Roman om dansk slavetrafikk som la grunnlag for en ufattelig rikdom

SkjønnlitteraturRomanerRoman om dansk slavetrafikk som la grunnlag for en ufattelig rikdom

«Håpet» er en velskrevet roman om slavetrafikken mellom Afrika og Dansk Vestindia som la grunnlaget for en ufattelig rikdom for dansk overklasse.

Estimert lesetid 2min
«[E]n barsk, vakker og engasjerende roman, som vekker både fantasi, medfølelse og indignasjon», skrev Politiken om Mich Vraas roman om dansk slavehandel på 1800-tallet.

Handlingen i Håpet hopper frem og tilbake mellom tre hovedpersoners skjebner og tanker. Her suges man inn i en dramatisk roman som utelukkende består av utdrag fra loggbøker, dagbøker, slaveregulativer og vitenskapelige avhandlinger. En uvanlig form for en roman, men anmelder Jan Askeland i Stavanger Aftenblad mener at «Mich Vraa lykkes med sin skrivekunst så Håpet blir en episk og stilistisk leseopplevelse.»

Kaptein og skipsreder Anton Fredriksen har tjent en formue på å seile slaver fra Afrika til Vestindia på fregatten «Håpet». Nå har han gitt opp denne siden av sitt virke, men unver dramatiske omstendigheter blir han og hans 14 år gamle datter Maria dratt inn i en siste slavetransport med skipet i 1803. 

Tjue år senere kommer den idealistiske historikeren og forfatteren Mikkel Eide til Dansk Vestindia med det mål å fortelle sannheten om det brutale slaveriet. Men hans idealer og oppfatninger settes på prøve, ikke minst av de svarte selv. Eide virvles inn i et blodig slaveopprør og en kjærlighetsaffære, og innser at sannheten ikke alltid er i sort og hvitt.

Hylles av anmeldere og lesere

Håpet har mottatt strålende anmeldelser både i norsk og utenlandsk presse. Stavanger Aftenblad kallet den for «den komplette roman» og trillet terningkast 6.

(…) gledelig å lese en så spennende og velskrevet roman
– Fædrelandsvennen

Litteratursiden.dk skriver i sin anmeldelse av Håpet: «Jeg blir av og til spurt om hva jeg synes kjennetegner en god bok. Et av svarene mine er at det er en bok som er velskrevet, som fanger meg og som på en eller annen måte opplyser meg om noe som jeg kanskje ikke kjenner så godt til fra før av. Det kan være historiske hendelser, samfunnsaktuelle temaer, eller historier fra hjemlandet som gir meg ny kunnskap. Håpet er en god og meget fengslende historie som gir meg kunnskap om da Danmark handlet med slaver og brukte dem til sukkerproduksjon på De Vestindiske øyene.»