Seks julegavetips til den som er glad i god litteratur

Vigdis Hjorth: Lærerinnens sang


Lærerinnens sang er Vigdis Hjorths første roman etter suksessen med Arv og miljø (2016). Også denne gang er anmelderne begeistret – fem av dem triller femmer på terningen. «en strålende liten roman […] Vigdis Hjorth av beste merke», skriver Guri Hjeltnes i VG, og Vårt Lands anmelder Kjetil Røed skriver: «Vigdis Hjorth briljerer i sin undersøkelse av forholdet mellom tanke og handling.»

Lærerinnens sang får hovedpersonen Lotte Bøk livet sitt presentert som film etter at en av hennes kunstelever spør om å få følge henne med kamera for å lage en film om forholdet mellom liv og lære. Det ender ikke pent. For hva skjer med et menneske som har følt seg ganske trygg i rollen og livet sitt, når man får se seg selv med en annens utforskende blikk?Kim Leine: Rød mann/Sort mann 


Kim Leines Rød mann/Sort mann har blitt overøst med gode anmeldelser. I alt har hele åtte anmeldere gitt terningkast seks til dette episke storverket.

Boka er en frittstående oppfølger til Profetene i Evighetsfjorden, som vant Nordisk Råds Litteraturpris i 2013. I Rød mann/Sort mann følger vi den danske koloniseringen av Grønland i første halvdel av 1700-tallet. Vi følger alle dem som frister lykken i det nye landet: guvernøren og de militære, leger, prester, skipskapteiner og håndverkere, men også desertører, tyver og horer. Sjelden har en forgangen tid blitt beskrevet med slik sanselighet, innsikt og humor.Rune Salvesen: Resten av dagene vil drukne i fjorden


Resten av dagene vil drukne i fjorden er en intens roman om det å vokse opp under vanskelige forhold og det å forsere store hindre, takket være dem man kanskje trodde ikke brydde seg.

Vinteren 2012: Vilde på femten står på bybroa i Stavanger og vurderer å hoppe. Da hører hun noen nærme seg.

Sommeren 2011: Vilde er forelsket i to år eldre Stig. Vissheten om at hun kan ha arvet morens genetiske sykdom er i ferd med å ødelegge henne. For å støtte Vilde, velger Stig å ikke reise til Utøya slik han hadde planlagt. I dagene etter terrorhandlingen fører beslutningen først til lettelse. Men overlevelsesskylden tærer på ham. Er de i stand til å finne frem til hverandre igjen? Kan du noensinne redde noen andre?

Stig Beite Løken: Drømmelinsene


Stig Beite Løken har skrevet en underholdende og tankevekkende roman om en framtid der menneskene mister seg selv i den teknologiske drømmen.

Stavanger Aftenblad gir boka terningkast 5 og anmelder Sigmund Jensen skrive: «Veldreid, lekent, underholdende, smått satirisk og tankevekkende science fiction. […] for alle som liker en intelligent, tankevekkende og godt fortalt historie, er Drømmelinsene en sann svir.» Og Ingvild Bræin i Dag og Tid skriver: «Forfattaren balanserer elegant mellom humor og alvor, samfunnssatire og realistiske, gode personportrett.»

Drømmelinsene handler om eiendomsmegler Jonas Høller skal holde en virtuell visning for å selge et hus i Stavanger. På visningen treffer han en kvinne som kaller seg Mathilde. Jakten på finne ut hvem Mathilde er, tar Jonas med på en reise til steder og mennesker han tidligere ikke visste fantes.Bernhard Ellefsen: Imot døden. Om fortvilelsens litterære fellesskap


Når et menneske dør, forsvinner en hel verden. Hvordan skal vi forholde oss til dette uunngåelige faktum?

Imot døden er et tankevekkende og klokt langessay av en av Norges skarpeste kritikere. «Ellefsen fremstår som en i beste forstand begeistret litteraturleser og -formidler. […] på alle måter oppkvikkende lesning!» skriver Kari Løvaas i Morgenbladet. Tom Egil Hverven i Klassekampen skriver: «Ellefsen vil bruke litteratur å tenke med, og Imot døden stimulerer virkelig tanken.«, og Dagbladets Marius Wulfsberg mener at boka er «et engasjerende essay av den eksistensialistiske sorten.«.

Bernhard Ellefsen nærmer seg spørsmålet stilt over ved å gjøre det han kan best: lese og skrive. Med utgangspunkt i alt fra litterære klassikere og helleristninger til samtidslitteratur og spillefilmer, skriver han engasjert om det han kaller «verdenstapet».

Ellefsen sirkler inn det vi alle en gang skal miste, og fortellingene vi trenger for å leve mens vi fortsatt er her. I hans øyne er litteraturen noe vi skal bruke, som et redskap for å tenke og forstå.

Terje Dragseth: Drømmeboka. En okkult dagbok


I uminnelige tider har drømmen vært et mysterium. Hva skjer egentlig når vi drømmer? Drømmen har også vært sett på som en portal til noe større enn oss selv.

Terje Dragseth har i et år ført dagbok over drømmene sin og gir med det oss et unikt innblikk. Med presisjon og poetisk teft spenner han en hvelving der både psykens dybde og det okkulte får plass.

«Kan det bli god litteratur, diktekunst, av slikt?
Ja, det kan det og det er det blitt» Knut Ødegård, Vårt Land