Fem Sarah Jio-bøker du må få med deg

SkjønnlitteraturFem Sarah Jio-bøker du må få med deg

Bruk påsken til koselesning. Her har vi har valgt ut fem romaner av bestselgerforfatteren Sarah Jio.

Estimert lesetid 5min
Sarah Jio
Sarah Jio skriver herlige feelgood-bøker fulle av drama, spenning og kjærlighet. (Foto: Rebecca Ellison)

Sarah Jio er en internasjonalt bestselgende forfatter, og hennes bøker har ligget øverst på listene i New York Times og USA Today. Hun har en stor leserskare også i Norge og har til nå solgt over 300 000 eksemplarer her hjemme. I år er hun aktuell med Kjærlighetens ansikt. Det er hennes tiende roman på norsk, og hun sier selv at den er inspirert av filmen Love Actually. Sarah Jio bor i Seattle sammen med sine sønner og sin nye ektemann.

Her kan du lese om fem av Sarah Jios fineste romaner:

Alle blomstene i Paris

Alle blomstene i Paris kom akkurat ut i pocket, og den er på full fart mot toppen på bestselgerlistene. Det er ikke rart, for det er en vakker roman som har klare likhetstrekk med Lucinda Rileys suksess-romaner. Den foregår over to tidsplan og skildrer to kvinner skilt av tiden. De forenes gjennom byen Paris, deres kjærlighet til familien og et gammelt mysterium.

Caroline våkner opp på et sykehus i Paris uten å huske noen ting. Hun får vite at hun har levd alene i en stor leilighet i Rue Cler. Sakte begynner hukommelsen å vende tilbake, og hun har vage minner om en mann og et lite barn. Et gryende vennskap med en kokk på en restaurant i nærheten får tankene bort fra fortiden.

I det nazi-okkuperte Paris forsøker den unge enken Céline å skape et nytt liv. Hun jobber i farens blomsterbutikk og håper å finne kjærligheten på ny. Så oppdager en tysk offiser hennes jødiske bakgrunn, og Céline blir tvunget til å spille et farlig spill. Men når hennes verste frykt blir virkelig, må hun slåss for å redde den personen hun elsker mest: datteren.

Frost i mai

Frost i mai var den første Sarah Jio-romanen som kom ut i innbundet utgave på norsk i 2013. Den gikk rett inn på New York Times bestselgerliste. Også denne romanen foregår på to tidsplan med nesten 80 års mellomrom. Handlingen utspiller seg i Sarah Jios hjemby Seattle.

Seattle 1933. Alenemor Vera Ray sier god natt til sønnen Daniel på tre år og går på nattskift på hotellet. I løpet av natten blir det snøstorm og når Vera endelig kommer seg hjem, er Daniel forsvunnet. Alle spor er dekket av snøen, men hun finner bamsen hans på gaten utenfor huset.

Seattle 2010. Journalist Claire Aldridge skal skrive om snøstormen som raser over byen i begynnelsen av mai, og se den i sammenheng med den tilsvarende stormen nesten åtti år tidligere. Hun kommer over saken med den forsvunnede gutten, og blir nærmest besatt av et ønske om å løse den. Samtidig finner hun ut at det er en uventet forbindelse mellom henne selv og Vera.

Fioler i mars

Man kan tenke seg at Fioler i mars (2016) bygger på Sarah Jios egne erfaringer, for den handler om en bestselgerforfatter som er gift med drømmemannen. Det er selvsagt likevel mye som ikke stemmer med Jios egne erfaringer.

Da Emily Wilson var i tjueårene, lå verden for hennes føtter. Hun hadde skrevet en bestselger, hun var gift med drømmemannen og det var ingenting som tydet på at ikke lykken skulle vare.

Ti år senere har lykken snudd. Derfor takker hun ja når grandtanten, Bee, inviterer henne til å tilbringe hele mars måned på Bainbridge Island. Emily lengter etter å slappe av ved sjøen, samtidig som hun kan drive research til sin nye roman. Men så finner hun en vakker dagbok fra 1943, og den viser seg etter hvert å inneholde overraskende forbindelser til hennes eget liv.

For evig

For evig (2017) er et lidenskapelig kjærlighetsdrama. Der møter vi Kailey. Hun har en god jobb og er forlovet med Ryan, en mann som tilsynelatende er perfekt på alle vis. Idet hun skal forlate restauranten etter en romantisk middag med Ryan, får hun øye på en hjemløs mann på fortauet. Hun går bort til ham for å gi ham posen med restene etter middagen, og får sjokk når hun møter blikket hans: Det er Cade, hennes livs store kjærlighet, han som en dag bare forsvant ut av livet hennes uten å etterlate seg et eneste spor.

Stakkaren på gata er kun en blek kopi av hennes tidligere kjæreste, og det er ingen tvil om at noe har skjedd med ham mentalt. I løpet av de neste ukene hjelper hun ham til å forsøke å komme til hektene igjen, noe hun holder hemmelig for Ryan. Etter hvert som tiden går, innser hun at hun er nødt til å bestemme seg hvor hva – og hvem – hun vil ha.

Morgengry

I likhet med Kjærlighetsbrevet til Lucinda Riley, kan Morgengry (2014) også betegnes som en form for kriminalroman. I tillegg har den selvsagt de vanlige ingrediensene av lidenskap og romantikk.

Ada forsøker å komme til hektene igjen etter en ulykke hun klandrer seg selv for. Hun bestemmer seg for å bryte opp fra det vante livet og alle minnene, og leier en husbåt på Lake Union i Seattle.

Ikke lenge etter at Ada har flyttet inn, oppdager hun en gammel kiste som har tilhørt en kvinne som bodde på båten tidligere. Det viser seg at Penny Wentworth forsvant sporløst i 1959, men ingen av naboene er villig til å si noe om den gamle forsvinningssaken. Ada begynner å grave i mysteriet, og etter hvert som hun finner ut mer om bakgrunnen hennes, viser det seg at det er en forbindelse mellom Pennys mystiske fortid og Adas egen uvisse framtid.