Jan-Philipp Sendker: – Det er en kraft i oss mennesker som er sterkere enn hat, sinne og frykt

SkjønnlitteraturUnderholdningsromanerJan-Philipp Sendker: – Det er en kraft i oss mennesker som er sterkere enn hat, sinne og frykt

Siste bok i Burma-trilogien er endelig ute i pocket. Jan-Philipp Sendker undersøker hvordan kjærligheten mellom mennesker kan overvinne grenser.

Estimert lesetid 4min
Foto av forfatter Jan-Philipp Sendker collage med omslaget til boka "Kunsten å følge hjertet"
Burma-trilogien av Jan-Philipp Sendker består av de to bestselgerne «Kunsten å høre hjerteslag» og «Kunsten å være den man er», og nye «Kunsten å følge hjertet». Selv om bøkene utgjør en trilogi, kan de fint leses hver for seg. (Foto: Frank Suffert)

Vi var mange som ventet på at Jan-Philipp Sendker skulle følge opp bestselgerne Kunsten å høre hjerteslag og Kunsten å være den man er. Bare i Norge har førsteboka solgt over 150 000 eksemplarer, og oppfølgeren har bikket solide 75 000 solgte.

VG gav i sin anmeldelse Kunsten å høre hjerteslag terningkast 5, og skrev bl.a. at «Det går en understrøm av livsmot gjennom boken som sitter igjen i leseren etter endt lesning.»

Nå er Kunsten å følge hjertet ute i pocketutgave.

«Word of mouth»-suksess

Det var ikke gitt på forhånd at bøkene i det som etter hvert er blitt hetende Burma-trilogien skulle nå ut til så mange lesere som de har gjort.

Kunsten å høre hjerteslag ble først etter flere år med anbefalinger lesere imellom en internasjonal bestselger. Journalist, Asia-korrespondent og familiefar Sendker hadde da ofret tre år, alle sparepengene og utallige research-turer til Burma for forfatterdrømmen.

En sønns søken etter sin mor

Også i nye Kunsten å følge hjertet undersøker Sendker hvordan kjærligheten mellom mennesker kan overvinne grenser. Samtidig utgjør Burma, det burmesiske folk og kulturen i landet en veldig viktig del også i denne boka.

– Burma berører meg slik ingen andre land har gjort, forteller forfatteren.

I boka møter vi tolv år gamle Bo Bo som bor sammen med onkelen sin i Kalaw, en by i Burma. Faren kommer for å besøke ham en gang i året. Moren sin kan han knapt huske.

En dag begynner onkelen å fortelle om Bo Bos mor. Han forteller at hun har vært syk i mange år, og at det er derfor hun ikke kan være sammen med sønnen sin. Bo Bo bestemmer seg for å reise fra Kalaw og finne foreldrene sine, for han er sikker på at han kan helbrede sin mor.

Kjøp Kunsten å følge hjertet som e-bok her

Leserne betyr mye

Akkurat mens hans skriver, prøver Sendker å la være å tenke på lesernes forventninger. Han tvinger seg selv til å være avlogget en stor del av arbeidsdagen, og kommer i ordentlig arbeidsmodus når han hører på klassisk musikk.

Resten av tiden synes han det er utrolig viktig å gi tilbake til sine lesere.

– Jeg har vært heldig som har hørt mange historier fra leserne om hva bøkene mine betyr for dem og hvordan de har forandret liv. Disse historiene hjelper meg å overvinne egen tvil når jeg skal skrive den neste romanen, forteller Sendker.

Han deltar på mange arrangementer og opplesninger, ikke bare i hjemlandet Tyskland, men også bl.a. i USA, Israel, Storbritannia, Norge og Burma. Via sin Facebook-side prøver han å svare på de fleste spørsmål og meldinger han får.

– Det finnes så mange bøker der ute. Jeg er virkelig veldig takknemlig for hver eneste leser som velger å lese en av akkurat mine bøker, sier Sendker.

– Aldri møtt en burmeser som synes synd på seg selv

Etter flere år som korrespondent hadde Sendker et nært forhold til Burma lenge før han startet på sin debutbok.

– Det som slår meg hver gang jeg drar til Burma, er menneskenes beskjedenhet og ydmykhet. Den buddhistiske troen er dypt forankret i hverdagen: vennligheten, hjelpsomheten og ærligheten. Livet er hardt og urettferdig i Burma. Det er fortsatt mye korrupsjon, ikke mye av et helsevesen. Livet er en daglig kamp – likevel har jeg aldri møtt en burmeser som synes synd på seg selv, påpeker Sendker.

Mange lesere, også blant burmeserne, har fortalt ham at de har lært mye om landet gjennom hans bøker.

– Mine burmesiske venner er overbevist om at jeg var burmeser i et tidligere liv, forteller Sendker, som selv stiller seg tvilende til at akkurat dét stemmer.

Bøker som utfordrer tidsånden

Selv om alle de tre bøkene i Burma-trilogien kan leses uavhengig av hverandre, har de på flere vis et nært slektskap. Karakterene Julia og U Ba er sentrale i alle tre.

– Men bøkene har noe som er viktigere enn dette til felles. Som en tysk leser beskrev det: «Alle tre får deg til å gråte, de gir deg trøst og får deg til å tenke på livet, deg selv, dine verdier og drømmer.», sier Sendker.

– Vi lever i utfordrende tider. Klimaendringer, fremveksten av hat og sinne, av populisme og nasjonalisme rundt om i verden, tilliten til politisk ledelse og demokratiske institusjoner avtar, det kan være mange grunner til å være pessimistiske og kyniske – og bøkene mine utfordrer disse holdningene, de forteller en annerledes historie, mener Sendker og legger til:

– Det er en kraft i oss mennesker som er sterkere enn hat, sinne og frykt.