Hvem var Charles Manson?

Handlingen i Jentene av Emma Cline utspiller seg i kretsen rundt Charles Manson. I virkeligheten ledet han en sekt som sjokkerte en hel verden.

I løpet av et par dager drepte sekten The Manson Family ni mennesker i Los Angeles i 1969. Charles Manson var tidlig på kant med loven. I 1967 ble Manson løslatt etter å ha tilbrakt over halvparten av sitt liv enten i fengsel eller andre institusjoner, og fikk akkurat med seg hippiebevegelsens blomstring, kjent som «Kjærlighetssommeren». Han ble en populær skikkelse og samlet en gruppe tilhørere rundt seg.

Reinkarnasjon av Jesus


Som leder av gruppen var han alltid omkranset av mange vakre, unge jenter som tilba ham. Manson var også en habil låtskriver, og fikk byttet til seg en folkevognbuss mot rettighetene til en av låtene sine. Med denne bussen kjørte de rundt og plukket opp andre fortapte blomsterbarn. Selv hevdet Manson å være en reinkarnasjon av Jesus.

Selv hevdet Manson å være en reinkarnasjon av Jesus.


På det meste hadde sekten rundt 100 medlemmer. Sekten slo seg ned på en ranch utenfor Los Angeles, hvor gruppens liv først var preget av hippiebevegelsen, hvor gruppen satt rundt leirbål, røkte marihuana og sang sanger. Mansons mytologi preget imidlertid livet der. Blant annet ble kvinnene fornedret, mens hunder ble behandlet som kongelige.

Helter Skelter


Charlie kunne boltre seg med en ny jente hver kveld, og det var ofte rene sexorgier blant medlemmene. Etter hvert som det ble brukt mer og mer LSD, kom det ut av kontroll, og gruppen fortolket Beatles-låta Helter Skelter som et budskap om å drepe.

«Jentene» tar utgangspunkt i historien om jentene som tilbad Charles Manson. Foto: NTB Scanpix

Bestialske drap


Deretter begikk «familien» ni bestialske drap i området rundt Los Angeles med kniver og skuddvåpen. Blant annet ble høygravide Sharon Tate, gift med filmskaperen Roman Polañski, funnet hengende sammen med Jay Sebring inne i sitt eget hus. Hun var drept med 16 knivstikk i brystet og ryggen, mens han hadde syv knivstikk og var skutt. Et annet offer, Leno LaBianca, ble funnet knivstukket til døde, med en kniv og gaffel stående i kroppen hans. Kona Rosemary ble stukket 41 ganger.

Gift på ny


Charles sitter fortsatt i fengsel, 81 år gammel. Han fikk livstidsdom for medvirkning på drapene på Sharon Tate og seks andre. I 2014 giftet han seg i fengselet med Afton Elaine Burton, som da var 26 år.

Kilder: Wikipedia, Dagbladet

Les også: Jentene vil knuse hjertet ditt


Emma Cline til Oslo


I morgen, onsdag 26. april, kan du møte Emma Cline i samtale med Mattis Øybø på Litteraturhuset i Oslo. Han har selv skrevet om en karismatisk sekt og veien inn i det ekstreme i romanen Ingen er alene.

Framsnakket av Richard Ford, Jennifer Egan og Lena Dunham – amerikanske Emma Clines roman Jentene er en feiret debut som har fått stor internasjonal oppmerksomhet. Nå er boka ute på norsk, i Trude Marsteins oversettelse. Romanen er lagt tett på virkelighetens hendelser knyttet til Charles Mansons kult, som i 1969 utførte et massedrap som rystet hele USA. Hvilke krefter kan drive vanlige ungjenter til å bli bestialske mordere? Cline nærmer seg dette spørsmålet fra jentenes eget perspektiv.

Les mer om arrangementet her.

Møt Emma Cline i samtale med Mattis Øybø på Litteraturhuset 26. april.