikle seg fra noe helt uskyldig, mot noe som stadig gir litt mer vondt i magen.» Boka handlet om et forhold mellom en lærer og hennes elev.

I sin kommende roman, Kjære bror, lille søster, tar Saenger oss igjen med til et sted hvor kompliserte, tabubelagte relasjoner vekker ubehag i oss. Samtidig skriver hun med et sterkt driv og et nyansert blikk.

Vi møter stesøskenparet Lucie og Kristoffer. De har vokst opp sammen i et religiøst fosterhjem og er begge rotløse og alene. Nå skal de tilbringe sommeren sammen på et lite småbruk, og det blir tydelig at de begjærer hverandre. Hva er kjærlighet, og hvilke former for kjærlighet kan omgivelsene akseptere?

I salg fra 6. mars.

Trine Weydahl

Trine Weydahl er innholdsprodusent og jobber med livsstilsbøker.

Jakten på tusenlappene av Marie Olaussen

Ett av mine nyttårsforsett for 2023 (som jeg forsåvidt har hvert år) er å spare mer penger. Jeg trenger noen til å fortelle meg hvordan jeg skal gjøre det helt enkelt, og der redder Marie meg.

Jakten på tusenlappene er en enkel og morsom guide til å spare mer, uten fremmedord, uforståelige uttrykk og grafer man må ha tatt BI-utdannelse for å forstå.

I salg nå.


Kristoffer Kringlebotn

Kristoffer Kringlebotn er innholdsprodusent og jobber med dokumentar og samfunn. (Foto: Lina Hindrum)

Ingen kan spytte på et smilende ansikt av
Synne Sun Løes

I vår kommer det svært mange spennende bøker, men en av de jeg gleder aller mest til er den nye boka til Synne Sun Løes. Ingen kan spytte på et smilende ansikt består av en rekke undersøkende essays om identitet, overlevelse og koreansk hevnkunst.

En veldig viktig bok om å være litt mer annerledes enn de andre, fylt med glede, sorg, humor og den overbærende frykten for å bli definert som et offer.

I salg fra 27. februar.

Zoë Waage

Zoë Waage er innholdsprodusent og jobber med barne- og ungdomsbøker. (Foto: Lina Hindrum)

Hvordan snakker man om døden av Anna Fiske

Bok fire i Hvordan-serien. Hjemme hos oss elsker vi Anna Fiske. Da eldstemann ble storebror, hadde han daglige foredrag i barnehagen om hvordan man lager (og ikke minst føder) en baby, til de barnehageansattes store fornøyelse. Før eller senere må vi snakke om døden, og da er det ingen jeg heller vil ha på laget enn Anna Fiske! Et mer informativt og underfundig alternativ til tårepersen «Farvel, Rune».

I salg fra 8. mars.


Den vesle dachsen av Tuva Fellman og Ronny Brede Aase

I Den vesle dachsen møter vi Mammadachsen og Pappadachsen, nervøse førstegangsforeldre til en nyfødt babydachs. Dachser er jo de kuleste hundene (heldigvis kan ikke familiens hund lese, for den er ikke en dachs…) og Tuva og Ronny lager alltid god stemning. Dette blir gøy og gjenkjennelig for både mor og mini!

I salg fra 23. mars.

Håvard Røsæg

Håvard Røsæg er redaktør for boktips.no og jobber med oversatt skjønnlitteratur. (Foto: Lina Hindrum)

Sangen om Akilles av Madeline Miller

Boka som har fått generasjon Z til å omfavne antikkens Hellas! Med over 200 millioner visninger på TikTok, har Madeline Millers debutroman blitt et fenomen. Legenden om Akilles har de fleste hørt om, og her får du hele historien fortalt på poetisk, rørende og høyst leseverdig vis. En homofil kjærlighetshistorie, heltemot og gresk mytologi – hva mer kan man egentlig be om? 

I salg nå.



Holde seg i live av Michel Houellebecq 

Gjennom karrieren har den franske superstjernen Michel Houellebecq balansert på en knivsegg mellom elsket og hatet. De siste årene har det virket som provokatøren i ham har roet seg noenlunde: Fjorårets tilintetgjøre ble kalt hans varmeste roman hittil, og fikk strålende kritikker.

Men nå har franskmannen igjen vært i hardt vær: Denne gangen for å lefle med høyreekstreme konspirasjonsteorier i en samtale med filosof Michel Onfray. Nå er forfatteren saksøkt av Frankrikes største moské for å oppfordre til muslimhat.

At Houellebecq til tider likevel holder et høyt litterært nivå, er det derimot liten tvil om. I mars kommer essaysamlingen Holde seg i live, som byr på utvalgte Houellebecq-tekster fra 1990 og frem til i dag. Den norske utgaven har for- og etterord av henholdsvis Asle Toje og Jonas Bals, som med sine forskjellige politiske utgangspunkt antakeligvis vil by på relativt ulike perspektiver på litteraturens enfant terrible. Her er det bare å gruglede seg. 

I salg fra 30. mars.