Hør Herbjørg Wassmo på BokPod

BokPod Herbjørg Wassmo

I dagens BokPod snakker Herbjørg Wassmo om Tora, Dina, sinne og tilgivelse. 

Herbjørg Wassmo er født i 1942 i Vesterålen. Hun debuterte i 1976 med diktsamlingen Vingeslag, men har først og fremst markert seg som romanforfatter. I 1981 slo hun gjennom med romanen Huset med den blinde glassveranda, første bind i trilogien om Tora. For den siste romanen i trilogien, Hudløs himmel, ble hun også tildelt Nordisk Råds litteraturpris i 1987. De tre bøkene om Dina er Wassmos andre hovedverk, en trilogi som ble påbegynt med Dinas bok i 1989 og avsluttet med Karnas arv i 1997. Med Det sjuende møte forlot Herbjørg Wassmo for en stund det historiske, og gikk inn i samtiden. Dette er muligens tydeligst i romanen Et glass melk takk, som grep fatt i den store og vanskelige trafficking-problematikken. Et glass melk takk ble en viktig referanse i regjeringens tiltak mot trafficking. Med sin neste bok Hundre år er Wassmo igjen tilbake i det historiske, i en roman som tar utgangspunkt i livet til hennes egen oldemor, mormor og mor. Man kan også si at hun tar opp tråden fra Hundre år når hun i den selvbiografiske romanen Disse øyeblikk skriver frem sin egen historie frem til hun står som en av vår tids mest feirede samtidsforfattere. Herbjørg Wassmo har også skrevet noveller og skuespill. Hennes bøker er oversatt til 26 språk, deriblant engelsk, tysk, fransk, spansk, italiensk, russisk, japansk, hebraisk. I 2007 ble Herbjørg Wassmo utnevnt til Ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden.

BokPod er timelange intervjuer av Norges viktigste forfattere som lanseres hver onsdag morgen. Det er svært lett og gratis å lytte. Du kan gå inn på iTunes og søke etter BokPod eller du kan lytte på BokPods nettside her. Det legges også ut bonusmateriale på facebook og Instagram:Bokpod logo @bokpod.no. Lytt på BokPod. Der ligger selvsagt også de tidligere intervjuene med Roy Jacobsen, Dag Solstad, Vigdis Hjorth, Ingvar Ambjørnsen, Frode Grytten, Tomas Espedal og Karin Fossum som du kan høre på når og hvor du vil.

Jeg har sakset litt fra intervjuet for å gi noen smaksprøver, men selvsagt bør du gå til kilden og høre selv:

Om å skrive daglig logg

Æ må skrive logg. Der skriv æ temperatur, vær, vind og kor æ e. For det e jo ikkje bestandig æ e heime. Loggen har æ med mæ overalt. Så ein vet alltid: Om det blir noe med mæ og politiet for eksempel, så vil de alltid kunne bla tilbake å se kor æ va og hvis de e ute etter de personan som e rundt mæ, så vil de finne dæm også nevnt uten føleri, men sånn korrekt, kort.

Om svartsinnet om morgenen

Det første æ gjør e å kvitte meg med angsten. Æ har veldig dårlig forhold til å våkne. Æ har lært meg leksa, så æ våkner på den måten at æ hold et lite foredrag for mæ sjøl om kor privilegert æ e, og for en deilig dag det kommer til å bli og at æ nok kommer til å finne de ordan æ skal finn og den katastrofen som æ trudde kom, den kom ikkje i går heller. Æ har stor humor på mine egne fobier, men de e like alvorlige for det.

Om Dina

Så kom Dina til mæ. Æ drømte prologen. Det var et mareritt, altså en maredrøm. Det var så spennende, så æ sto jo opp og begynte å skrive ned det her, den her drømmen. Vanligvis noterte æ bare på ei blokk, men dette var ein sånn drøm som æ berre måtte sette mæ ned ved pc’en og skriv. Først langt utpå dagen skjønte æ at dette e mye større enn en drøm. Det e et manuskript. Alt med Dina e, ho e så kraftig. Til tross for at ho ikkje si noe. Ho sier jo nesten ingenting det mennesket. Ganske mange menn e livredde ho. Æ trur at en del av den maskuline kritikken mot ho e fordi at menn syns at ho blir for mye. Ho e jo så lite underdanig som eit menneske kan få blitt, eit sånn menneske som e skummel fordi ho e så empatisk noen ganger at ho går over lik.

Om forsoning og tilgivelse

Før mæ e det ingen idé å forsone sæ med et menneske som ikkje vil forsones, som ikkje skjønner sine egne gjerninger. Man må egentlig aldri snakke til mæ om forsoning og tilgivelse på sånne ting. Men det snakkes veldig mye om tilgivelse, at hvis man tilgir folk, så kan man virkelig komme videre. Men for å tilgi må det virkelig være noen som ber om tilgivelse, forstår ka de har gjort, som kommer og vil ha forsoning. Og så må det være noe du e så kvitt at du reelt kan stå inne før den tilgivelsen.

Du kan lytte til Herbjørg Wassmos BokPod her!