Bjørnstad – om hvordan en festvoldtekt splitter en bygd

SkjønnlitteraturUnderholdningsromanerBjørnstad – om hvordan en festvoldtekt splitter en bygd
Estimert lesetid 2min

Bjørnstad er en roman om en liten utkantbygd i Sverige med store drømmer, og der de unge ishockeygutta er de siste heltene. Desto verre når en av dem ikke tar et nei for et nei på en ungdoms-fest

Forfatteren av En mann ved navn Ove


Fredrik Backman har hatt verdenssuksess med En mann ved navn Ove. Ikke alle de som elsker den boken her i landet har fått med seg Backmans siste mesterverk; Bjørnstad. Den har fått strålende kritikk der den er kommet ut og kanskje særlig i USA. Denne uka kom den i pocketutgave.

Bjørnstad er en slags «Fucking Åmål»-bygd der det ikke lenger skjer stort

Hvis du kommer til Bjørnstad, har du kjørt for langt


Bjørnstad er et liten bygd med store drømmer. Det er en slags «Fucking Åmål»-bygd der det ikke lenger skjer stort. Backman beskriver Bjørnstad slik: «hvis du kommer til Bjørnstad, har du kjørt for langt». Men for oss lesere er det all mulig grunn til å gjøre et opphold her.

Et nei er et nei


Bjørnstad er IKKE en bok om ishockey. Den handler om unge jenters udødelige vennskap, og om unge gutter som spiller hockey med en hel bygds forventninger hvilende på sine skuldre. Men det handler også om en festvoldtekt. Beskrivelsen av den og ikke minst hvordan omgivelsene reagerer kjennes som et knytteneveslag i magen. Her handler det ikke bare om selve voldtekten og konsekvensene av den, men vel så mye om hvor raskt et samfunn kan lære seg å lukke øynene og om de forferdelige tingene vi iblant er villige til å gjøre for å oppnå suksess.

Umiskjennelig «backmansk»


Fredrik Backman skriver med en intensitet og et engasjement som smitter over på leseren. Stilen er umiskjennelig «backmansk», men med en ny og mye mer alvorlig grunntone.

I en tid som domineres av #metoo-kampanjen, bør du lese Bjørnstad!