Lesesirkeltips: Fem bøker skrevet av bemerkelsesverdige kvinner

Trenger dere bokforslag til neste månedes lesesirkel? Vi har plukket ut fem bøker du må få med deg, skrevet av kvinnene Vigdis Hjorth inspireres av.

Tove Ditlevsen, Barndommens gate.

Tove Ditlevsens store gjennombrudd som forfatter. Romanen handler om ungjenta Esters oppvekst i en arbeiderfamilie i Istedgade i København, om hennes forhold til familien, omgivelsene og en gryende seksualitet. «Barndommens gate er sterkt selvbiografisk,» fortalte Tove Ditlevsen senere, «men selv om jeg syntes jeg tok kolossale hensyn til foreldrene mine, ble moren min dypt fornærmet da hun leste den. Hun sa at jeg etter hennes mening hadde hatt en lykkelig barndom, men hva i all verden vet foreldre om hvordan barna deres opplever barndommen?»

Les flere saker om, og med, bra damer:

Edith Södergran, Samlade dikter.Edith Södergran (1892-1923) var banebrytende for den lyriske modernismen i Norden. Hennes trassige holdning til livet og lidenskapelige ild i diktene fortsetter å fengsle nye generasjoner. I denne utgaven er alle Södergran diktsamlinger på originalspråk, fra debuten Dikter (1916) til den posthumt publiserte Landet som icke är (1926).

Les også: Vigdis Hjorths feministiske favoritter

Simone de Beauvoir, En veloppdragen ung pikes erindringer.


Dette er Simone de Beauvoirs skildring av egen barndom og ungdomstid i Frankrike tidlig i århundret. Boka regnes som en selvbiografisk roman og skildrer oppvekst i en familie der far er konservativ jurist og mor sterkt katolsk. Simone var kunnskapstørst og visste før hun er 15 at hun skal bli forfatter. Hun knytter seg til skolevenninnen Zaza og siden til Jean-Paul Sartre.

Djuna Barnes, Nightwood.

Djuna Barnes kalte en gang seg selv «den mest berømte ukjente forfatteren», og romanen Nightwood fra 1936 har hatt enorm påvirkning på den moderne litteraturen. Handlingen utspiller seg i nattens eksotiske underverden i Paris på 20-tallet. Nightwood var en av de første romanene som portretterte homoseksualitet, og er anerkjent som en av de beste romanene i det tjuende århundret av T. S. Eliot.

Bjørg Vik, Tre melankolske stadier.


Novellisten og romanforfatteren Bjørg Vik er oversatt til 30 språk, og regnes som den viktigste dramatikeren som skildrer norske kvinners virkelighet etter krigen. Hennes enkle dramaform fungerer svært godt som lesning. Tre melankolske stadier består av «To akter for fem kvinner» – syttitallets store feministiske stykke – «Vinterhagen» og «Reisen til Venezia», som hun fikk Ibsenprisen for.