Julegave til mamma: Her er åtte kritikerroste, bestselgende bøker som ikke slår feil

Byens spor av Lars Saabye Christensen.


«Gled deg til denne […] – et portrett formulert med den poetiske melankoli som kjennetegner Saabye Christensen på sitt aller beste,» skrev Dagbladets anmelder og trillet terningkast fem (det gjorde også VG, Adresseavisen og Fædrelandsvennen). «Her er han på sitt beste. Måtte han bli verande her framover», skriver Marta Norheim i NRK.

Byens spor er et nytt storslått episk verk fra Lars Saabye Christensen, og første  bind i en trilogi, hvor vi befinner oss på Oslo vest rett etter krigen. Bli med når vi legger øret inntil konkylien og lytter: Hør lyden av Oslo. Se gatene som binder den sammen, se menneskene som bor i dem.


 

Rigels øyne av Roy Jacobsen


VG trillet, som mange andre, terningkast seks og skriver om denne: «En usedvanlig vakker vandring – Den tredje boken i Roy Jacobsens romaner om Ingrid Barrøy er en vakker, poetisk og tidvis brutal historie. [… ] Hele den lille store romanen er en sitrende skildring av livet etter krigen, livet etter katastrofen, livet etter kjærligheten. [… ] Les den selv, denne usedvanlige vakre vandringen fra hav til skog og innland og tilbake, blant mennesker med ytre og indre arr, i en fredens krig.»

Roy Jacobsen ble som første nordmann shortlistet til den gjeve Man Booker International Prize for romanen De usynlige.

Fortellingen om Ingrid Barrøy, som fortsatte med Hvitt hav, har fanget lesere over hele verden. Rigels øyne er tredje bok i serien. Med den har vi fått en enestående trilogi for alle som vil forstå mer av landet vi lever i. 

Den evige ilden av Ken Follett, oversatt til norsk av Monica Carlsen


«Glitrande underhaldning (…)som underhaldar har Follett, etter mi meining, få eller ingen konkurrentar.» skrev Fædrelandsvennen og trillet terningkast fem. I Den evige ilden vender Ken Follett  tilbake til åstedet for suksessromanene Stormenes tid og I all evighet, i en storslått, episk historie om det turbulente 1500-tallet. Religiøse stridigheter og kampen om Englands trone står sentralt, og mange mener Maria Stuart er den rettmessige arvingen til tronen. Elizabeth 1. ser seg nødt til å opprette landets første etterretningstjeneste, som skal advare mot sammensvergelser og attentatplaner.

Opprinnelse av Dan Brown, oversatt til norsk av Jørgen Holbye

Opprinnelse Dan Brown
Kjøp Opprinnelse på Cappelendamm.no

Etter suksessen med Da Vinci-koden plasserte magasinet TIME ham på listen over de 100 mest innflytelsesrike personer i hele verden. Mesteren av gåtekrim, Dan Brown, er tilbake med en ny Robert Langdon-roman. I Opprinnelse fletter han  inn det som har blitt hans varemerke: koder, vitenskap, religion, historie, kunst og kultur, uten at det går på bekostning av spenningen.

Aftenpostens anmelder skriver: «Det kan rett og slett virke som om Brown har funnet formen og roen samtidig, den dybdesøkende ettertenksomheten som skal til for å komponere en historie som selv om den er trygt forankret i underholdningslitteraturens støpeform, har adskillig å by på, og som kombinerer klassisk konstruert spenning og et fascinerende idéinnhold.»

Den andre kvinnen av Therese Bohman.

«Denne romanen har alt: en page-turner med intrikat kjærlighetshistorie og grunnleggende, politiske spørsmål.», skriver anmelderen til Stavanger Aftenblad og triller terningkast seks til Den andre kvinnen.

Dette er en lidenskapelig kjærlighetshistorie mellom en gift mann og en elskerinne, men også en roman som er sentral i den skandinaviske litterære diskusjonen om kjønn og klasse.

«Jeg lærer meg elskerinnens alle regler så fort at jeg tenker at jeg har et spesielt talent for det.»

Hun jobber på kantinen på Norrköbings sykehus, står lengst ned i hierarkiet, etter legene, sykepleierne og hjelpepleierne. Hun vet at hun ikke hører hjemme der, at hun er akslet for noe større. Hun skal bli forfatter, flytte et annet sted og leve et helt annet liv.

En dag kommer hun i snakk med overlege Carl Malmberg og han tilbyr å kjøre henne hjem. Det blir starten på en lidenskapelig kjærlighetshistorie mellom en gift mann og en elskerinne som drømmer seg bort.Kjærlighetsbrevet av Lucinda Riley.

England sørger over den folkekjære skuespilleren Sir James Harris’ død. Den unge journalisten Joanna Haslam skal dekke begravelsen for avisen sin, men i kirken må hun hjelpe en gammel dame som får et illebefinnende. Litt senere mottar hun noen dokumenter fra den gamle damen, deriblant et gammelt kjærlighetsbrev som er fullt av merkelige hentydninger.

Men hvem er de to elskende og hvilke omstendigheter førte dem sammen? Johannas nysgjerrighet er vekket og hun begynner å grave i saken. Dette skal vise seg å bli svært farlig, ikke bare for henne selv. Samtidig skjer det noe som får hennes eget hjerte til å banke fortere. Marcus Harris, barnebarnet til James Harris, er nemlig like sjarmerende som han er mystisk…

Homo Deus av Yuval Noah Harari, Lene Stokseth (Oversetter).

Hvor er menneskeheten på vei? Hvilke framtidsprosjekter, drømmer og mareritt kommer til å prege vår verden under resten av 2000-tallet? I Homo Deus – en kort historie om i morgen retter Yuval Noah Harari søkelyset mot menneskehetens framtid.

Klassen av Marte Spurkland.

Klassen – fortellinger fra et skoleår følger et knippe elever gjennom siste skoleår på videregående. Sju ungdommer mellom barndom og voksenliv, mellom påtatt trygghet og famlende forsøk, mange av dem mellom to kulturer, usikre ofte på både egen og andres forhold til sex og kjønn.

Klassen har mottatt strålende anmeldelser, blant annet skriver Dagbladets anmelder:»Spurklands fortellende journalistikk får fram kraften i enkeltmenneskers liv.»

Med varme, innsikt og nysgjerrighet skildrer Marte Spurkland, tidligere journalist og utgavesjef i VG helg, nå programleder i TV 2, elevene gjennom siste skoleår på videregående. Disse sju ungdommene er ikke generasjon prestasjon med ressurssterke curlingforeldre som koster problemene unna for dem. De kjemper for å bestå. For å blir til noe i livet. Når psyken svikter, når fest, gjeng og slåsskamp frister mer enn lekser, når kjærlighetslivet går i ball, når det tokulturelle livet blir umulig, når konfliktene hjemme blir uoverstigelige, når attenåringene syns de ikke passer inn noe sted – har de én person å gå til. Kontaktlærer Anette, som strekker seg langt utover det som kan forventes for å løse det uløselige, den sjeldne lærertypen som er veileder, vaktbikkje og bestevenn. I kjernen av hennes virke står målsettingen om å gjøre ungdommene til ”gagns mennesker”.