Jan-Philipp Sendker – en sann norgesvenn

Forfatteren til «Kunsten å høre hjerteslag» Jan-Philipp Sendker, var på norgesbesøk og gjorde et mektig inntrykk på et publikum som nærmest oppførte seg som om de møtte Dalai Lama.

forfater philip sendker
Jan-Philipp Sendker er journalist og forfatter. Han fikk sitt internasjonale gjennombrudd med Kunsten å høre hjerteslag (på norsk i 2013).


Den tyske forfatteren Jan-Philipp Sendkers roman Kunsten å høre hjerteslag er oversatt til over 30 språk. Den har solgt millioner verden over og har her i landet ligget på bestselgertoppen i 20 uker. I går var Sendker på norgesbesøk, og du kan høre mer om hans fantastiske suksess og ikke minst hvordan han er blitt inspirert av Burma på Søndagsavisa i NRK P2 nå på søndag 18. mai.

Sendker og kø
Signeringskøen var lang. Først i køen var Anne-Marie Støverud fra Ark på Gardermoen. Hun har vært en av de mange bokhandlerne som har anbefalt Sendker varmt, og det har effekt. Bare på Gardermoen har de nå solgt flere tusen av Kunsten å høre hjerteslag.

På et smekkfullt arrangement her i bokhandelen i Cappelen Damm-huset, satt vi fjetret over å være vitne til en så åpen, karismatisk og innsiktsfull forfatter. Flere av oss følte oss nesten som Hareide og Navarsete i møte med Dalai Lama. Selv om han nå har hatt suksess verden over, kunne Sendker fortelle at det for ham var noe helt spesielt å være i Norge. For her var han for første gang med familien som 13-åring, og siden da hadde han alltid elsket å komme til Norge. Det var omtrent på samme tid at han bestemte seg for å skrive sin store roman. Problemet var at han ikke hadde noe å fylle den med. Men da han var Sterns Asia-korrespondent på 90-tallet besøkte han Burma, og der fant han sin store inspirasjon og sitt stoff.

Sendker og dame
Sendker hadde en egen evne til å komme i kontakt med publikum og tok seg god tid til hver og en i signeringskøen.
Kunsten å være

Sendker fortalte i går ikke bare om hvordan burmesernes tankesett hadde påvirket ham, men også om Norge og hans tidligere norgesbesøk. For eksempel da han var 16 år. Da dro han og noen kamerater motsatt vei av alle andre om sommeren og dro til det kjølige nord og Norge. De elsket sommer-Oslo og ikke minst gjorde Grand hotel inntrykk på dem. Da de sto utenfor Grand, bestemte Sendker seg for at han en dag skulle overnatte på «drømmehotellet». Og drømmen er blitt oppfylt – ikke bare i natt, men for over 20 år siden da Sendker var på bryllupsreise til Norge.Med den enorme suksessen Sendker har her i landet nå med Kunsten å høre hjerteslag og årets nye roman Kunsten å være den man er, kan jeg garantere at dette ikke er siste gang vi har besøk av Jan-Philipp Sendker.