Barnepiken hundre år tidligere

I Barnepiken stiller Skeeter hushjelpen Aibileen følgende spørsmål: «Visste du da du var liten, og i oppveksten, at du skulle bli hushjelp når du ble stor?» «Ja, ma’am. Ja, det gjorde jeg», svarer Aibileen. «Og det visste du…fordi…?» «Mora mi var hushjelp. Bestemora mi var husslave», svarer Aibileen


Og det er nettopp Aibileens besteforeldregenerasjon det handler i Lois Leveens debutroman Frihetens vinder, med handling fra tiden før og under den amerikanske borgerkrigen. Romanen kommer ut på norsk i april, en måned før originalutgaven kommer ut i USA. Det var auksjon om de norske rettighetene til denne romanen for ganske nøyaktig et år siden, og det er stor stas å få lov til å være den heldige «vinner».

Mary Bowser og moren hennes er husslaver hos den velstående familien Van Lew i Richmond, Virginia. Datteren i huset, Bet, er for opphevelse av slaveriet og hun frigir Mary og sender den oppvakte jentungen på skole i en av de frie statene i nord. I Philadelphia blir Mary etter hvert del av en bevegelse som arbeider for å oppheve slaveriet, og hun blir engasjert i arbeidet med å hjelpe rømte slaver over til de frie statene.

Etter hvert som borgerkrigen kommer nærmere, trosser Mary loven som sier at ingen frigitte slaver får lov til å vende tilbake til Richmond. I mellomtiden har hun mistet moren sin, og farens helse er skrantende. Under dekke av å være slave, får Mary innpass i huset til konføderasjonens president, Jefferson Davis. At Mary helt siden hun var liten har hatt fotografisk hukommelse, er en egenskap som kommer godt med når hun nå starter sin karriere som spion. Sammen med Bet risikerer hun livet for å smugle ut avgjørende informasjon til unionistene. Og bare for å ha sagt det: Kjærligheten dukker også opp.

Både Mary Bowser og Elizabeth Van Lew er for øvrig historiske personer (les om dem på wikipedia ved å klikke på navnene deres).

Frihetens vinder er en sterk og uforglemmelig fortelling om en kvinne som var villig til å ofre sin egen frihet for å sette fri millioner av andre. Det amerikanske forlaget har laget en boktrailer for The Secrets of Mary Bowser, som er den engelske tittelen:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=WQJfNxkoIg0[/youtube]

Frihetens vinder har fått fin norsk språkdrakt takket være oversetter Monica Carlsen, mens det er Elisabeth Vold Bjone som skal ha æren for det flotte omslaget.