Kritikernes valg av de beste romanene i 2018

RomanerRomanerKritikernes valg av de beste romanene i 2018
Estimert lesetid 5min

Nå er det på tide å kjøpe de beste harde pakkene: bøkene. Derfor har avisene den siste uka kommet med en rekke tips på hva de mener er årets beste bøker. Her har vi samlet tips til fem av årets beste romaner:

Lars Saabye Christensen Byens spor – Maj
Kjøpt Byens spor – Maj på Cappelendamm.no

Fabelaktig bra


Sindre Hovdenakk i VG har valgt seg to av de bøkene han ga terningkast 6 i år som årets beste romaner. Det er Lars Saabye Christensens Byens spor. Maj og Gard Sveens Bjørnen.

Hovdenakk mener at Byens spor. Maj er «fabelaktig bra» og i kåringen av årets beste bøker skriver han:

«Den 40 år gamle enkefruen Maj Kristoffersen har en sentral rolle i det andre bindet av Saabye Christensens unike etterkrigstrilogi fra Fagerborg og Majorstuen. Men vi møter også en rekke andre fargerike personligheter i dette overflødighetshornet av en roman, der forfatteren strør om seg med litterære gullkorn og lekne assosiasjoner. Byens spor er også en inderlig kjærlighets-erklæring til Oslos gater, strøk og stemninger.»

Sveen sammenliknes med John John le Carré og Ken Follett


I sin sekser-anmeldelse i VG av Gard Sveens Bjørnen på forsommeren mente Sindre Hovdenakk at Sveen var fullt på høyde med de internasjonale mesterne i spionsjangeren: «Gard Sveen har skrevet en høk over høk-historie som ikke ville gjort skam på sjangerens gamle mestre John le Carré eller Ken Follett».

Gard Sveen Bjørnen
Kjøp Bjørnen på Cappelendamm.no.

I kåringen som beste krimroman skriver Hovdenakk:

«Treholt-saken, men all dens storpolitiske dramatikk og tidstypiske persongalleri, ruver i bakgrunnen i denne flotte krimromanen. «Bjørnen» er en fortelling om Norges nærmeste fortid, en skikkelig høk-over-høk krim der svik, uvennskap og skiftende allianser legger føringer for menneskeskjebner mange tiår inn i fremtiden. Sveen skriver isnende presist, det er som leseren føler kulden og paranoiaen fra den kalde krigens dager på kroppen.»

Menneskets ubehjelpelighet og grunnleggende fremmedhet


Årets roman fra Erlend Loe, Dyrene i Afrika, har fått mye oppmerksomhet fordi den handler om en gjeng som tar miljøvernaksjoner til et helt nytt og absurd nivå når de skal skjende «de fem store dyrene» for å skape økt bevissthet i verden.

Erlend Loe Dyrene i Afrika
Kjøp Dyrene i Afrika på Cappelendamm.no

I Dagens Næringsliv trekker Bjørn Gabrielsen nettopp frem Erlend Loes Dyrene i Afrika som en av årets beste romaner: «Mens Erlend Loe ofte presenteres som en «morsom» forfatter, skriver han i bunn og grunn tragedier. Dyrene i Afrika handler om en glad vennegjeng som drar til Afrika for å «skjende dyr» som en slags bisarr miljøvernsaksjon. Men det er en bok om menneskets for seg selv og verdenen.»

«Grønlandsk åpenbaring»


Kim Leines Rød mann/Sort mann er en roman helt utenom det vanlige slik hele forfatterskapet hans er. Leine ble født i Norge i 1961, men flyttet til Danmark som 17-åring, nå er han like deler norsk og dansk. I 2013 mottok han Nordisk Råds litteraturpris for Profetene i Evighetsfjorden. Han skriver sine bøker både på norsk og dansk samtidig.

Arne Hugo Stølan i VG har trukket fram Rød mann/Sort mann som en av årets beste romaner, og han kalte den en «Grønlandsk åpenbaring» og skrev: «Sjamanisme står mot protestantisme i denne dystre og virtuose romanen. Et foreløpig høydepunkt i dansk-norske Kim Leines på alle måter imponerende forfatterskap.»

Rød mann/Sort mann nominert til P2 lytternes romanpris


Kim Leines Rød mann/Sort mann er også en av de seks nominerte til P2 lytternes romanpris. Juryen har begrunnet dette med et sitat fra Marta Norheims anmeldelse i NRK:

Kim Leine
Kjøp Rød mann/Sort mann på Cappelendamm.no.

«Her er galskap, kåtskap og rotenskap, her er sjamanisme, gørr, og hundre måtar å døy på. Om han smørjer vel tjukt på kan nok diskuterast, men sikkert er det at hjå Leine er det mykje av alt, særleg i dei store romanane hans.»

«Strekker hånda ut etter drammeglasset»


I Dagbladet er ikke Ingvar Ambjørnsen i tvil når han skal trekke fram årets beste krimroman. Det er Niklas Natt och Dags 1793:

«Uten sammenlikning den beste kriminalromanen jeg har lest i 2018. Den er til alt overmål skrevet av en debutant. Stockholm 1793. Fattigdom. Stank og fyll. Et høyst ulikt par etterforsker en forbrytelse, så grotesk at man automatisk strekker hånda ut etter drammeglasset.

«En fulltreffer av en historisk roman»


Heller ikke Pål Gerhard Olsen i Aftenposten er i tvil om at 1793 er årets beste krimroman:

Niklas Natt och Dag
Kjøp 1793 på Cappelendamm.no.

«En storartet «Stockholm noir». Rett og slett en fulltreffer av en historisk roman som avdekker røttene til det moderne og motsetningsfylte Sverige. Rent umiddelbart fortoner romanen seg som et bekmørkt skjebnedrama om grotesk urett, armod og overgrep og nedarvet ondskap. Opptakten er funnet av lik så ille tilredt at det tenderer til det ubeskrivelige.»

«Genuin og grotesk krimdebut»


Adresseavisen var først ute med å kåre 1793 til årets beste krimroman på mandag. Stein Roll skrev: «Usedvanlig spennende og velskrevet roman som henter inspirasjon fra klassiske forfattere.»