Boktips til vinterferien

KrimbøkerUkategorisertBoktips til vinterferien

Vinterferien er ikke bare til skigåing. Vi gir deg fem anbefalinger til gode bøker du kan kose deg med etter (eller i stedet for) en dag i løypene.

Estimert lesetid 5min
Foto av en som leser bok ute i snøen
Thrillere, true crime, kritikerroste romaner og noveller, hjertevarm feelgood eller historier fra virkeligheten. Våre lesetips dekker det meste. (Foto: Unsplash)

Krimelskeren


Ingen vinterferie uten en god krim? Her er to tips til bøker som vil holde deg våken hele natta gjennom.

Jeg er nummer 13 av Øistein Borge

Dette er kritikkerroste og prisnominerte Øistein Borges beste bok til nå: Historien om hvordan en liten tsjekkoslovakisk gutt blir til en iskald leiemorder, er dypt fascinerende lesning.

I hans mørke sinn er drap en kunst. Nå skal han signere sitt mesterverk

I september 2017 blir en norsk utvekslingsstudent funnet drept i en park utenfor Amsterdam, tatt av dage med en boltpistol. Kriminaletterforsker Bogart Bull sendes sørover med første fly. I den nederlandske hovedstaden befinner det seg en mann ved navn Rezník og han betrakter seg selv som en grensesprengende kunstner.

Og Rezník har så vidt begynt. Et nytt drap finner sted, denne gangen med et våpen som forbløffer politiet …

Åpen sjø av Arne Dahl

Åpen sjø kastes leseren ut i et mørkt og bunnløst dyp. Sam og Molly involveres igjen i en komplisert og farlig sak, kidnapping, dobbeltspill og hemmeligheter med forgreininger til fortiden. Det psykologiske spillet mellom de to hovedpersonene er fortettet og uforutsigbart. Hvem kan de stole på, og kan de stole på hverandre? Det er få som evner å skrive krim med slik finesse og driv som Arne Dahl. I kjent stil er det lag på lag av konflikter og kompleks intrige som vanskelig lar seg gjenfortelle.

Sam Berger er mistenkt for et drap han ikke har begått, og Molly Blom ligger i koma. Berger flykter ut i skjærgården, der han venter på ordre fra Säpos øverste sjef. Men det er umulig å vite hvem han kan stole på, og hvem som har skjulte agendaer …

Til true crime-elskeren

Stieg Larssons arv: Nøkkelen til Palme-mordet av Jan Stocklassa

Dette er en true crime om en av de mest sensasjonelle mordgåtene i moderne tid, etterforsket av en av vår tids mest berømte forfatter, Stieg Larsson.

Ti år etter forfatteren Stieg Larssons død, ble hans arkiv åpnet for første gang. Arkivet var glemt av alle helt til 2014 da journalisten Jan Stocklassa fikk eksklusiv tilgang. Fordelt i tyve esker lå Larssons hemmelige livsprosjekt: etterforskningen av drapet på Olof Palme.

Dette er den ukjente historien om hvordan en av verdens mest berømte krimforfattere jobbet for å løse saken som politiet mislyktes med. Det store spørsmålet blir: Hva ville Stieg Larsson funnet ut om han hadde vært i live?

For deg som elsker den gode leseopplevelsen

Ingen ferie uten en bok som berører? Her er to sikre vinnere som vil få deg til å både gråte og le.

Har du lest ut Lucinda Riley?
Bortenfor stjernene av Lori Nelson Spielman

Først kom En liste for livet, deretter Tilgi meg, og nå er endelig Bortenfor stjernene her. Historiene til Lori Nelson Spielman fanger opp følelser og utfordringer som er felles for de fleste av oss, og ikler dem en vakker og klok fortelling som får oss til å forstå både oss selv og verden rundt oss bedre.

I hennes siste bok møter vi Erika, som har alt: en lysende karriere som eiendomsmegler og to vakre døtre. Livet leker helt til datteren Kristen omkommer i en togulykke. Erika sliter med skyldfølelse, for det var meningen at hun skulle kjøre begge døtrene til college den dagen. I stedet prioriterte hun en viktig kunde.

Så får Erika en mystisk e-post: «Finn den biten som mangler». Setningen er hentet fra en sitatbok hun i sin tid laget til hver av døtrene og som inneholder kloke ord fra hennes egen mor og bestemor. Kan det være at beskjeden kommer fra Kristen, og at hun likevel overlevde togulykken?

Skulle du ønske du heller var i Frankrike?
Den lille bistroen i Bretagne av Nina George

Vil du heller trekke bena godt oppunder deg i sofaen og drømme deg bort til kontinentet, må denne med i bagasjen.

Marianne er godt voksen og vil ut av sitt kjærlighetsløse ekteskap. På en tur til Paris kaster hun seg i Seinen, men blir berget av en forbipasserende. Mens hun er på sykehuset og forsøker å komme til hektene, får hun se et maleri av en idyllisk havneby. Dette blir inspirasjonen som gjør at hun bestemmer seg for å legge ut på et siste eventyr.

Vel fremme i Bretagne blir hun venn med et knippe fargerike personer som møtes på en bistro ved vannkanten. Omgitt av deilig mat, musikk og latter, oppdager Marianne en ny side ved seg selv; lidenskapelig, bekymringsløs og sterk – helt til fortiden innhenter henne.