Hør Jon Michelet i ukens BokPod

Jeg fikk lov til å dra til sjøs, og mor formante «ingen tatoveringer, og skriv et større brev fra hver større havn» Ja, hvordan blir man forfatter? Det ligger vel en kime her: Et større brev hjem til mor fra hver større havn? Men HALLO! Det er virkelig ikke alt man kan fortelle mora si!

Hvis du spør lesere i dag om hva de forbinder med Jon Michelet, vil de aller fleste svare bøkene om krigsseilerne under 2. verdenskrig. Noen lesere vil også svare Thygesen-krim og Orions belte, og noen vil forbinde ham med politikk på ytterste venstreside og som forlagssjef i Oktober og redaktør i Klassekampen.

Men hans yrkeskarriere startet til sjøs hvor han mønstret på rett etter artium. Sjømannslivet varte i 6 år, inkludert tjeneste i Marinen og utdanning som styrmann. Deretter tok han Journalistskolen. Som forfatter debuterte Michelet i 1975 med krim-romanen Den drukner ei som henges skal hvor han introduserte sin anti-helt Wilhelm Thygesen. Deretter fulgte mange romaner med samme hovedperson, bøker som kombinerer den hardkokte krimsjangeren med en samfunnsbevisst vinkling. Thygesen-bøkene og Svalbard-romanen Orions belte gjorde Michelet kjent og berømt og han fikk bl.a. programleder-roller på TV.

Så ble det i en periode ganske stille om forfatteren Jon Michelet. Han prøvde seg som politiker, frilanset som journalist i VG og Vi Menn, tok på seg redaktøransvaret i Klassekampen i en svært vanskelig situasjon for avisen, og ble alvorlig syk.

Jeg trodde forfatterkarrieren var over, sier han i dette intervjuet, jeg klarte ikke å finne kursen i forfatterskapet. Så løsnet det. Han gikk tilbake til utgangspunktet, så å si, til sjøen. Blant de siste årenes store superselgere finner vi alle de tre bøkene som hittil har kommet i fembindsserien om norske krigsseilere under 2. verdenskrig. Det fjerde bindet av En sjøens helt lanseres i oktober.

I ukens BokPod forteller Jon Michelet om mor og far, om oppturer og nedturer, om Skogsmatrosen og om hvor lenge han var til sjøs. Egentlig.

BokPod er timelange intervjuer av Norges viktigste forfattere som lanseres hver onsdag morgen. Det er svært lett og gratis å lytte. Du kan gå inn på iTunes og søke etter BokPod eller du kan lytte fra BokPods nettside HER. Der ligger selvsagt også de tidligere intervjuene med Roy Jacobsen, Dag Solstad, Vigdis Hjorth, Ingvar Ambjørnsen, Frode Grytten, Tomas Espedal, Karin Fossum , Herbjørg Wassmo, Tom Egeland , Ketil Bjørnstad,  Anne B. Ragde og Lars Ove Seljestad som du kan høre på når og hvor du vil.

 Klipp fra intervjuet med Jon Michelet:

Om å skrive

Jeg somler meg opp om morran og drar til kontoret i 12-tida, koker kaffe og setter meg og jobber. Skriver kronologisk, og prøver å avslutte hver dag på et sted som gjør det lett å gå inn neste morgen. Den svenske forfatteren Ivar Lo-Johansson sa at romanskriving er 10 % inspirasjon og 90 % transpirasjon. Mye arbeid, svette, blod, slit og tårer.

Om Finn-fem-feil-folka

Jeg synes det er jævlig surt å innrømme feil, først og fremst er jeg irritert på meg selv, men også på dem jeg kaller «finn-fem-feil-folka», de som leser bøkene mine bare for å finne noe gæærnt, men i helhetsbildet er det fint og moro at sånne folk er der, de gir tilbakemeldinger, og det viser at folk kan de utroligste ting.

Den største tabben jeg har gjort i dette verket er at jeg lar en tankbåt bruke lastepumpene under lasting av bensin. Da fikk jeg med en gang eposter fra styrmenn og maskinister og en pumpemann som sa at en tankbåt bruker ikke lastepumpene, de lar bensinen renne om bord gjennom trykket fra tankene i land.

Om Michelet-slekten

Slekta er gammel i Norge, i 400 år. To brødre kom hit fra 30-årskrigen, ble rekruttert til danskekongens hær i Norge. Den ene ble drept i en av de evinnelige krigene, den andre slo seg ned i Trøgstad og lagde en masse unger, og fra ham har slekta forgreina seg i 400 år.

Men jeg vet ikke så mye om Micheletene fordi faren min var født utenfor ekteskap og møtte aldri sin far som hadde stukket av til Argentina. Jeg hadde ikke noe kontakt med Micheletene, og ville ikke ha det før jeg ble godt voksen.

Om mor

Fortellerevnen er en gave fra mor, hun fortalte masse historier som hun fant på (…). Mor var den åpne, sprudlende, og mor var den jeg hørte på når det gjaldt mine valg. Og hun bestemte: «Du får ikke dra til sjøs før du har tatt artium». Jeg hadde blitt utvist fra Ullern, så jeg hadde bare lyst til å komme meg ut, men så jeg tok artium som privatist på Bjørknes. Det gikk brukbart. Jeg fikk lov til å dra til sjøs, og mor formante «ingen tatoveringer, og skriv et større brev fra hver større havn». Ja, hvordan blir man forfatter? Det ligger vel en kime her: Et større brev hjem fra hver større havn? Men HALLO! Det er virkelig ikke alt man kan fortelle mora si! Og mor lo av det senere og sa: Jeg trodde ikke på alt du fortalte, Jon.

Om journalistkarrieren

Hvorfor jeg sluttet som sjømann? Jeg fikk et telegram i Rio, hadde kommet inn på journalistutdanningen som en av 28 som ble tatt opp. Jeg kunne ingenting, men gikk ut som den beste elev i mitt kull. Jeg traff min første kone der (…) vi fikk begge jobb i Nordlys. Jeg fikk sparken pga. politisk aktivisme. Jeg var med å framprovosere det, jeg kunne ikke være i den tvangstrøya et arbeiderpartimiljø satte på en ung mann (…). Jeg ble skilt, mista jobben, mista leiligheten, kjørte en bil som jeg visste jeg ville miste, jeg hadde ikke noen framtid i arbeiderpressa, i pressa i det hele tatt, men jeg var ikke ulykkelig (…) Jeg ble tilbudt en jobb som ulønna pressesekretær for Arbeiderkomiteen mot EEC og dyrtid og sjåfør og senere Forlagssjef for Oktober forlag. Jeg fikk et fellesskap.

Om debuten

I 1974 var jeg 30 år og ennå ikke forfatter. Dag Solstad fikk et festskrift da han var 30! Gyldendal utlyste en krimkonkurranse i Den svarte serie. Jeg tenkte at jeg kunne gjøre et forsøk, skrev Den drukner ei som henges skal i en rasende fart. Jeg fikk brev fra forlaget, fikk ikke prisen, men nederst stod det at de ville utgi boka. Skrev bok nummer to, Mellom barken og veden, fryktelig fort, og så vant jeg en ny konkurranse med Jernkorset. Det ble et gjennombrudd.

Om å komme tilbake som forfatter

Jeg hadde vært redaktør i 5 år, og kommet meg på beina etter en hjerteoperasjon. Jeg sloss som en gal for å komme tilbake som forfatter, tenkte jeg må til tema Sjøen. Jeg skrev Havets velde, som egentlig handler om noen mexicanere som driver i en båt over Stillehavet. Og så føyde jeg til det jeg vet og kan noe om, nærmeste dokumentarisk, om lange livbåter/flåteferder under 2. verdenskrig. Da var jeg på sporet!

Om En sjøens helt

Arbeidet med En sjøens helt begynte i 2010. (…) Jeg tenkte det skulle bli 5 bind, men sa det ikke noen. Da var Knausgård ute med sine 6, og jeg ville ikke framstå som stormannsgal! Nå er bøkene solgt i 500 000. Jeg klyper meg i armen, at jeg nå etter så mange rare løp, når ut til folk. Mange spør meg om penger, de er helt underordnet. Jeg våkner ikke om morgenen og tenker at jeg nå har millioner på millioner, jeg våkner og tenker at jeg har hundretusenvis av lesere og kan løfte fram krigsseilerne, sette på plass noen ting, et monument som kan bli stående.

Og der elsker jeg Jon Olav Egelands ord i Dagbladet hvor han skrev: «Det er kanskje ikke perfekt skjønnlitteratur, men dæven som den virker».

Jeg har bind 5 igjen, mye arbeid som skal gjøres. Men medvind gir deg framdrift og mot til å gå løs på ting du kanskje egentlig ikke ville orka. Jeg har kanskje bestemt meg for hvordan verket skal slutte, men jeg er litt usikker.