– Med så mange skjæringspunkter blir det så klart også konflikter

Klassisk krimUkategorisert– Med så mange skjæringspunkter blir det så klart også konflikter

På Sandhamn utenfor Stockholm møtes alle slags type folk. Det gir forfatter Viveca Sten mye å skrive om, og resultatet har blitt en skikkelig sidevender!

Estimert lesetid 4min

Gratulerer med en fantastisk spennende roman – denne fikk virkelig pulsen opp på høygir!

– Herlig å høre! Det var veldig morsomt og spennende å skrive I sannhetens navn og den ble jo kåret til en av årets beste krimbøker da den kom ut i Sverige, så det var veldig gøy.

Det er hva vi kaller en skikkelig pageturner – med høyt tempo, og man MÅ bare bla videre for å se hvordan det går. Hva er du mest fornøyd med ved denne romanen selv?

– Akkurat det – at den ble så spennende. Jeg ville skrive en krim med mange parallelle spor som er uoppklarte. Min tanke var at hver gang en parallellhistorie kulminerte dramaturgisk, så skulle den neste bygge spenningen enda mer opp. Litt som bølgene som ruller inn mot stranden: hver gang en bølge bryter så kommer neste opp til den bryter. Og så neste og neste.

Vivecas familie har feriert på den flotte sommerøya Sandhamn i over 100 år. Her møtes folk med all slags bakgrunn. Foto: Shutterstock.com

Felles for dine romaner er at du har lagt handlingen til og rundt øya Sandhamn utenfor Stockholm. Kan du forsøke å fortelle litt om ditt forhold til øya, og beskrive hva som er så spesielt med den?

– Jeg har vært i Sandhamn siden jeg var en liten baby, og familien min har feriert der i 100 år. Jeg elsker skjønnheten i skjærgården, men også kontrastene. At det finnes både gamle familier og nyrike sommergjester, turister og andre gjester der. Med så mange skjæringspunkter blir det så klart også konflikter, og det er jo perfekt for en forfatter.

Jeg har vært i Sandhamn siden jeg var en liten baby, og familien min har feriert der i 100 år.

Før du ble forfatter jobbet du som jurist. Hvordan gikk det til  at du skiftet yrke, og ble forfatter?

– Jeg skrev de første romanene mens jeg fortsatt jobbet som sjefsjurist i Postnord, den dansk-svenske posten. Men i 2011 bestemte jeg meg å forlate juristyrket og satse på en forfatterkarriere. Og jeg har ikke angret et sekund.

I sannhetens navn handler om Benjamin, som skal på sin første leirskole. Uten å røpe for mye, så er det noen som holder øye med ham og de andre barna der ute. Og en dag står sengen hans tom. Hva var det som ga deg ideen til å skrive akkurat denne historien?

– Sommeren 2014 var jeg på Løkholmen med finske gjester og viste dem rundt på øya. Da vi gikk forbi seilskolen var det tomt, alle barn og ledere var ute og seilet. Men alle dørene var åpne, og det var lett å se inn i huset. Det slo meg hvor enkelt det kunne vært å kidnappe et barn, ingenting var låst, til og med på natten … Da kom ideen om I sannhetens navn.

Det slo meg hvor enkelt det kunne vært å kidnappe et barn

I romanene blir vi også med i retten – på hvilken måte kunne du nyttiggjøre deg av jurist-bakgrunnen din under dette arbeidet?

«I denne boken er Viveca Sten bedre enn noen gang: hun briljerer med ulike muligheter, vendinger og vrier, slik at leseren hjelpeløst blir borte i alle slags ledetråder, og hun leverer overraskelser til siste side», skriver Dagens Nyheter.

– Jeg har jo jobbet som jurist i mange år, og er naturligvis vant med rettssaker. Men jeg har aldri jobbet som advokat i retten, så her fikk jeg hjelp av gamle klassekamerater og også forfatterkollegaer. Blant annet fikk jeg hjelp av Jens Lapidus som ga meg verdifulle tips om hvordan en forsvarsadvokat tenker.

Når du ikke skriver, hva leser du selv?

– Jeg leser alt, fra kriminalromaner til historiske romaner og biografier. Akkurat nå leser jeg Fredrik Backmans nye bok, Bjørnstad.

Hvordan ser sommeren din ut, skal du være på Sandhamn?

– Hele sommeren!