Ukjent historie om hvit slavehandel

RomanerRomanerUkjent historie om hvit slavehandel
Estimert lesetid 2min
Vetle Lid Larssen
Foto: Siv-Elin Nærø

Hundretusener av europeere, hvor av en stor gruppe nordmenn, ble tatt som slaver i Nord-Afrika, nærmere bestemt i Algerie og Tyrkia, i en 300 års periode. Slaveriet tok slutt fra 1830 av, da franskmennene okkuperte Algerie og stengte alle slavemarkeder og slavefengsler.  Det er Vetle Lid Larssen som skriver om dette i dokumentarromanen 1001 natt. Den ukjente historien om to norske slaver i Alger.

Jeg har studert historie i flere år. Drevet historieformidling i årevis. Men at slavehandelen ikke bare gjaldt de 14 millioner svarte som ble fraktet over Atlanterhavet til en forferdelig skjebne, men også var hvit, kom som en overraskelse på meg.

Romanen begynner på andre halvdel av 1700-tallet. Vi møter sjømannen Nils Moss fra Trondheim, som i en alder av 27 år for syvende år på rad vil dra til sjøs med den ambisjon å bli styrmann og tre høyere på den sosiale rangstigen. Nye muligheter kunne åpenbare seg for ham når han kom hjem. Den unge bergenseren Christian Børs derimot, bredskuldret og vakker som en gresk yngling, skal på tur til Middelhavet. Deretter ventet hjemlandet og karrieren.

Livet om bord på vei til Nord-Afrika var ikke bare-bare. Sykdommer som forekom på sjøen blir beskrevet. Årelating blir grusomt skildret. Epidemier, forråtnelsesfeber og skjørbuk. «Flere av mennene fikk etter hvert «avskyelige sår på benene, munnbetennelser og ytterlige svekkelser.» Det var død og fordervelse.

30590 1001 natt


Men verre skulle det bli. De to skulle få en annerledes enn tenkt og ganske ublid skjebne. Da skipene kom til Nord-Afrika, nærmere bestemt Algerie, ble de boardet. Nordmennene ble tatt til slaver. Niels Moss ble kastet i ett av de beryktede slavefengslene i Algerie. Christian Børs ble den algeriske keiserens kaffesjenker, den høyeste stilling noen hoffslave kan få.

Ved å gå i gjennom flere tusen sider med dagboknotater, brev og notater ruller Vetle Lid Larssen historien tilbake. Christian Børs og Niels Moss sine fotspor blir lett opp i arkiver i Trondheim, København, Stockholm og London. I Venezia, Roma og Alger.

Men hva skjedde med Niels Moss og Christian Børs? Hvordan var dagene i fengsel og hos keiseren? Kom de noen gang tilbake til Norge?