Boktips LIVE: B-gjengen, rasisme, nabokrangling, pikkoloer og kjendiskjærester

SkjønnlitteraturBoktips LIVE: B-gjengen, rasisme, nabokrangling, pikkoloer og kjendiskjærester

Møt åtte av høstens store forfatterstjerner på Boktips LIVE 28. september – helt gratis.

Estimert lesetid 6min
Fotokollasj av Ghulam Abbas, Kjetil Østli, Brynjulf Jung Tjønn, Kirsti Kristoffersen, Lars Saabye Christensen, Erlend Loe, Don Martin og Jonathan Castro
Høstens andre Boktips LIVE finner sted i Cappelen Damm-huset, onsdag 28. september, kl. 18:00.

Boktips LIVE er et av Cappelen Damms mest poopulære arrangementer. Det er en form for mini-litteraturfestival med både kjente og helt nye forfattere fra mange forskjellige sjangre – alt på én kveld. Og det beste av alt? Det er helt gratis! Boktips LIVE vil i høst bli arrangert som publikumsarrangement på onsdager eller torsdager, ca. hver tredje uke.

Årets andre Boktips LIVE finner sted onsdag 28. september, kl. 18:00. I Cappelen Damm-huset kan du da møte en stjernerekke av forfattere: Erlend Loe, Lars Saabye Christensen, Ghulam Abbas og Kjetil Østli, Kirsti Kristoffersen, Brynjulf Jung Tjønn, Jonathan Castro og Don Martin.

Arrangementet er gratis og åpent for alle. Dørene åpnes kl. 17.30.

Neste Boktips LIVE går av stabelen torsdag 13. oktober.

Bli kjent med en av Norges farligste menn

«Gudfaren har alt: en dramatisk historie, viktige budskap og en avslutning som gir håp, tross alt», skriver Aftenpostens anmelder Erle Marie Sørheim.

Ghulam Abbas var betegnet som en av Norges farligste menn av politi og medier i mange år. Hvorfor? Abbas ledet den såkalte B-gjengen, en kriminell organisasjon som på 90- og 2000-tallet herjet i Oslo.

Abbas er norsk-pakistaner og ble i 2009 dømt til fengsel for organisert kriminalitet. Etter endt soning har Abbas fått livet på rett kjøl. I dag er han familiefar og miljøarbeider i Oslo, og han tar sosionomutdanning.

Den prisbelønte journalisten og forfatteren Kjetil Østli har i flere år møtt Ghulam Abbas. Sakte, men sikkert har den tidligere gjenglederen tegnet opp et liv som ikke ligner noe annet i Norge. Han har fortalt om en fin barndom med varme foreldre, møtet med den norske skolen, utfordringen med norskfaget, den økende rasismen mot «utlendingene», fallet fra skolen, den ville ungdomstiden, om merkeklær og pengejag, tyverier og blind vold, om hasjrøyking og salg av narkotika, gjengkrig, drapsforsøk og skytingen på Aker Brygge, om rettssaker og årene i fengsel – og ikke minst: Hvordan han kom seg ut av dette miljøet, stifte familie og etablere et liv som en normal, godt integrert familiemann.

På Boktips LIVE kommer Abbas og Østli for å gi et unikt innblikk i et lukket og myteomspunnet miljø, og et nytt og forfriskende syn på frafall i skolen og hva som trekker enkelte ut i rus, gjenger og kriminalitet. Kort sagt: den vanskelige integreringen – fra en som har opplevd utenforskap på kroppen.

Erlend Loe tilbake i storform

Den store nabokrangelen er temaet i Erlend Loes roman av høsten. Familiene Giæver og Iunker har en bitter familiefeide som går tilbake i generasjoner.

Vi møter gamle Giæver, som bruker sine siste dager på jorda til å orientere unge Giæver om familiehistorien, om praktiske ting som gjørmestanga, pick-upen, meiseboller, puter, skuter, damer og ikke minst om den åtte hundre år gamle konflikten med Iunkerfamilien på nabogården.

Giæver har ikke lyst til å forlate dette livet uten at skikker og sedvaner, kunnskap, livsvisdom og hatet mot Iunkerne føres videre av neste generasjon.

«Det er ein liten og lettlesen godbit, full av morosame historier fortalt av ein sjølvgod gammal tulling», skriver Olaug Nilssen i Bergens Tidende.

Loe er også aktuell med NRK-serien Gutta på skauen, basert på boka som nå er tilgjengelig i pocket. Til Boktips LIVE kommer altså en Erlend Loe i storform.


Lars Saabye Christensen med tre fortellinger

Pikkoloens bagasje er en gave til alle som noen gang har latt seg begeistre av Lars Saabye Christensens verden.

Pikkoloens bagasje: Tre fortellinger blir vi med inn i tre forskjellige univers, som samtidig henger sammen gjennom forfatterens umiskjennelige stil og tematikk. Her møter vi kjente og kjære teamer og artefakter fra det saabyeske repertoar, i fortellinger preget av en forfatter med stor selvtillit og trygghet i sitt stoff, som tør å gå utenfor romanen så vel som novellens rammer – uten at han gir slipp på fortellingens glede og kraft.

«Villvin», «Polaroid» og «Brukt» kan alle tre lese hver for seg, men utgjør et lavmælt tryptikon, der corpus er det saabyeske selv. Her er Oslos gater og figurer i utkanten av de store hendelsene kanskje i tydeligere relieff enn noen gang.


Årets sterkeste diktsamling

Brynjulf Jung Tjønn er en forfatter mange kommer til å få øynene opp for denne høsten. I vår vant han P2-lytternes romanpris, og nå er han aktuell med det som kanskje er årets sterkeste diktsamling.

Kvit, norsk mann er ei samling vonde og kloke – men tidvis også morosame – dikt om norsk oppvekst og norsk rasisme.

Korleis er det for eit adoptivbarn å kome til Norge som ei reserveløysing, eit gjenbruksbarn som blir odelsgut? Det hadde vore enklare om han var kvit, norsk mann. Då ville ikkje born ropt ching-chong-kinamann etter han. Eller folk lurt på kor han eigentleg kjem frå.

Kvit, norsk mann byggjar på forfattaren sine eigne erfaringar, men rettar seg til eit heilt land av lesande og nysgjerrige menneske. Tekstane trekkjer også forbindelsar til andre, liknande forteljingar – og set vår samtid og kultur under lupen.

«Blir du ikke grepet av disse diktene, så vet ikke jeg», skriver NRKs anmelder Shana Fevang Mathai.

Den store ungdomsboksuksessen

Kjendiskjæreste-trilogien er den siste tidens store ungdsomsboksuksess. Nå kommer endelig den tredje og siste boka, Kjendisgossip.

Kjæresten til Karoline er i ferd med å bli landets største popstjerne, og hun henger på som best hun kan. Men det er ikke så lett å forholde seg til alt rundt det nye livet til Mathias, spesielt ikke når fansen hans helst skulle ønske at han var singel og at hun ikke fantes.

Karoline både leser og hører så mye rart. Hun tror hun vet at det bare er sladder, men hun klarer likevel ikke å stoppe å tenke: Er Mathias fortsatt til å stole på, eller har livet som superkjendis gått til hodet på ham?

Til Boktips LIVE kommer forfatter Kirsti Kristoffersen.

Musikk ved Don Martin og Jonathan Castro

Don Martin, Jonathan Castro og Fela har lenge vært markante stemmer innen norsk rap. Alle har på ulikt vis gjort rap til et levebrød, og hiphop har vært et fast holdepunkt gjennom livet, både musikalsk og sosialt.

I høst er trioen aktuelle med tegneserien Blokk til blokk, basert på hip hop-forestillingen som ble en braksuksess på Det Norske Teatret etter premieren i 2018.

Boka er en kul og original bok om heftig liv på østkanten. Samtidig er det en sår familiehistorie om selvmord, og ikke minst historien om da hiphopen kom til Norge.

Til Boktips LIVE kommer Don Martin og Jonathan Castro med et musikalsk innslag.