Neste år i Havanna er en fortelling som appellerer både til hodet og hjerte

SkjønnlitteraturUnderholdningsromanerNeste år i Havanna er en fortelling som appellerer både til hodet og hjerte

Det er lett å bli forført av Neste år i Havanna, en deilig roman som vil falle i smak både hos de som liker kjærlighetsfortellinger og historiske romaner.

Estimert lesetid 2min
Havanna-rød-bil-max-wagner-
Dene storslåtte fortellingen «Neste år i Havanna» begynner i Havanna i 1959. Foto: Unsplash

Kjære leser,

Å lese er å reise, og denne gangen er det en reise både i tid og sted vi er så heldige å få være med på. Chanel Cleetons bok med handling fra Cuba har fascinert både anmeldere og lesere, og skuespiller Reese Witherspoon valgte den som hovedbok i bokklubben sin, med følgende begrunnelse: «En vakker roman full av forbudte følelser, familiehemmeligheter og heltemot».

Det er lett å forstå hvorfor så mange lar seg forføre av denne romanen. Neste år i Havanna er en levendegjøring av historien, både slik Cuba fortonte seg i tiden før revolusjonen og da Castro tok over makten, og slik landet er i dag, med følgene av politikken som er blitt ført.

Det er ikke alltid en forfatter klarer den balansegangen det er å både formidle historie på en troverdig og etterrettelig måte og skape karakterer og en fortelling som er både spennende og gripende. Chanel Cleeton klarer dette på briljant vis. Lukter, smaker og farger gir stemning til historien, og den melankolien som alle som har besøkt Cuba har kjent på, strømmer ut av boksidene i Neste år i Havanna.

Forfatteren har brukt sin egen familiehistorie som inspirasjon, noe som også borger for troverdighet. Dette er en forfatter som vet hva hun skriver om og som i tillegg har språket i sin makt.

Dette er første bok i det som skal bli en serie, der hver av søstrene i familien som skildres skal få sin roman – med andre ord ikke så ulikt Lucinda Rileys prosjekt. Chanel Cleeton står imidlertid støtt på egne ben, og har med Neste år i Havanna gitt oss en fortelling som appellerer både til hodet og hjertet.

Jorid Mathiassen

Redaktør