Ingvar Ambjørnsen: – Jeg har hatt hjemmekontor i 40 år

SkjønnlitteraturIngvar Ambjørnsen: – Jeg har hatt hjemmekontor i 40 år

«Reiser i det skjulte» er en helt ny, fremdeles ikke ferdigskrevet thriller-føljetong av Ingvar Ambjørnsen. I dag og neste lørdag kan du lese de første kapitlene i VG Helg og på VG+. Fra 3. mai får du resten her på Boktips.

Estimert lesetid 7min
Fotoportrett av forfatter Ingvar Ambjørnsen
– Jeg lover at dette skal bli skikkelig spennende, sier Ingvar Ambjørnsen om «Reiser i det skjulte». Hans nye føljetong på nett blir til mens den leses. (Foto: Marie Sjøvold)

Alles hverdag er forandret i korona-tiden. For Ingvar Ambjørnsen har det betydd at han nå ha spesialskrevet en føljetongroman for VG og Boktips.

I dag har VG helg og VG+ publisert de fire første kapitlene. Neste lørdag kommer det seks kapitler til. Deretter publiserer vi to kapitler i uka her på Boktips, og selvsagt også de første kapitlene, for de som ikke fikk dem med seg i VG.

En thriller-føljetong inspirert av korona-tiden

Reiser i det skjulte er en thriller – en spenningstekst Ingvar Ambjørnsen er midt i skriveprosessen med. Han kjenner de lange linjene, men er nesten like spent som leserne vil være på hvordan dette skal utvikle seg. Dette er bokstavelig talt en tekst som skapes rett før den møter leserne, der utviklingen er åpen.

På oppdrag fra Boktips fikk jeg avbrutt Ingvar Ambjørnsen i skriveprosessen for å fortelle om hva dette er for noe.

Hatt hjemmekontor i 40 år

– Jeg har hatt hjemmekontor i 40 år, så denne situasjonen kjenner jeg. Jeg klør meg i huet over hvordan folk blir desperate etter en måned inne. Dette er jo normalen min, sier Ambjørnsen.

Men selv om han er vant til å sitte hjemme, er han også preget av korona-tiden. Han kan ikke bevege seg noe særlig, enda mindre enn før, og må ha hjelp til å handle.

– Denne smitten er en killer for den høyrisikogruppen jeg er i. Og for mitt vedkommende – som kolser – vil jo ikke dette komme tilbake til normal tilstand på noen måte før det finnes en vaksine. Det er ikke snakk om å lempe på tiltak her i gården. Hvis jeg blir syk, da er det lite trolig at jeg kan følge opp dette her, forteller han.

Men dette er ikke noe han tenker på. Det eneste han har vurdert som nok ikke blir noe av, er å koble på en annen forfatter og lagt ut om de store linjene i romanen, så denne andre kunne ta over stafettpinnen.

Jeg skulle jo skrive den nye Elling-romanen. Men hvordan fortsetter du å skrive på en fortelling som utspiller seg i 2016–17 – nå?

Ingvar Ambjørnsen

Startet som et motivasjonsproblem

Om fire uker kommer det ut en ny bok med Elling. Ingen kan hjelpe meg er en kort-roman, eller bonus-bok, som Ambjørnsen helst betegner det som, der Elling leser og kommenterer Michel Houellebecqs roman Lanzarote. Nå i vår hadde Ambjørnsen tenkt å gå i gang med en ny Elling-roman, men fant det vanskelig.

– Dette nye prosjektet startet egentlig med et motivasjonsproblem. Jeg skulle jo skrive den nye Elling-romanen. Men hvordan fortsetter du å skrive på en fortelling som utspiller seg i 2016–17 – nå? Der hovedpersonen Elling ikke aner noe om det som kommer, om krisen vi i dag er midt oppe i?, spør Ambjørnsen retorisk.

– Her sitter jeg – i virkeligheten – midt i en dårlig science fiction-film, og så aner ikke dem jeg skriver om, noe som helst … Jeg har ikke lagt Elling på is, men fikk behov for å gjøre noe annet. Det ble litt vanskelig å være motivert, og jeg fikk et konsentrasjonsproblem. Verden forandrer seg fra time til time, og som den nyhetsjunkien jeg er, måtte jeg spørre meg selv: Hva har jeg lyst til å gjøre nå?, sier Ambjørnsen.

Et plot som skapt for koroanaen

Svaret var å dra fram et plot han hadde jobbet med, og sette det til korona-tiden.

– Dermed kan denne romanen bli et speil som reflekterer de mange signalene som kommer inn. Jeg er ikke ute etter å ta noen, men lar alle slippe til, forteller forfatteren.

Ambjørnsen mener han har funnet et tema i Reiser i det skjulte som han er forundret over at andre krimforfattere ikke har tatt tak i. Handlingen utspiller seg i og rundt Varangsvik, et fiktivt sted ved kysten litt sør for Ålesund. Vi møter igjen karakterer fra Ambjørnsens tidligere roman Natten drømmer om dagen, men man trenger ikke å ha lest denne boka for å komme inn i handlingen.

– Det er snakk om et miljø som operer både innenfor og mye utenfor loven. Her er det også mange «preppere» – folk som har forberedt seg i årevis på katastrofetider. De passer selvsagt som hånd i hanske i dagens situasjon, påpeker Ambjørnsen.

Selve plottet er en idé som har ligget i skuffen hans siden 2016. Han valgte bort dette plottet da han skrev den forrige Elling-romanen Ekko av en venn.

– Det rare er at plottet er som skapt for den situasjonen som har oppstått nå, med koroanaen. Jeg kan dessverre ikke gå dypere inn i det fordi jeg da vil røpe viktige deler av plottet, sier Ambjørnsen.

– Lover at dette blir skikkelig spennende

Han kan likevel røpe at Reiser i det skjulte blir en skikkelig thriller – en fortsettelsesroman med korte kapitler som det blir lett å følge med på for leserne, og som altså også er inspirert av nåtidssituasjonen.

– Jeg syntes det var vanskelig å sitte her når dette begynte å rulle. Det var vanskelig å holde konsentrasjonen. Derfor var det fristende å skrive korte kapitler, selv om jeg selvsagt kjenner de lange linjene i dette, sier Ambjørnsen.

Han har gjort det én gang før. Den siste Pelle og Proffen-boka ble skrevet som en føljetong-roman på oppfordring fra VG. Han forteller at når man skriver en sånn roman, må man tenke annerledes enn når man skriver en vanlig roman. Og spenningskurven må bygges opp på en annen måte.

– Hvis jeg skal holde på folk interesse, må jeg bruke flere cliff hangers og andre dramatiske virkemidler. Jeg lover at dette skal bli skikkelig spennende.

I slekt med de gamle klassikerne

Jeg gjør Ambjørnsen oppmerksom på at han her skriver seg inn i en gammel tradisjon. Jeg rekker knapt å nevne klassikerne før han avbryter.

– Jada, jeg er klar over at mange av de gamle store romanforfatterne som Charles Dickens og Alexander Dumas skrev sine romaner som føljetonger i tidsskrifter. De kunne den kunsten der. Men jeg kan noe som ikke de kan – hvordan det skal skrives for nettet.

Ønsker å nå ut til mange lesere

Ambjørnsen er tilbake som bokanmelder i VG, og har altså valgt å publisere de 10 første kapitlene der før de kommer på Boktips. Jeg lurer på hvorfor han ikke bare kom rett til oss her på Boktips med denne nye romanen.

– Jeg hadde nok aldri fått ut finger’n uten VG. De har veldig mange lesere, og jeg ønsker å nå ut til mange, sier Ambjørnsen.

– Det var jo også dem jeg gjorde Pelle og Proffen med som føljetongroman. Derfor håper jeg på en pangstart i VG og så å kunne fortsette dette på mitt eget forlags nettmagasin Boktips. Forhåpentligvis blir dette en vinn–vinn der mange lesere blir med meg på denne reisen.

Deltar i Facebook-gruppa «Reiser i det skjulte»

Ingvar Ambjørnsen har hatt god dialog med sine lesere om Elling-romanene i den aktive Facebook-gruppa «Elling-nytt». Nå håper han at mange lesere også vil bli med i den nyopprettede Facebook-gruppa Reiser i det skjulte, hvor alle kan bli medlem og kommentere romanen underveis.

– Jeg er opptatt av ikke å skrive i et vakuum. For meg er det viktig å se at teksten når fram og å høre hvordan leserne reagerer. Det kan jo også hende at jeg av og til vil kommentere deres innspill der jeg finner det naturlig, sier Ambjørnsen.

Bli medlem i Facebook-gruppa «Reiser i det skjulte» her

Minner om en TV-serie

Ambjørnsen utelukker ikke at det kan komme mer ut av dette stoffet.

– Vi må ta en ting av gangen. Nå er det et plot som jeg ser avslutningen på i det fjerne. Denne romanen kan lett gå i hele sommer, jeg kan ikke si når jeg er i mål. Men jeg har en tydelig avslutning på dette plottet. Likevel minner dette stoffet meg om en TV-serie. Den kan ha mange sesonger, og Reiser i det skjulte er første sesong.

Les VG Helg eller gå inn på VG + nå og neste lørdag! Alle kapitlene som blir publisert i VG, vil bli publisert her på Boktips fra søndag 3. mai. Deretter publiseres to kapitler i uka utover våren og sommeren.