Julegave-guiden 2019: Julegavetips til mamma (eller svigermor)

SkjønnlitteraturRomanerJulegave-guiden 2019: Julegavetips til mamma (eller svigermor)

Usikker på hva du skal gi mamma i julegave i år? Det finnes er bok for alle! Vi har samlet 2019s beste julegavetips til mødre.

Estimert lesetid 4min
Kollasje til julegavetips til mamma
Mamma fortjener en omtenksom julegave. Vi har plukket ut noen bøker som kanskje passer akkurat din mamma.

Julegaver kan være vanskelig. Hva gir man til en mamma som har alt? Heldigvis blir de fleste glade for å få en bok – til inspirasjon, nytte eller bare for å kose seg.

Passer ikke disse bøkene helt? Sjekk ut vår ultimate julegave-guide, med bøker for krim-elskeren, sportsidioten, friluftsmennesket, eller historie-nerden (blant annet!)

Ingen tid å miste av Tore Renberg

«Gripende om mor og datter», skrev VG i sin 5-er-anmeldelse av den nyeste romanen til Tore Renberg. Tove (56) er datteren til Edel (84), og forholdet deres er kanskje som mor-datter-forhold flest: Alltid med en kjærlighet i bunn, uten den nødvendigvis er lett å kommunisere.

Edel er nemlig både munnrapp, lekker og elegant. Datteren er innadvent og deler ikke morens fokus på ytre presentasjon. Etter at Edel blir enke, forsøker de likevel å finne tilbake til hverandre: De avtaler å møtes hver onsdag «for å tilbringe litt tid sammen».

Dette er en nedstrippet, ærlig og ekte roman om avstanden mellom to personer av samme blod, og hvordan man likevel kan forsøke å komme nærmere.

Huset brenner av Beata Ernman, Malena Ernman, Greta Thunberg og Svante Thunberg

Da Greta Thunberg satte seg ned foran den svenske riksdagen i 2018, snudde hun ikke bare opp ned på hvordan vi snakket om klimaproblemet. Hun snudde også opp ned på livene til hennes nærmeste.

I denne nære skildringen av et klima og en familie i krise, forteller moren til Greta om barnas drastiske livsvalg, samt hvordan deres diagnoser har påvirket familielivet.

Malena er selv en anerkjent operasanger, mens mannen hennes, Svante, er en kjent skuespiller. Sammen har de valgt å ofre mye av karrieren sin for både barna og klimaet. Boka gir innblikk i bakgrunnen til en av samtidens mest omtalte og omdiskuterte personer, og hvordan det er å være hennes forelder.

Eldreliv av Guro Hoftun

Som mor vet man at tiden vil komme da det ikke lenger er du som skal passe på dine små – derimot dine små er nødt til å passe på deg.

Eldrebølgen er på trappene. Med utgangspunkt i forholdet til sin egen mor, har journalist Guro Hoftun i denne boka snakket med eldre og deres pårørende om det å bli gammel: Hvordan vi ser på og behandler gamle, som privatpersoner og som samfunn.

Selv om det ikke alltid er rosenrødt, finner boka også mange lyspunkter, som tilsier at ens sene dager slett ikke trenger å være noen nedtur. Du får høre om 96 år gamle Olav Thons ergometersykkelturer og får bli med på bursdagsfeiringen til Norges eldste person, Marie Antonette.

Cathrine Krøger i Dagbladet ga boka en solid 5-er, og skriver at «Eldreliv er både grundig og flerfoldig.». Aftenpostens anmelder kaller boka en «Sterk, rørende og tankevekkende bok om aldring», og oppfordrer statsministeren til å lese den: «…for den kommende eldrebølgen er like reell som klimakrisen.»

På randen av Vigeland av Roy Jacobsen

Tenk deg at faren din tar en overdose blodtrykkmedisin, svimer av og kræsjer bilen du sitter i inn i en fjellvegg. Moren din dør umiddelbart. Faren din overlever såvidt. Hvordan går du videre fra det?

Roy Jacobsen har ikke til vane for å legge ut om sine private anliggende, men i dette essayet åpner han opp om sin egen families tragedie.

I barndommen tilbragte han mye tid i Vigelandsparken, mens moren var hos tannlegen. Ett år etter hennes død, forteller faren at det ikke var tennene det var noe galt med, men hodet: Moren dro aldri til tannlegen, men til psykiateren.

Den hjerteskjærende historien flettes sammen med refleksjoner rundt Vigelands skulpturer, hvordan store steinblokker ble sprengt ut av fjellet, fraktet til Oslo for å få sin form. Den 60 sider lange teksten ble opprinnelig skrevet til en antologi om offentlig kunst i Oslo, men det gikk fort gjetord om kvaliteten: Nødvendigheten av en egen utgivelse ble tydelig.

«På randen av Vigeland er Roy Jacobsen i særklasse, utsøkt språk og komposisjon. Denne lille vakre boken må bli tidenes gave», skriver Guri Hjeltnes i hennes 6-er-anmeldelse i VG. Dette er en tankevekkende og åpen refleksjon både rundt kunstens tilblivelse og familiære relasjoner.

Hjem, sier hunden av Gro Dahle

Da Gro Dahle ga ut diktsamlingen Søster, ble den en uventet bestselger og en gavebok for alle som har en søster.

Når hun nå gir ut Hjem, sier hunden, fortsetter hun i samme gate. Diktene er tilgjengelige og gjenkjennelige, men underfundige og morsomme, sirklende rundt spørsmålet: Hvor og hva kan være et hjem?

En fin liten diktbok som nok treffer midt i hjertet til alle som har forsøkt å skape seg et hjem.