Ti strålende, nye bøker du bør lese i vinterferien

RomanerRomanerTi strålende, nye bøker du bør lese i vinterferien

Vinterferien byr for de fleste av oss på i all fall litt roligere tempo. Her er ti tips til bøker du bør ta med deg enten på ferie eller i sofakroken hjemme.

Estimert lesetid 13min
Bøker til vinterferien
Enten du vil lese thriller, true crime, kritikerrost roman, noveller, feelgood eller historier fra virkeligheten i vinterferien har vi boktips til deg.

Med vinterferien like rundt hjørnet er det på tide å tenke på hvilken verden du vil forsvinne inn i når roen senker seg. Her er ti av vinterens nye godbiter på bokfronten.

Vinterens norske krimsensasjon

Grethe Bøe: Mayday

Med den arktiske thrilleren Mayday har Grethe Bøe i vinter brakdebutert som forfatter. Etter anmelderjubel gikk hun rett inn på bestselgerlista, og boka har også vekket internasjonal oppsikt. Den ble solgt for rekordsummer til Tyskland, Italia, Estland og Sverige allerede før utgivelse.

Dagbladets Cathrine Krøger trillet en femmer og skrev under tittelen «Norsk krimsensasjon: Bravo!» bl.a. at «Grethe Bøe brakdebuterer med en skremmende realistisk thriller, der Finnmark står i fare for å bli et nytt Krim.».

Tor Hammerø i Nettavisen gav også en femmer, og mente at Mayday var «den beste krimdebuten jeg har lest – noensinne». VGs Elin Brend Bjørhei karakteriserte boka som en «forfriskende debut», og Ole Jacob Hoel i Adresseavisen skrev: «Særdeles frisk debutant […] Anslaget og potensialet er i internasjonalt toppnivå.».

Mayday er en uhyggelig aktuell, arktisk thriller og en slags blanding av Homeland og Jon Michelets Orions belte. NATO-pilotene Ylva Nordahl og John Evans har en tilsynelatende umulig oppgave. Etter å ha havnet i et sammenstøt med et russisk jagerfly og blitt skutt ned må de krysse Sibirs iskalde tundra til fots – med fienden i hælene – for å komme seg til Norge og forhindre den ultimate storpolitiske katastrofen.

Før hun ble forfatter har Grethe Bøe i mange år skrevet og regissert internasjonalt prisvinnende spillefilmer og TV-serier fra nordområdene. Hun har bl.a. regissert Operasjon Arktis og Jørn Lier Horsts barne-krim-filmer.

Kjøp Mayday som e-bok her

Se Juliane Snekkestad som Ylva i «Mayday»-traileren.

– En knyttneve av en roman

Douglas Stuart: Shuggie Bain

Fjorårets vinner av den prestisjetunge Bookerprisen har nå utkommet på norsk, og det til stor begeistring. Blant annet har både VG og Dagbladet trillet terningkast seks.

Handlingen i denne bejublede oppvekstromanen utspiller seg i Glasgows arbeiderklassestrøk på 80-tallet. I skyggen av en teknologisk revolusjon og økende arbeidsledighet ser mange drømmene sine forvitre. Midt i alt dette står Agnes Bain. Som forelder ønsker hun det aller beste for seg og barna sine, og visst har hun store forventninger til livet. Men så blir hun forlatt av barnas far. Mens Agnes døyver smerten med et stadig økende alkoholmisbruk, forlater barna henne, en etter en. Den som holder ut til sist, er lille Shuggie Bain – gutten som ikke finner seg til rette, og som elsker sin mor over alt.

Med et språk fullt av driv og med en varme for karakterene speiler forfatter Douglas Stuarts i Shuggie Bain en periode i britisk historie med enorm politisk og samfunnsmessig omveltning. Midt i dette står en familie på vei mot avgrunnen. Det som binder dem sammen, er en intens, gjensidig kjærlighet og en drøm om at noe bedre skal komme.

Kjøp Shuggie Bain som e-bok her

– En av årets mest spennende thrillere. Garantert

Romy Hausmann: Elskede barn

I fjor var det Den tause pasienten som startet krimåret med et sensasjonelt smell. I år var det Elskede barn av den tyske debutanten Romy Hausmann. Boka er en av tidenes største suksesser i Tyskland, med et salg på over 250 000 eksemplarer og med 45 uker på bestselgerlisten. Den kommer til å påvirke, overraske og fengsle deg. Hvis du tror at tysk krim er gørr, tro om igjen.

Begeistringen hos de norske anmelderne lot ikke vente på seg. VGs anmelder Elin Brend Bjørhei trillet en femmer og skrev: «Skildringene av Hannah er mesterlig gjort, og hjerteskjærende og nifse.». Tarald Aano i Stavanger Aftenblad var like imponert: «Her er en av årets mest spennende thrillere. Garantert.»

Endelig en krimbestselger som innfrir forventningene!

Cathrine Krøger, Dagbladet

Også Dagbladet og Adresseavisen har fulgt på med terningkast 5. Cathrine Krøger i førstnevnte skriver under overskriften «Uhyggelig god» at Elskede barn er en «creepy og forbløffende gode debut […] ingenting er som vi tror i denne boka.». Og Adressas Ole Jacob Hoel skriver at «Plutselig var jeg hektet, og det holdt seg frem til mål. […] Det som skiller en virkelig god bok fra den store hopen spenningsromaner, er nettopp det at den skiller seg fra alle andre.»

I boka blir en kvinne lagt inn på sykehuset etter en påkjørsel. Den skadede kvinnen passer beskrivelsen til Lena Beck, som forsvant 14 år tidligere. Moren og faren får beskjed om at datteren, nå 37 år gammel, trolig er funnet, og drar til sykehuset. Men det er ikke datteren. Likevel hevder kvinnen på sykehuset at hun heter Lena. Idet de knuste foreldrene skal dra, kommer en sykepleier med et barn. Da bryter foreldrene sammen, for det er som å se deres datter da hun var barn. Jentungen hevder at kvinnen på sykehuset er moren hennes, og hun forteller at hun har en far og en lillebror. Et sted. Et ukjent sted.

Kjøp Elskede barn som e-bok her

Romy Hausmann hilser til norske lesere og forteller om sin debut «Elskede barn».

True crime i toppklassen

Patrick Radden Keefe: Si ingenting

Si ingenting, den prisbelønte amerikanske journalisten Patrick Radden Keefes true-crime fra Nord-Irland, er rett og slett en av tiårets beste sakprosa-bøker. Boka har figurert på topplistene over de beste sakprosabøkene til så godt som alle de store engelskspråklige avisene. Og her hjemme får den toppkarakter av både VG og Adresseavisen.

«Journalist Patrick Radden Keefe har skrevet et kinderegg av en bok, bestående av true crime, sakprosa og psykologisk innsikt i ett», skriver VG i sin anmeldelse. Og Ellen Sofie Lauritzen i Dagens Næringsliv skriver at «Dette er fortellende sakprosa av fremste merke: oppslukende og informativ, i grenseland mellom politisk historie og undersøkende journalistikk, spennende som en thriller.».

I desember 1972 ble tibarnsmoren Jean McConville bortført fra hjemmet sitt i Belfast for aldri mer å bli sett i live. Forsvinningen hennes hjemsøker barna, gjerningsmennene og et helt samfunn i Nord-Irland i flere tiår.

IRA og de britiske myndighetene utkjempet i over 30 år en borgerkrig i Nord-Irland. Si ingenting vever historiene til Jean McConville og hennes familie sammen med livet til Dolours Price. Price var den første kvinnen som ble med i IRA som soldat, og som bombet puben Old Bailey mens hun knapt var ute av tenårene. Gerry Adams, som bidro til å få slutt på kampene, men benektet sin egen IRA-fortid, har også en fremtredende rolle i boken.

Ved å beskrive konflikten og vanlige menneskers mange tragedier, undersøker Si ingenting hvor langt folk er villige til å følge sin politiske overbevisning, og hvordan bygge opp igjen et samfunn i kjølvannet av en lang og blodig konflikt.

Kjøp Si ingenting som e-bok her

Varm og bejublet samtidssatire

Lars Saabye Christensen: En tilfeldig nordmann

Han gjør det igjen! Lars Saabye Christensen er ute med sin første roman etter suksessen med Byens spor-trilogien, og det til stor jubel, både hos anmeldere og lesere.

En tilfeldig nordmann er en satire over vår samtid og en overskuddsroman med den umiskjennelige brodden og varmen vi kjenner så godt fra Saabye Christensens hånd. Boka kom akkurat ut, og har allerede innkassert terningkast seks i Nettavisen og femmer på terningen fra VG, Dagbladet og Bok365, i tillegg til ros fra flere andre medier.

VG mener at boka er «full av språklig energi, fiffige formuleringer og passe skeive individer, akkurat som vi forventer fra denne forfatteren. […] Les denne boken!». Dagbladet synes Saabye Christensen er «Morsommere enn noen gang» og at boka som samtidsroman er «både absurd, smart, morsom, provoserende og elegant skrevet.». Dagsavisen skriver under overskriften «Saabye syder»: «Krenkefest og koronafrykt. Stort mer samtids enn Saabyes engasjerte og energiske nye roman, kan litteraturen knapt bli.», og NRK påpeker at: «Lars Saabye Christensen svingar sirkussvepa over samtida.».

Gordon Mo i En tilfeldig nordmann jobber i Landbruksdepartementet og er en grå byråkrat. En dag han blir beæret med kake på jobben, er trykket imidlertid for stort i Gordon Mo. For å gjøre en lang historie kort, neste dag jobber han ikke lenger i departementet. Men i motsetning til de fleste 60 år gamle byråkrater som mister jobben, er ikke Gordon Mo overflødig. Noen trenger en mann som koker over.

Kjøp En tilfeldig nordmann som e-bok her

– Sin generasjons mest talentfulle forfatter

Ben Lerner: Topeka-skolen

Da Topeka-skolen utkom i amerikanske Ben Lerners hjemland, beskrev The New York Times den som intet mindre enn «Den beste boka så langt av sin generasjons mest talentfulle forfatter.».

Bern Lerner er den kritikerroste poeten som ble den hyllede romanforfatteren. Med sin tredje roman om sitt alter ego Adam Gordon kombinerer han selvbiografiske elementer med ren fiksjon på sin egen helt unike måte.

Topeka-skolen er en historie om en familie, men det er også en slående forhistorie til samtiden: den offentlige samtalens kollaps og hvordan endringen av selvforståelsen til hvite unge menn i USA har lagt grunnen for den sterke splittelsen vi ser i dagens amerikanske samfunn.

Også her i Norge har kritikerne kastet seg på i hyllesten av Lerner. Stavanger Aftenblads Sigmund Jensen gir en 6’er på terningen og skriver bl.a. «Storartet om språkbruk, sinte hvite menn og den offentlige samtalens sammenbrudd. […] en vidtfavnende og dyptloddende, velskrevet, intelligent og ambisiøs roman». Han kaller samtidig boka «en samtidsdiagnose som er mer presis enn de fleste akademiske avhandlinger og journalistiske kommentarer».

Aftenpostens Ingunn Økland mener at Topeka-skolen er «et grøssende godt apropos til stormingen av Kongressen», mens Dagsavisens Gerd Elin Stava Sandve skriver at «I Topeka-skolen er Ben Lerner på sitt mest interessante, og beste. Det sier ikke så lite, for en forfatter som i USA regnes som en av de mest solide i sin generasjon. […] Topeka-skolen leter eksplisitt og implisitt etter strømninger på nittitallet som kan forklare trumpismen tjue år senere.».

I Topeka-skolen er det 1997 og Adam Gordon går siste året på Topeka videregående skole. Hans mor er en kjent feminist og hans far ekspert på å få «fortapte gutter» til å åpne seg. Begge jobber på en anerkjent psykiatrisk klinikk. Adam har rykte på seg for å være skolens beste i å debattere og er en av de kule folka. Han er også – med katastrofale følger – med på å trekke inn i vennegjengen den sky Darren Eberheart, som uten at Adam vet det, er en av farens pasienter.

Kjøp Topeka-skolen som e-bok her

Mesterlige noveller

Haruki Murakami: Første person entall

De åtte mesterlige novellene i denne nye novellesamlingen fra Haruki Murakami fortelles alle i jeg-person av en klassisk Murakami-forteller. Historiene spenner fra nostalgiske ungdomsminner til meditasjoner over musikk og en brennende forkjærlighet for baseball.

Til sammen utfordrer fortellingene i Første person entall grenseoppgangen mellom menneskesinnet og den ytre verden. Noen ganger trer fortelleren, som kan tenkes å være Murakami selv, frem. Er dette en memoarbok eller ren fiksjon? Det får bli opp til leseren å avgjøre.

Lucinda Rileys favorittforfatter

Tracy Rees: Timeglasset

Går du og venter på neste Lucinda Riley-roman, eller vil du bare ha en ordentlig varm fortelling om å finne kjærligheten? Da er Tracy ReesTimeglasset for deg.

Rees er virkelig i ferd med å gjøre innmarsj i leseglade nordmenns hjerter. Hun har allerede solgt over 100 000 bøker her til lands. To av pockettitlene, Huset på Silvermoor og Et nytt liv for Florence Grace, ligger for øyeblikket på bestselgerlista.

Lucinda Riley har uttalt at Tracy Rees er hennes favorittforfatter, og om nye Timeglasset at den er en «stemningsfull og elegant historie, fylt med de historiske detaljene som er blitt Tracy Rees’ varemerke”.

Som Riley skriver Rees romaner med en innbydende atmosfære hvor hun fletter inn historie, dramatikk og en god dose kjærlighet. Handlingen i Timeglasset er lagt til Wales og fortellingen starter i 1950. Tenåringen Chloe besøker badebyen Tenby fast hver sommer. Der bor hun hos slektninger og nyter livet på stranda, helt til hun møter en mann hun forelsker seg i. På deres første stevnemøte skjer det noe som skal komme til å forfølge henne resten av livet.

Så tas vi til 2014 og følger Nora, som lever et liv som alltid har gått på skinner før idyllen plutselig slår sprekker. For å komme til hektene reiser hun til Tenby. Snart får hun tankene bort fra seg selv og over på noe annet – noe mystisk som skjedde i denne byen for mange år siden.

Kjøp Timeglasset som e-bok her

Eventyrlig om forsoning og kjærlighet

Tor Åge Bringsværd: Kintsugi

Fra Wikipedia: «Kintsugi, også kjent som kintsukuroi, er den japanske kunsten å reparere ødelagt keramikk ved å reparere bruddområdene med lakk støvet eller blandet med pulverisert gull, sølv eller platina.»

Noe vakkert er knust, men du håper å lappe det slik at det kan bli enda vakrere enn før det gikk i knas. Slik er det også i romanen Kintsugi. Gjennom en rekke fortellinger lærer vi om en mulig forsoning mellom nybyggere og urfolk.

Kintsugi er et nytt hovedverk i Tor Åge Bringsværds rike forfatterskap. Klassekampen skriver i sin anmeldelse: «Språket vårt gjør oss til mennesker, men det gjør oss også i stand til å skape umennesker. Bringsværd har et godt grep om paradoksene. Kintsugi er en ambisiøs og formmessig kompleks roman, som sparker i gang det moralske apparatet.».

Kjærligheten overlever alt, sies det – religion, hudfarge, rase. Men kan vi elske skapninger som tilhører en helt annen art? Kan vesener med hale være noe annet enn dyr?

Kjøp Kintsugi som e-bok her

En glemt norsk romskjebne

Maria Rosvoll: Zolo Karoli. En europeisk historie

To dager før frigjøringen av Auschwitz, ble Zolo Karoli drept. Zolo Karoli. En europeisk historie er beretningen om en norsk romskjebne før den annen verdenskrig, slik den er avtegnet i dokumenter og politirapporter. En familie som jages fra land til land i et Europa som ikke vil vedkjenne seg dem, inntil reisen ender i gasskamrene.

Zolo Karoli, som tilhørte en av de norske rom-familiene i mellomkrigstiden, har levd blant oss. Han har reist på kryss og tvers gjennom et Europa i langsom oppløsning sammen med familie, venner og mennesker han elsket, over grensestasjoner som for hver passering ble mer skeptiske til Zolo og hans folk.

Hvordan kan man skrive en biografi over et menneske som brutale politiske hendelser, diskriminering og kollektiv glemsel har visket ut av historien? Hvordan vekke til live et dramatisk liv der bare spredte avtrykk står igjen – tilfeldige nedslag i politirapporter, offentlige dokumenter reisepapirer og avisinnlegg?

Maria Rosvoll har fulgt det halvt utviskede sporet etter Zolo Karoli i offentlige papirer. Fra et forholdsvis uskyldig Norge rundt århundreskiftet, langs kronglete ruter over et fiendtligsinnet kontinent – til det ender i en kremeringsovn i Auschwitz. Det er – og må være – et portrett satt sammen av få og spredte biter. Slik hele historien om romfolket er full av fortielse. I korte og fargerike glimt trer familien frem, og forfatteren levendegjør øyeblikk og mennesker – før de igjen forsvinner i historiens halvlys.

«Dette er ikke bare en bok om Zolo Karoli, men også en bok om hva hans blotte eksistens gjorde med oss», skriver Maria Rosvoll.