Nøkkelen til Palme-mordet

Stieg Larsson etterforsket en av de mest sensasjonelle mordgåtene i moderne tid. I Stieg Larssons arv gir journalist Jan Stocklassa oss tilgang til Larssons hemmelige livsprosjekt.

Stieg Larssons arv er den ukjente historien om Stieg Larssons jakt på Palme-morderen. Den beskriver hvordan en av verdens mest berømte krimforfattere jobbet for å løse saken som politiet mislyktes med. Det store spørsmålet blir: Hva ville Stieg Larsson funnet ut om han hadde vært i live?

TRUE CRIME SPENNENDE SOM EN STIEG LARSSON-ROMAN

Boken er blitt en pulserende true crime-skildring for dokumentarelskeren like mye som for elskeren av Stieg Larssons krim. Jan Stocklassas fortsettelse på Stieg Larssons påbegynte Palme-utredning er like vanskelig å legge fra seg som Larssons romaner om Lisbeth Salander.

HEMMELIG ARKIV

Ti år etter Millenium-forfatteren Stieg Larssons død ble hans arkiv åpnet for første gang. Arkivet var glemt av alle helt til 2014. Da fikk journalisten Jan Stocklassa eksklusiv tilgang til det. Fordelt i tyve esker fant han Larssons kartlegging av 1980-tallets høyre-ekstreme miljøer i Sverige, men også hans til da hemmelige livsprosjekt: etterforskningen av drapet på Olof Palme.

NYE INDISIER

Arkivet viste forfatterens teori om hvordan drapet ble gjennomført –

En teori bestående av personer som kunne vært karakterer i en av hans thrillere. Med Stieg Larssons egne tekster fant Jan Stocklassa nye indisier som forsterker en hovedteori og peker ut mulige mistenkte som politiet tidligere har forkastet.

JEG VET HVEM SOM DREPTE OLOF PALME

Boken inneholder aldri tidligere publisert materiale, Stieg Larssons egne notater og helt nye intervjuer med personer som Larsson ønsket å undersøke. Hva hadde han funnet ut om han hadde levd og hatt tid til å fortsette sin etterforsking med ressursene som 80 millioner solgte bøker ville gitt ham. Jan Stocklassa gir oss svaret og hevder: «Jeg vet hvem som drepte Olof Palme».

LES OGSÅ: Intervju med Jan Stocklassa i Klassekampen

FORTSATT ETTERFORSKNING

Stieg Larssons arv har naturligvis fått stor oppmerksomhet i Sverige, og det har ført til at politiet har gjort nye avhør av vitner og mulige medvirkende. Den har også fått mye omtale i norske medier. Jan Stocklassa vil fortelle om boken og Stieg Larssons livsprosjekt på Krimfestivalen.