Tidenes beste kriminalromaner

Hva er tidenes beste kriminalroman? Derom strides ekspertene, men her er en guide til sju av de krimromanene som ofte går igjen i slike kåringer.

Hvilke krimromaner er tidenes beste? De lærde strides, men her er Krimfestivalgeneral Gørvells toppliste.

Flere ganger har krimeksperter forsøkt å sette opp en liste over verdens beste krimbøker. Slike kåringer ypper gjerne til strid, for det er vanskelig å finne objektive kriterier. Denne listen er min personlige liste, og den har bevisst ikke innslag av helt nye titler og heller ikke bøker av norske forfattere. Fraværet av norske krimromaner er både for å unngå diskusjon med mang en god norsk krimforfatter, og fordi det kommer en slik offentlig liste til høsten. Rivertonklubben arrangerer nemlig en avstemning over tidenes beste norske krim nå i sommer.

Utvalget av krimromaner her er selvsagt subjektiv. Likevel var alle disse titlene på listen over tidenes beste krim som Bokklubben og Rivertonklubben fikk stemt frem i forbindelse med utgivelsen av Rivertonbiblioteket på 1990-tallet.

Romanen som måtte døpes om


Agatha Christie: Og dermed var det ingen (Ti små negerbarn). Oversatt av Liv Malling

Da romanen kom på norsk i 1947, het den Ti små negerbarn, men det er ikke lenger korrekt språkbruk, så den ble omdøpt ved den siste norske utgivelsen. Jeg er enig med Hans Olav Lahlum i at den nye tittelen er svært dårlig og direkte avslørende, men vi er vel begge enige om at Agatha Christie kan sies å være tidenes krimdronning. Dette er en roman som man aldri glemmer.

Ti mennesker som er samlet på en øde øy, blir myrdet en etter en.


«Ti små negerbarn» er tittelen på et barnerim som forteller om hvordan ti barn blir tatt av dage. Nøyaktig etter samme oppskrift mister hovedpersonene i denne boken livet. Ti mennesker som er samlet på en øde øy, blir myrdet en etter en. Ingen vet hvem som er morderen er eller hvor han skjuler seg. Har du ennå ikke lest den, så MÅ du lese den, den vil gi deg et nytt syn på Agatha Christie.

Spenningens mester


Ken Follett: Nålen. Oversatt av Einar Schøning

Millioner av lesere elsker Ken Folletts historiske romaner. Det kommer en ny allerede i september som heter Den evige ilden og handler om maktkampen mellom Dronning Elizabeth I og Dronning Maria Stuart. Jeg kan garantere at den også er spennende så det holder, for Follett har ikke glemt sine gamle kunster som en av spenningens aller største mestre.

Bare i Norge har Ken Follett solgt over 1,2 millioner bøker.


Bare i Norge har Ken Follett solgt over 1,2 millioner bøker. Kanskje ikke så rart – for han debuterte med Nålen i 1974, og svært mange har den på sin liste over tidenes beste krimromaner. Hitlers mesterspion er i begynnelsen av 1944 på full flukt mot Englands nordkyst. I lommen har han filmrullen som kan gi Føreren svaret på det aller mest brennende spørsmålet, nemlig tid og sted for de alliertes invasjon.

Alle detektivers far


Arthur Conan Doyle: Hunden fra Baskerville. Oversatt av Nils Nordberg

Hunden fra Baskerville er den beste Sherlock Holmes-romanen: En mørk skygge hviler over slekten Baskerville. Den blodige forbannelsen har form av en kjempestor, kullsort hund, og i dens spor følger voldsomme og tragiske dødsfall.

Skal du bare lese én Sherlock Holmes-roman, er det denne!


Sherlock Holmes får i oppgave å redde den siste ætlingen fra forbannelsens klør, en oppgave som fører ham og dr. Watson ut på de ville, tåkete heiene i Dartmoor og som setter detektivens evner på større prøver enn noen gang. Skal du bare lese én Sherlock Holmes-roman, er det denne!

Tøffere enn toget

Dashiel Hammet: Malterserfalken. Oversatt av Olav Angell

Selv om Samuel Spade i romanen ikke likner på Humphrey Bogart, er det vanskelig ikke å tenke på ham og filmen når man leser denne klassikeren.

Det er vanskelig å ikke se for seg Humphrey Bogart når man leser denne klassikeren


Vil du se en utrolig stilfull film i sommer, er Malteserfalken et opplagt valg. Som vanlig er romanen rikere. I likhet med Raymond Chandler er Dashiell Hammett et stort forbilde for mange av dagens forfattere som skriver i en knapp og tøff stil. Detektiven Samuel Spade får i oppdrag å oppspore en ung, forsvunnet kvinne, og blir virvlet inn i et komplott med mord og antikviteter i sentrum. Kult og godt!

Det lukkede roms mysterium

John Dicksen Carr: Den hule mannen. Oversatt av Bjørn Carling

John Dicksen Carr var en mester i å skape intriger med klassiske krimgåter med lukkete rom og umulige mord, og mange syns som jeg at Den hule mannen er hans aller beste bok: Etter at to mennesker er funnet drept, begynner folk å spekulere på om morderen er usynlig eller «hul».

Han har nemlig klart å forsvinne usett fra åstedet, rett foran vitners øyne, uten å etterlate seg spor i snøen.


Han har nemlig klart å forsvinne usett fra åstedet, rett foran vitners øyne, uten å etterlate seg spor i snøen. Inspektør Hadley nekter å godta de overnaturlige forklaringene. Men så kommer J. D. Carr’s detektivhelt, dr. Gideon Fell inn i bildet.

Attentatforsøk på president de Gaulle


Fredrik Forsyth: Sjakalen. Oversatt av Gerd Hoff

Omslag av Sjakalen av Frederick Forsyth
Sjakalen
Frederick Forsyth

Sjakalen er en fantastisk spennende historie som er filmatisert flere ganger. Den er basert på faktiske hendelser: 11. mars 1963 ble oberstløytnant Jean-Marie Bastien-Thiry henrettet. Det siste konvensjonelle mordforsøk på president de Gaulle hadde mislykkes. Det var da, våren 1963, at operasjonssjef Marc Rodin i OAS klekket ut en helt ny plan for å rydde de Gaulle av veien.

Det siste konvensjonelle mordforsøk på president de Gaulle hadde mislykkes.


Det eneste han trengte, var en profesjonell drapsmann. Mannen han valgte, var ingen nybegynner. Men ennå figurerte han ikke i noen etterretningstjenestes arkiver. Ennå fantes det ingen bevis mot ham. Bare rykter. Selv Marc Rodin kjenner ikke hans egentlige navn. For Mark Rodin og hans menn er han Sjakalen.

Staalesens favoritt


Raymond Chandler: Farvel, min elskede. Oversatt av Olav Angell

Omslag av Farvel, min elskede av Raymond Chandler
Farvel, min elskede
Raymond Chandler

Farvel, min elskede er en av Gunnar Staalesens favorittkrimromaner.  Moose Malloy er en trofast mann. Etter å ha sittet åtte år i fengsel elsker han fortsatt bare én: Lille Velma, som for lengst har sluttet å skrive. Da han slipper fri, er det ingen som kjenner Velma, bortsett fra en og annen som sier at hun er død.

Og snart er Moose på flukt, med politiet i hælene, fordi han kom til å knekke en nakke. Philip Marlowe finner liket. Men det er politiet som etterforsker saken. Marlowe er ikke interessert, ikke ennå. Like etter får han sin første knockout – og finner like etter restene av en mann. Og siden glemmer han nesten Moose og Velma. Til Moose knekker nok en nakke med de svære hendene sine.