Avsløringer fra Kennedys sexliv

På grensen til evigheten 2

Hvordan var John Kennedy med sine elskerinner? Svaret på det og svaret på svært mange viktigere spørsmål finner du i Ken Follett storslåtte avslutning på sin århundre trilogi: På grensen til evigheten.

Ken Folletts På grensen til evigheten gikk rett inn på første plass på New York Times-bestselgerliste. Jeg var så heldig å treffe Ken Follett i London i april fordi jeg er ansvarlig for markedsføringen av den boken på norsk. Jeg må med skam melde at jeg ikke hadde lest de to første bindene i trilogien: Kjempenes fall og Vinter over verden før i år. De var lansert før min tid, og jeg levde i den villfarelsen at Ken Follett hadde skrevet sin beste bok med Nålen. Historiske romaner var kanskje heller ikke noe for meg? Tykkelsen på bøkene var også skremmende for lesere som meg (hver er på ca. 900 sider), men så begynte jeg lesningen og maken til lese-eventyr! Både vinter- og påskeferien var dominert av ren leseglede. Ken Follett mesterskap ligger i at den historiske bakgrunnen er brilliant undersøkt og fremstilt, plottet handlingsmettet og personene rike på følelser og nyanser.

Derfor var jeg rimelig gira da jeg skulle møte Ken Follett ansikt til ansikt i London når han nå hadde skrevet om vår tid og vår oppvekst. Jeg forventet meg en litt arrogant og trett superstjerne, men møtte en glødende opptatt forfatter som vil gi alt av seg selv for å nå ut til sine lesere. Ken Follett fortalte mye om det enorme research-arbeidet som ligger til grunn for bøkene. Denne gangen hadde dette arbeidet vært mye mer livfullt og givende enn tidligere. For til forskjell fra de to tidligere bøkene der svært mange av primærkildene var døde, hadde han under researchen denne gangen snakket med svært mange av de levende personene som levde tett inn på de mest berømte historiske skikkelsene. Han understreket for eksempel at når han skrev om Kennedys seksuelle eskapader, så hadde han selvsagt snakket med flere av dem Kennedy var til sengs med. Jeg kan (dessverre) ikke skryte så mye av de konkrete avsløringene i boken (så mye for den overskriften). Det kommer i alle fall fram at han tok godt for seg blant de kvinnelige ansatte i det hvite hus, mens Jackie var bortreist, og at det ofte gikk litt fort for den stressete presidenten i selve seksualakten. Om ikke sex-avsløringene er så spennende, så er det et hav av andre detaljer som du vil nyte. For her kommer du helt tett inn på livet på John og Robert Kennedy, Martin Luther King jr, Mikael Gorbatsjov og svært mange andre av forrige århundrets historiske ikoner.

Ken Follett og jeg
Redaksjonssjef Mariann Fugelsø Nilssen, Ken og jeg.

Gjennom hele trilogien følger vi skjebnene til fem familier, en amerikansk, en russisk, en tysk, en engelsk og en walisisk, mens de gjennomlever det 20. århundre. Det er ikke noe problem å lese denne boken uavhengig av de andre, for det er stadig nye generasjoner vi følger. Denne gangen har vi kommet til en av de mest avgjørende epoker i historien. Den enorme politiske, sosiale og økonomiske omveltingene fra 1960-tallet og opp gjennom 80-tallet- med kampen om sivile rettigheter, politiske mord, massive politiske mønstringer, hippi-tid, Vietnam-krig, Berlin-mur, Kubanske missiler, Watergate, revolusjon – og rock’n roll.

Ken Follett skriver like underholdende og spennende som Dickens og Dumas. Samtidig sitter du igjen med at du har lært mye og at du til og meg føler at du er blitt kjent med mange av vår tids mest kjente personligheter. Det mest skremmende for meg er hvordan historien gjentar seg. Både i første og andre bok er for eksempel uroen på Balkan og i Ukraina utløsende for mye av det som førte til verdenskrigene.

Ken Folletts På grensen til evigheten er skrevet med en mesters hånd. Han bringer oss inn i en verden vi trodde vi kjente, men som nå aldri vil bli den samme igjen.